DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Temmuz 2016

Boyun fıtığı felç bırakır mı?

42 yaşındayım. Kahvehacilik yapıyorum. Boynum ağrıyor. Çay taşırken kollarım uyuşuyor. Arkadaşlarım, "Fıtıksın, felç olursun" diyor. Dedem felçten öldü. Ben de felç olur muyum?
Tıp geleceği bilmez. Felç olup olmayacağını bilemem. Ama doktora başvurmazsan bu gidişle sinir hastası olabilirsin. Şikayetin var. Tespitlerin önemli. Boyun fıtığı olanlarda bu şikayetler olur. Beraberinde başka hastalıklar var mı? Yok mu? Genel olarak muayene edildikten sonra belli olur. Önce fizik tedavi uzmanına muayene ol. Boyun omur filmi gerekir. Fıtık çıkarsa ameliyatlık olup olmadığını öğrenmek gerekebilir.

Oğlumun ağzında aft var. Acıdan ağlayacak durumda. Ne yapsak geçmedi.... Siz ne önerirsiniz?
Gargara yapacak kadar yaşı büyükse 1 su bardağı suya 1 çay kaşığı karbonat at. Sabah akşam gargara yapıp tükürsün. Burnu tıkalı çocuklar ağızdan nefes alıp verdiğinde ağzı kurur, kolay yara çıkar. Kaygılı, içe kapalı, stresli çocuklarda da ağız içi yaralar olabilir. Diş, dişeti hastalıkları, geniz akıntısı gibi enfeksiyon kaynağı varsa tedavi edin. Abur cubur beslenenlerde vitamin ve mineral açığı gelişebilir. Ailede ağızda yara ile seyreden Behçet Hastalığı gibi hastalıklar var mı? Özellikle çinko ve C, A,B, D vitamini eksiklikleri bu tarz şikayetler yapabilir. Aynı doktor takibinde bu ihtimaller değerlendirilip gereğinde farklı branşlardan yardım istenebilir.

Annem idrar kaçırıyor. Ürolojiye gittik, doktor ilaç verdi ama fayda etmedi. Ne yapmalıyız, kadın zor durumda?
Bez bağlama konusunda annenizi ikna edin. Başka tedaviler başlasak da, "Ya altıma kaçırırsam?" diye düşünerek içine kapanır. İdrar yolu ve mesane hastalıkları, hipertansiyon, troid bezinin çok çalışması, şeker, stres idrar kaçırmaya neden olabilir. İlk verilen ilaç en sık karşılaşılan hastalık için olur. İlaç tedavi etmezse diğer ihtimalleri araştırmamız gerekir. Sabahtan akşama kadar sıvı alsın. Akşam ve gece sıvı alırsa geceyi de uyumadan kötü geçirir. Çay, şekerli gıda sık idrara çıkartır.