DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 8 Temmuz 2016

Takıntılar tansiyonu yükseltir

49 yaşındayım. Bir süredir panik atak hastasıyım. Hapa karşı paniği geçirdim ama şimdi de tuza karşı hassasiyetim başladı. Yağ ve tuzlu gıda yediğimde tansiyonumun yükseleceğini düşünerek panikliyorum. Gün aşırı içtiğim yarım antidepresanım var. Bana bu konuda ne önerirsiniz?
Bir kere takıntı olmasının nedeni önemli. Yani hipertansiyona bağlı olarak ölüm, felç, kalp krizi geçiren yakınlarınız olduysa, kendinizi bu fikri düşünmekten alıkoyamayabilirsiniz. Bilgi tedbir aldırıyorsa iyidir. Hasta ediyorsa kötüdür. Bu durumlar seni hasta ediyorsa bence bilgilenmekten vazgeç. Tuzlu yemeklerle hipertansiyon olmaktan korkuyorsan tuzsuz yersin olur biter. Hipertansiyon demek "yüksek gerilim" demektir. Gerilim yapma. Hayatın tadını çıkar.

Şeker hastalığından çok korkuyorum. Annebabamda şeker hastalığı yok. Ama teyzelerimde var. Hepsi şişman. Ben 68 kiloyum. Acaba risk altında mıyım?
Korku şeker hastalığına yatkınlığını arttırabilir bu bir. Kilonu yazmışsın ama boyunu yazmamışsın bu iki. Ailede diyabet öyküsü olanlar, sigara kullananlar, kalp ve tansiyon hastaları, bel çevresinin geniş olanlar, kilolular, 4 kilonun üzerinde çocuk doğuranlar, stres altındakiler, şehirlerde yaşayanlar şeker riski altındadır. Kafayı her şeye takma. Düzenli beslen, hareket et. Bol su iç. Gerekirse 75 gram glikoz ile 2 saatlik şeker yükleme testi yapılabilir.

Sık sık çarpıntım oluyor. Annemin kalp doktoru ilaç verdi. Kullanmaya başladım ama perhiz de yapmalı mıyım?
Çay, kahve, sigara gibi alışkanlıklarını terk et. Kafein içeren her türlü gıda çarpıntıyı tetikler. Aşırı açlık-tokluk, sıcak-soğuk, aşırı baharatlı gıdalar çarpıntıyı tetikler. Farklı hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar çarpıntıyı tetikler. Örneğin öksürük şurupları, bazı astım ve kronik bronşit ilaçları da çarpıntı yapabilir. Bazı göz damlaları kalp ritmini yavaşlatabilir. Stres yönetimi, ideal kilo, düzenli egzersiz, hayvansal ve katı yağlardan sakınan bir diyet, tuzun azaltılması, sigara- alkolün bırakılması ilaç dışı uygulamalardır. Tabii yaparsan.