DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Kasım 2015

İltihaplı romatizma kadınları seviyor

39 yaşındayım. Yaygın el bileklerimde ve ayak bileklerimde eklem ağrılarım başladı. 4 aydır tetkikler yapıldı. İltihaplı romatizman var dediler. İnternete baktım. Kafam biraz karıştı. Ne yapmalıyım?
Bağışıklık sistem hastalıkları stres, sıkıntı, kaygı, evham ve huzursuzlukla sürekli azar. Artritin kelime anlamı, eklem iltihabı demektir. Romatoid artrit, küçük eklemlerin (el eklemleri, el bileği ve ayak eklemleri) öncelikle tutulduğu, 6 haftadan uzun süreli seyir gösteren ve tuttuğu eklemde hasara neden olan bir iltihabi eklem hastalığıdır. Romatoid artrit, yaygın bir hastalık olup, her 100 kişiden birinde görülür. Çoğunlukla 40-60 yaşlarında başlar. Kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazladır. En önemli tedavi takiptir. Doktorunu seç. Takibine geç.

Neşem yok. Niye her şey benim başıma geliyor. Uyku bile uyuyamıyorum. Depresyon ilacı başladılar. Bir işe yaramadı. Ne yapayım?
İlaca devam et. Sadece bu anlattıklarınla bile depresyon ön tanısı konulabilir. Bedenin ile ilgili bazı testler lazım. Ancak depresyon ilaçları da ağrı kesiciler gibi hemen etki etmez. Depresyon ilaçlarında tedaviye yanıt, ortalama 3-6 haftada belirginleşir. İlk verilen antidepresan ilaca yanıt oranı yüzde 55-75 düzeyindedir. Yanıt, hastanın belirtilerinin en az yarı yarıya düzelmesi olarak tanımlanır.