DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Ekim 2015

Meme kanserinde genetik risk önemli

26 yaşındayım küçük teyzemde meme kanseri çıktı. Hastanedekiler yakınlarınızın kontrolünü yaptırın demiş. Bu kadar kötü bir durum var mı?
Yok. Panik yok. Bilgi var.
Böyle konuşmaları iyi olmuş.
Meme kanseri dünyada ortalama her 8 kadından birinde görülür. Her yıl 450 bin kadın meme kanseri nedeniyle yaşamını yitirir. Kadınların birinci derece yakınlarının meme kanseri riski artar. Özellikle annenin veya kardeşin menopoz dönemi öncesi meme kanseri olması durumunda risk daha da fazla yükselir. Ayrıca birinci derece yakınlarda meme kanseri, yumurtalık kanseri, rahim kanseri, kolon kanseri ile prostat kanseri öyküsü olan akrabalar yüksek risk taşırlar. Bu nedenle kadınlarda 20 yaşından itibaren aylık kendi kendine meme muayenesi başlatılmalı. 35 yaşından itibaren yıllık klinik meme muayenelerinin hekim tarafından gerçekleştirilmesi önerilir. 40 yaşından sonra da iki yılda bir, 50 yaşından itibaren ise her yıl mamografik tarama testlerinin başlatılması erken tanı için alınabilir tedbirlerdir. Sen de meme muayeneni yap.
Doktorunla takibe başla. Bunu herkes yapmalı. Sen daha fazla özen göstermelisin. Takip et.

Babama orta seviyede damar sertliği teşhisi kondu. Felç ve kalp krizi geçirebilirmiş. Bir kaç tane hap verdiler. Bunun bir tedavisi yok mu?
Tıkayıcı damar hastalığı gerek yaşa bağlı damar sertliğinden gerekse alışkanlıklarımızdan ve gerekse de altta yatan başka hastalıklardan kaynaklanır. Hali hazır tam damar tıkanmasına bağlı bir hastalık olmadan tedbir alınması önemlidir. Kan sulandırıcı olarak bilinen ilaçlar, damar tıkanmasının ihtimal sebeplerine örneğin çok yüksek kolesterol düzeylerine göre verilen ilaçlar, stres, tansiyon yükseklik kontrolü yapan ilaçlar tedbir olarak verilebilir. Düzenli uyku, yemek önemlidir. İdrar rengini berrak tutacak kadar su içmek şarttır. Hareketli yaşam olmazsa olmaz altın kuraldır. Bunlar dikkat edip vakitlice kontrollerini yaptırması yeterli tedbir demektir.