DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Ekim 2015

Böbrek çürümesi gözleri bozabilir

Böbreğimin çürüdüğünü söylediler. Ameliyat gerekiyormuş. Niye ameliyat etmek istiyorlar? Başka çaresi yok mu?
Böbrek çürümesi; Böbreğiniz görevlerinin yerine getirememesi demektir. Çeşitli nedenlerle bu olabilir. Bu böbreğin vücudunuzda kalmaya devam etmesi sonucu yan ağrısı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, böbreğinizde taş oluşumu, kanama, hipertansiyon ve buna bağlı diğer komplikasyonlar (beyin kanaması, kalp hastalığı, gözler ve böbreklerde hasar vb) gibi komplikasyonlar gelişebilir.

Babam 3 aydır kilo kaybediyor. Karnının sağ tarafı ağrıyor. Ara ara ateşleniyor. Doktora gitmiyor. Korkuyorum. Kötü bir şey olabilir mi?
Devam eden kilo kaybı şikayeti önemlidir. Öncelikle şeker hastalığı, troid bezi çok çalışması, tüberküloz, ve tabi kanser ihtimallerini araştırmak gerekir. Bunun için muayene ve tahlil şart. Mutlaka iç hastalıkları uzmanına götür. Gerekirse aile büyüklerini hatta hastanın sözüne değer verdiği kişileri devreye sok. Kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, karın sağ üst kadranda ağrı ve ateş özellikle karaciğer kanserleri hastalığın başlıca bulgularıdır. Karında sıvı toplanması (ascites) ve karaciğerde büyüme olabilir. Özellikle karaciğer sirozu olan bir hastada ani kilo kaybı ve sarılığın ortaya çıkması HCC gelişimini akla getirmelidir. Bu ve buna benzer ihtimaller için hemen doğru doktora.

Halsizliğim var sürekli artıyor. Öyle ki eşimle cinsel ilişkiye girmeyi bile istemiyorum. Tahlil yaptırdım. Alerjim yok. Eşimde bu durumdan huzursuz. İlacı yok mu?
Özellikle büyük şehirlerde negatif iyonlar artarak, cinsel isteksizliğe, gerginliğe, duygusal iniş çıkışlara, uykusuzluğa, iştahsızlığa, eklem ağrılarına ve yorgunluğa yol açabiliyor. Sabahları aç karnına en az 5 dakika yürü ve 10-15 dakika aç karnına jimnastik yap. Bu zindelik sağlar. Yeşil çay iç. Düzenli beslen. İyi uyu. Her gün akşam ya da sabah duş al. Yoğurt ve kefir tüket. Kaybedecem diye maça çıkılmaz. Eşinle cinsel ilişkiye girmek için dinlenmiş ve istekli ol. Ya olmazsa dersen olmaz.