DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Ağustos 2015

Şiddetli ağrı gut hastalığı habercisi

Ayak baş parmağım ağrıdı şişti. Doktor kan tahlili yaptı. Asitim yüksekmiş. Gutun var dedi. Gut nedir?
Asit değil de ürik asit testin yüksektir. Gut artriti olarak da bilinen gut iğneye benzer ürik asit kristallerinin bir veya birden fazla eklem içinde birikip bir araya toplanmasıdır. Bu durum eklem içinde iltihaplanma, şişme ve şiddetli ağrıya neden olmaktadır.
En büyük sıklıkla ayak baş parmağı etkilenmiş olmakla birlikte eller, bilekler, dizler ve ayaklar içinde oluşabilmektedir.
Ataklar yılda birkaç kez oluşabilmekte ve birkaç gün devam edebilmektedir.
Bu ataklar sırasında ürik asit kristalleri kıkırdaklar, bağlar ve yumuşak dokular içinde birikebilmektedir. Deri altında tofüsler denilen şişlikler oluşturabilmekte, böbrek taşları ve böbrek hasarına yol açabilmektedir.
Gut olaylarının çoğu akut ataklar olup birkaç gün sürmektedir. Ancak atakların şiddet derecesi ve sıklığı artabilmekte ve bazı kişilerde uzun süren(kronik) gut gelişebilmektedir.

28 yaşındayım. Ara ara hıçkırık nöbetleri oluyor. Annem bir baktır diyor. Tahlil yaptırdım normal çıktı. Böyle durumlarda ne yapayım?
6 saatten uzun süren hıçkırıklarda bir doktora başvur.
Gerekirse tekrar tıbbi destek al. Öncelikle kese kağıdı içine soluğunu al ver. Nefesini çok zorlanmadan tutabildiğin kadar tut. Yeni başlayan kısa süreli hıçkırıkta hastanın yüksek sesle uyarma, acı, ekşi, aşırı soğuk ve sıcak vb. gibi tatma duyusunu uyarma veya parlak ışıkla görme duyusunu uyarma ilgili ani reflekslerle hıçkırığı bastırabilir.

Annem 5 yıllık şeker hastası. Tırnak dibini kestikten sonra yara çıktı. 3 haftadır devam ediyor. Hangi merhem iyi gelir?
Şeker hastalarının ayaklarındaki yaralar diğer yaralara benzemez. Ucu küçük dibi büyük olabilir. Apse olabilir. Ayak lenf yollarına mantar dahil enfeksiyonlar daha kolay yayılabilir.
Tırnak kesimi ve ayak bakımı hastaya özel düzenlenmelidir.
Aynı zamanda kan şekerinin dengede tutulması önemlidir. Sadece merhem tedavi etmez. Vakit kaybetmeyin.
Basit yaralar ayağın kesilmesine sebep olabilir.