DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Temmuz 2015

Diyabet yorgunluk şikayeti yapar

Annemde şeker var. Doktor cildin kuru şeker testi yaptır dedi. 27 yaşındayım. Şeker olabilir mi?
Olabilir. 'Diabetes Mellitus' dediğimiz şeker hastalığının belirtileri sadece çok su içme, çok idrara çıkma ve kilo kaybı değildir. Çok yemek yeme, bulanık görme, cinsel organda iltihap, kaşıntı, idrar yolu enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, kaşıntı, ciltte kuruma, yorgunluk, yara iyileşmesinde gecikme, ayaklarda uyuşma şikayetleride başlangıçta görülebilir. Ailede bir kişide bu şikayetlerin olması bu riski arttırabilir. Bu nedenle hemen gereken tetkikleri yaptır.

Halamın akciğer kanseri var. Son 2 haftadır gittikçe artan baş ağrıları var. Eski migreni vardı ama hap işe yaramıyor. Ne olabilir?
Kanseri olan hastalarda baş ağrısı şikayeti çok önemlidir. Menenjit (kronik ya da karsinomatozis), beyin abseleri (toksoplasma), metastazlar dediğimiz yayılmalara bağlı olarak baş ağrısı olabilir. Dikkatli olmak ve gecikmemek gerekir. Beyin mr hatta belinden sıvı alma olarak bilinen 'Lomber Ponksiyon' ve değerlendirmesi gerekebilir.
Hem kanser hastalığını takip eden doktorun, hem iç hastalıkları uzmanı ve hemde nöroloji uzmanının değerlendirmesi gerekir.
Film ve tahlil sonuçlarına göre de bir sonraki adımda ne yapılması gerektiğine karar verilebilir.
İhmal etmeyin.

6 aydır gece yatarken bacaklarımda rahatsızlık oluyor. Bu ne olabilir. Sinir hastalığı mı?
Muayene ve tetkik yapmadan doğru yorum yapmak çok kolay değildir. Ancak genel olarak bilgi vermem gerekirse huzursuz bacak sendromu dediğimiz bir durum olabilir. Bu durumda otururken ve yatınca bacaklarda rahatsızlık hissi, tam olarak ifade edilemeyen ancak uyluk, bacak ve ayaklarda, hatta bazı hastalarda kollarda ürperme, kaşınma, ağrıma, ezilme, yanma, karıncalanma olarak ifade edilebilen bazı hastalar ise kas krampı veya uyuşma ile karıştırabilen bir hastalıktır.
Öncelikle nöroloji ve gerekirse iç hastalıkları uzman muayenesi olabilir.