DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Mayıs 2015

Safra taşlarının erimesi iki seneyi alır

Hazımsızlığım vardı. Ultrason çekildi. Safra kesemde taş varmış. Ameliyat dediler. Başka yolu yok mu?
Var. Bunlar uzun ve kesin garantili cümlelerin kurulmadığı yöntemlerdir. Genel anestezi alamayacak hastalarda veya ameliyat olmayı istemeyen hastalarda taş eritme veya kırma tedavileri denenebilir.
Bunun için safra taşının kolesterol taşı yapısında olması, taşların belli sayı ve büyüklükte olmaları ve safra kesesinin kasılma kabiliyetini kaybetmemiş olması gerekir. Taşların tamamen erimesi genellikle 1 ile 2 yıl arasında değişen bir süre alabilir.
Tedavi kesildikten sonraki bir yıl içinde genellikle taş oluşumu tekrarladığından idame tedavisi gerekir. Maliyeti yüksek bir tedavi şeklidir. Bu nedenle taş eritme tedavisi sık başvurulan bir yöntem değildir. Bazen büyük safra taşları, böbrek taşlarında uygulandığı gibi vücut dışından uygulanan ses dalgaları ile kırılarak daha küçük parçalara ayrılır ve sonra taş eritme tedavisi uygulanır.

48 yaşında erkeğim. Endoskopi yaptırdım. Polip dediler. İnternettede bir sürü şey yazıyor. Kanser olur muyum?
Polipler bir nevi et benidir.
Polipler barsak yüzeyinden başlar.
Bağırsak içine doğru çıkıntı yapar. Saplı veya sapsız mantar veya tomurcuk gibi yapıları olan bezelerdir. Polipler kanser yatkınlıkları yoktur. Ağızdan makata kadar her yerde olabilirler.
Çoğunlukla kalın bağırsakda yerleşirler.
Birkaç milimetreden 6-7 santimetreye kadar değişebilirler.
Yağdan zengin ve liften fakir bir diyetle beslenmenin polip oluşumunu kolaylaştırabilir.
Ailesel yatkınlıkda vardır.

43 yaşında bir bayanım. Geçenlerde sol elimin üstüne düştüm. Film çektiler. D vitamini düşük olabilir dediler. Sonra doktor D vitamini testi istedi. Testler karışmıştı mı?
Olamaz. Çekilen filmde kemik yapısı değerlendirilebilir. Sadece kırık, çıkık değil kemik erimesi açısından da bilgi verebilir. Eğer doktorun osteoporoz ya da kemik erimesinden şüphelendiyse bu testi isteyebilir. Ayrıca kalsiyum, fosfor veya paratiroid hormon düzeyin yüksek ise; kemik hastalığı veya kemik zayıflığına ait bulguların var ise; vitamin D eksikliğinden şüphe edilmiş ise bu test istenebilir.