DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Mayıs 2015

İdrar söktürücüler şuuru etkileyebilir

Hocam annem akciğer kanseri. Kemoterapi gördü. Işın tedavisi de aldı. Ama geçen hafta aniden şuuru kapandı. 3 gün hastanede yattı. Tuzu düşmüş. Neden olabilir?
Öncelikle geçmiş olsun.
Akciğer kanser tedavileri meşakkatli ve uzun süreli tedaviler gerektirir. Anladığım kadarı ile sodyum dediğimiz kan tuz seviyesi düşmüş. Uygunsuz Anti Diüretik Hormon Sendromu dediğimiz durumlar ortaya çıkabilir. Bedendeki kanserde bazı hormonlar artar. Bu hormonlar kan tuz dengesini olumsuz etkiler.
Kan tuzu düşer. Şuur bozulur.
Hayatı tehdit edebilecek kadar ciddidir. Enfeksiyonlar, troid bezi az çalışması, idrar söktürücü ilaç kullanımı, depresyon ilaçları kullanımı gibi nedenlerle bu hastalık belirgin hale gelebilir.
Hastadaki altta yatan sebebi bilip düzenli takip edilmesi gerekir.

17 haftalık gebeyim. Uçakla seyahat etmem gerekiyor. ne dersiniz?
Sağlıklı ve sorunsuz gebeliklerde evet seyahat edebilirsin.
Ancak kansızlık, kalp ritim bozuklukları, yakın zamanlarda geçirilmiş ameliyat, kalp-damar baypas operasyonları gibi durumlarda herkes kadara gebeler içinde riskler var. Sağlıklı bile olsa uzun süreli gebeliklerde pıhtı atmasına bağlı riskleri azaltmak için varis çorabı giyilmesi önerilir.

3 yıl önce prostat büyümesi ameliyatı oldum. 2 ay sonra idrarım azaldı. Doktor az bir iltihap buldu. 5 günlük antibiyotik verdi. Ama tekrarladı. Geçmesi için 3 kez endoskopi oldum.Rahatça küçük abdest yapabilmem için bir ilaç, bir çare var mı?
İdrar yapma zorluğunda ameliyat sonrası iyileşmelerde ortaya çıkan darlıklar, sonda uygulamaları sonrası ortaya çıkan darlıklar sebep olabilir.
Başlangıçta sık idrar çıkma şik‚yetini azaltmak için hastalar içtikleri su miktarını azaltıp kısıtlarlar. Ameliyat sonrası bu alışkanlıkları düzelmezse yine idrar miktarı yeterince artmaz.
Düzenli olarak su günde 8-10 bardak su iç. Ayrıca üroloji uzmanınla bu konuyu tekrar konuş. Gerekirse bir sonraki tetkik-takip için başka bir merkeze yönlendirebilir. Sabrın sonu selamettir.