DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 5 Nisan 2015

Cinsel isteksizlik hormonlardandır

Doktor bey 41 yaşında bayanım. 5 aydır cinsel isteksizlik yaşıyorum. Eşime ne bahane bulacağımı şaşırdım. Doktora gittim o da bana erkek hormonu olduğunu öğrendiğim bir tahlil yazmış. Herhalde karıştırdı. Eşim zannetti. Yardım eder misiniz?
Muhtemelen testosteron hormon tahlili istenmiştir. Kadınlığın vazgeçilmez hormonu östrojen yanında erkeklik hormonu testosteron da kadın sağlığında önemlidir. Genç kızlarda testosteron böbrek üstü bezinden salgılanarak ergenlik döneminde koltuk altı bölgesi ve apış arasında kıllanma olayını başlatır.
Boy büyümesinin tamamlanmasına yardımcı olur. Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron kadınlarda şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar.
Testosteronun kadında normal seviyelerde olması kadınların cinsel ilişkide doyuma ulaşması için önemlidir.
Ayrıca depresyon, hipotrdi, kan şeker düşüklüğü halleri de bu şikayetlere neden olabilir. İç hastalıkları uzmanının takibinde kalın.

60 yaşındayım. 3-4 yıldır gastrit hastasıyım. Ne yesem hazımsızlık yaşıyorum... Yemek yiyince sürekli geğiriyorum. O gaz çıkmayınca rahat edemiyorum. Ne yapmalıyım?
Yemek sonrası sürekli geğirmek aşırı hava yutmanın, bağırsak hareket düzensizliğinin bir göstergesidir.
Hareketsizlik, iyi çiğnemeden yemek yenilmesi, çok miktarda gıda tüketimi, gibi durumlarda ileri yaşlarda daha da fazla şikayete neden olabilen durumlardır.
Öncelikle bu alışkanlıkları ve yaşam şekillerini düzenlemek gerekir. Sakız çiğnemek, abur cubur gıda, çekirdek-kuru yemiş tüketimi, cips-kızartma tüketme alışkanlığı durumlarında da hastalık olmaksızın geğirme olabilir. Özellikle burun tıkanıklıkları, ağızdan hava yutmaya ve bu da geğirmeye neden olabilir.
Midedeki şikayet ve hastalıklar, safra kese hastalıkları, kullanılan ilaçlar geğirmeyi tetikleyebilir. Düzenli olarak sizi takip edecek İç hastalıkları uzmanı bulmalısınız.
Muayene ve tetkikler sonrası gereken ilaç ve ilaç dışı tedavilerin sana has düzenlenir.

Hocam Hepatit E diye bir şey duydum. Gerçekten var mı? Varsa eğer aşısı mevcut mu? Teşekkürler.
Evet. Hepatit E virüsü var ve tanımlanmış durumda. Ancak aşısı yok.

Doktor bey 35 yaşında bir bayanım. Sigara içiyorum. Ama kemik erimem yok. Sigara kemik erimesi yapar diyorlar da bende yapmamış olabilir mi?
Kemik erimem yok tespitini bir görüntüleme yöntemine bakıp söylüyorsan mesele yok. Kaldı ki sigara içen kadınların menopoz sonrası içmeyenlere göre kemik erimesi daha fazla görülüyor. Sigara içmek, kalsiyum emilimini olumsuz etkiler. Kemik kaybını hızlandırır. Uzun dönemde kemik erimesine neden olur. Bu nedenle sadece sigara kullanan anne babaların da sigara dumanına maruz bıraktıkları kalsiyum ihtiyacı fazla olan çocuklar ve ergenler için son derece dikkatli olmaları gerekmektedir. Sigara içmek ayrıca D vitamini emilimini de olumsuz etkiler.
Kalsiyum'un bağırsaklardan emiliminde D vitaminine de ihtiyaç duyar. Bu nedenle D vitamini eksikliği yine kemik sağlığını olumsuz etkiler.

46 yaşında bir bayanım. Sağ mememde beze buldum. Önce korktum. Fındık kadar diyebilirim. Ama ağrısız. Adetim de düzenli sizce doktora gitmeli miyim?
Evet! hem de hemen. Çünkü meme de tespit edilen bezenin ağrısız olması çok önemli bir özelliktir. Adet düzeni bozulmadan da meme hastalığı olabilir.
Muayene sonrası meme usg, kan testleri gibi gereken plan yapılarak takibinize başlamak gerekir.