DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Ocak 2015

Tansiyona keten tohumu

Nafiz hocam benim 3 yıldır tansiyonum yüksek gidiyor. İlaç kullanıyorum. Ama ayrıca bana doğal gıdalardan destek önerebilir misiniz?
Doğal gıdalar senin de belirttiğin gibi sadece destek. Özellikle ani durum tedavisi olarak kesinlikle kullanılmaz.
Havuç, portakal gibi renkli sebze ve meyvelerde bulunan flavanoid'in hipertansiyona çok iyi geldiğini kakaonun içinde oldukça yüksek miktarda bulunuyor. Mutlaka günde bir yemek kaşığı keten tohumu tüket.
Düzenli olarak günlük keten tohumu tüketimi tansiyonu 1 birim düşürüyor.
Örneğin 15 ise 14'e düşürüyor.
Muz, elma, ananas, mango, şeftali, turunçgiller ve kavun da faydalı maddeler var. Tam tahıllar, balık, kuruyemiş, baharatlar ve süt ürünlerinin dengeleyici özellikleri vardır. Sarımsağı sofrandan eksik etme.

Doktor bey 2 haftadır böğrümde ağrı var. Babam taş düşürünce orası ağrır. 24 yaşında bayanım. Benim böğrümde taştan mı ağrır?
Önce böğür derken bedeninin neresini tarif ediyorsun öğrensem iyi olur. Yöreden yöreye böğür denilen beden bölgesi değişebiliyor. Ancak sırtta akciğer kaburgalarının bitiminden başlayan- ortadaki bel omurlarının yanında devam eden bölgeyi kast ediyorsan taş düşürmeye bağlı ağrı olabilir. Böbrek iç havuz boşluğundan başlayıp böbrekle idrar kesesini birleştiren kanallara taş düşmüşse o bölgede şiddeti ani ağrılar olabilir.
Ama sadece böbrek taşında değil birçok hastalıkta da o bölgede ağrı hissedilebilir. Kistli böbrek hastalığı, piyelonefrit, böbrek kanal iltihabı ve hatta böbrek tümörlerinde de yan böğür ağrıları olabilir. Yani babanda taş varsa da yoksa da muayene olmayı ve en azından tam idrar tahlili ve üriner sistem ultrasonografisi çektirmeyi unutma.
Tanıyı koyalım ki tedavine bakalım.

1 yıldır şeker hastasıyım. 51 yaşındayım. Hap verdiler kullanıyorum. Ama hala şekerim düzelmedi. Başka hap kullanabilir miyim?
Tabi ki kullanabilirsin. Ama kullanmalı mısın? diye doktoruna sormalısın.
Öncelikle şeker hastalığının tedavisi sadece ilaçlı değildir. Perhiz yapmayan, hareket etmeyen, sıkıntı stresiyle baş edemeyen, uyku düzenini korumayan kişiler sadece şeker hapı yutarak şeker hastalığını tedavi etmeye kalkarsa hapı yutar. Bu nedenle her şeyi tam yaptıktan sonra kusur ilaçta mı diye en son bakmak doğru olur.

Nafiz Hocam 3 aylık gebeyim. Tansiyonum, büyük 13, küçük 9.Tansiyonum var mı?
"Gebelikte hipertansiyon", anne ve bebek hastalıkları ve ölüm nedenlerinin en önemli nedenlerinden olduğu için çok önemlidir. Gebeler yüksek kan basıncına sahipse bu bebeğin ihtiyacı olan oksijen ve besini düşük miktarda alması demektir. Bu durum bebeğin büyümesini yavaşlatabilir. Gebelikte hipertansiyon, 6 saat içinde yapılan iki ayrı ölçümde, kan basıncının yani tansiyon ölçümünün 14/9 yani 140/90 mmHg üzerinde veya büyük tansiyonun 3 birim yani 30 mmHg'dan, küçük tansiyonun 1 birim yani 10 mmHg'dan yüksek ölçülmesi "Gebelik hipertansiyonu" olarak kabul edilir.Ancak küçük tansiyon 11 ya da 110 mmHg'dan yüksek ise tanı için 6 saat beklenmesi gerekmez. Sen sınırdasın.
Mutlaka doktor takibinde kal. İdrar tahlili yaptırman şart. Hem senin hem bebeğin sağlığı tehlikeye girer.