DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Ocak 2015

Çok susama şeker belirtisidir

- Şekersiz şeker hastalığı var mı? Yeğenim hastalanmış. Bizimkiler yanlış mı anladı?
Yok. Yanlış anlamamışlardır. Şekersiz şeker hastalığı diabetes insipidus dediğimiz hastalıktır. Çok susama, çok su içme, çok idrara çıkma ile şikayetler başlar. Genellikle ani başlar. İdrar miktarı çok fazladır. Bir günde 16-24 Litreye ulaşabilir. Tüm gün ve gece boyunca 30-60 dakikada bir idrar yapma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Bu hormon bozukluğu hastalığıdır. İlaç tedavisi bazı vakalarda da ameliyat la düzeltmeler gerekebilir.

- 42 yaşındayım. Sigara içmiyorum. Düzenli olarak kolesterol ölçtürüyorum. İyi huylu kolesterolüm düşük geliyor. Ne yapmalıyım?

HDL-K düşüklüğü olan hastaların yapması gereken ilk şey, yaşam tarzında değişikliğidir. Uygun ve yeterli beslenmenin yanında egzersiz ve sigaranın bırakılması kolesterol değerlerinde olumlu değişikliklere yol açmaktadır.
Kolesterol yüksekliğinin tedavisinde sık kullanılan ilaçlardan olan statinler, HDL-K değerlerinde sadece %5-10 mg/ dl'lik artış sağlarken, sigaranın bırakılması HDL-K değerlerini %15-20 oranında yükseltmektedir. Niasinler bugün için HDL-K'ü en çok artıran ilaçlar olup, HDL-K değerlerini %45 oranında yükseltebilmektedir. Ancak ilaç tedavileri doktorlar tarafından kişilere göre düzenlenir. Kafanıza göre ilaç almayın. HDL sonucunu yazmamışsınız.
Hastalık düzeyinde veya ilaç kullanılacak düzeylerde bir değişiklik söz konusu ise doktorunuz gerekeni yapar.

- Benim 3 aydır sıkıntılarım var. Hap kullanmaya başladım. Arkadaşlarım haftaya yemeğe gidelim diyorlar. Alkol alsam zarar verir mi?

Evet verir. Öncelikle sıkıntı, stres kendi üzerimizde kontrolümüzün fazla olması gereken dönemlerdir.
Alkol kullanımı kişinin kendini kontrol etmesini zorlaştırır, bozar. Dolayısı ile beden bütünlüğü zarar görebilir. Ayrıca yatıştırıcı ilaç kullananların, alkol alması, yatıştırıcının etkisini artırır, bu da şuur kaybına bile neden olabilir. Bunlar göz önüne alındığında yemek yiyip, sohbet etmen rahatlatıcı olabilse de alkol almanı önermeyiz.

- 47 yaşında bayanım. Sarılık şikayetim oldu. Karaciğer testlerimde yüksek çıktı. Şimdi hastanede yatıyorum. Galiba sirozum bana söylemiyorlar. Ama hayatımda hiç alkollü içecek kullanmadım. AMA testi diye bir test istediler. Bilgi verebilirseniz sevinirim.

Bu test kanda var olan antimitokondriyal antikorların (AMA) miktarını ölçmektedir. Artmış AMA üretimi birincil biliyer sirozla (PBS) yakın ilişkilidir. PBS, karaciğer içi safra yollarının iltihaplanması ve nedbeleşmesine, ilerleyici karaciğer yıkımına ve safra akımının blokajına neden olan bir otoimmün bozukluktur.
Yani bedenimizin savunma hücreleri bedenimizin karaciğer hücrelerini düşman zannedip zarar verir. Alkol kullanımına bağlı değildir. Sıklıkla 35-60 yaş arası kadınlarda saptanmaktadır.
PBS'den rahatsız olanların % 90'dan fazlasında antimitokondriyal antikorların konsantrasyonları anlamlı derecede artacaktır. Bir çeşit siroz ihtimali düşünmüş olabilirler. Sonuçlar gelmeden bir şey söylemek mümkün değil. Sabırla bekleyelim. Bu tip karaciğer çalışma bozuklukları uzun süreli ilaç tedavisi ile takip edilirler.