DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Ekim 2014

Terlemeyi ciddiye alın

2 haftadır geceleri terlemeye başladım. Üstümü örtmedim ama bu seferde üşüdüm. Bademciklerim şişti. Tabi yemek yemeyince takatim de kesildi. Zayıfladım. 5 gün önce antibiyotik kullandım ama yine de geçmedi. Şimdi ne kullanayım?
Gece terlemesi önemli bir şikayettir.
Beraberinde boğazınızın şişmesi, kilo vermeniz de ilave edildiğinde Hipertroidi (troid bezinin çok çalışması), Tüberküloz, Lenfoma, Brusella hastalığıda dahil olmak üzere bazı hastalıkların araştırılması gerekiyor. Yani tespitlerini yapmışsın. Sırada tedavilerin var. Tetkiklerinle tanıyı koyup tedavi edelim. Geç kalmayın.
Gece terlemeleri sürekli oluyorsa, ateşkilo kaybı genel durumu bozan ek şikayetlerle birlikteyse, uykudan uyandıracak kadar şiddetliyse vakit kaybetmeden doktor muayenesi yaptırmak gerekir.

3 yıldır oğlumun sedefi var. 24 yaşında. Doktor romatizma olabilir dedi. Sedefin romatizması olur mu?
Sedef romatizması (psoriyatik artrit) vardır. Çoğunlukla sedef hastalığı olanlarda ortaya çıkar. El, ayak, diz, dirsek, omuz gibi çevresel eklemleri,omurgayı ve omurga ile leğen kemiği arasındaki eklemleri etkileyebilen iltihaplı bir romatizma türüdür. Deride pullanma gösteren beyaz renkli sedef yaraları genellikle romatizmadan önce ortaya çıkar. Bu lezyonlar el ve ayaklarda, gövdede olabilir. Saçlı deride, genital (cinsel) bölgede ve tırnaklarda da gelişebilir.
Önemli olan şikayetlerini takip edip fark etmen. Özellikle kendine iyi bakıp, düzenli beslenip, uykusunu alıp, her şeyi kafasına takmadığında bu hastalık uyur. Uyanmadığı sürece ilerleyici hasarı fazla olmaz.

Karın ağrısıyla teyzemi hastaneye götürdük. Gebeliği vardı. Hidatik yumurtası varmış. Hayvan kisti gibi bir şey mi soramadık. Araştırılması gerekiyormuş. Yardımcı olabilir misiniz?
Bu anlattıklarınıza bakılırsa mol hidatiform veya mol gebelik dediğimiz bir durum olabilir. Erken gebelik evresinde, henüz tam olarak bilemediğimiz nedenlerle normal gelişim süreci yaşanmaz ve bebeğin gelişmediği veya anormal olarak geliştiği, bebek eşini oluşturacak olan hücrelerin kontrol dışı çoğaldığı ve büyüdüğü bir durum olan mol gebeliği (gestasyonel trofoblastik hastalık GTH) gelişir. Kısacası GTH, döllenmiş yumurtanın uterus içine yerleşmesinden sonra gelişen kanser benzeri veya kanser gibi bir süreçtir. Önemli bir hastalık ihtimali bu. Yani yanlış anlamış olabilirsin.
Tahlilleri yazmadığından bu olduğunu zannedebiliriz. Bu yazıyı al. doktoruna git. Ona anlamadıklarını açık açık sor.

Saçlarım çok zayıf ve dökülüyor. "B vitamininin 5'incisine baktır" dediler. Bu söyledikleri ne anlama geliyor ve nerede baktırabilirim?
B vitamininin 5'incisi dediğimiz vitamin Pantotenik asittir. Saç yapısında önemli görevleri vardır. Laboratuarlarda baktırabilirsin. B kompleks vitaminleri sağlıklı cilt, saç, göz ve karaciğer için gereklidir. Ayrıca sinir sistemin normal çalışması için de B vitaminlerinin tam olması gereklidir. Bir süre B vitamin kompleksleri kullanıp doktor kontrolüne gitme ihtimalin de var. İhmal etme.