DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Ekim 2014

Cinsellik bir görev değildir

19 yaşındayım. 2 yıllık evliyim.
Eşimle cinsel ilişkiye girerken, sorun yaşıyorum. Bu konuda ne yapmam lazım? Yardım edin.
Erken boşalmanın en önemli sebebi stres-sıkıntı-korku-kaygıdır. Bununla beraber yorgunluk erken boşalmanın garantisidir. Günlük hayatında her şeyini acele yapma. Yavaşla. Cinsel ilişki bir iş, bir görev değil. Beraberce istenmesi gereken bir durumdur. Bir yere yetişirken, bir randevuya yetişmeden önce, sonrasında yapılacak bir iş varken cinsel ilişkiye girmeyin. Gerilim erken boşalmayı tetikler.
Ne aç ne tok ol. Aynı anda eşin de haz duyuyorsa mesele yok. Eşinle beraber bu konuyu mutlaka konuşun.

6 aydır nefes darlığım vardı. 'Uyku apne hastalığı var, hayati riski var dediler. Nedir bu hastalık?
'Uyku Apne Sendromu' birçok hastalığın bir arada olduğu, çeşitli takip ve tedavilerin bir arada yapıldığı bir hastalıktır.
Tabii ki maalesef hayati riski var. Uyku apne hastalığın varsa, uykuda horlamalar arasında nefesiniz birden kesiliyorsa uzun dönem sonuçları çok kötüdür. Tedavi edilmediği sürece yüksek tansiyon, kalpte kalıcı ritim bozuklukları, uzun dönemde koroner kalp hastalıklarını arttırabilir. Hastanın her gece horlama ve nefes kesilmesi varsa bu ölüme yol açabilir. Sigarayı bırakmak, kilo vermek, stresi azaltmak, burun ve boğaz ile ilgili hastalıkları düzeltmek, tansiyon takibi yapmak oldukça önemlidir.

Zayıflamak istiyorum. Hatta bedenimde hiç yağ kalmazsa bile daha iyidir. Daha önce 2 kere denedim olmadı. Sonunda çok acıkıp yiyorum. En iyi nasıl yağ yakarım?
Yağa neden bu kadar takmışsın anlamadım.
Gerilim, kaygı, huzursuzluk kilo vermeni engeller. Bu yüzden sen sadece takibinde kaldığın doktorunun dediklerini yap yeter. En basit tanımı ile vücutta aşırı yağ birikimidir. Ama 'yağımız düşerse daha sağlıklı oluruz' diye bir durum yok. Ortalama vücut ağırlığına sahip erkeklerde vücut yağı yüzde 15-20, kadınlarda ise yüzde 25-
30 arasındadır. Bu oranlardan fazla olması sıkıntı yaratır. Şişmanlıkta bir numaralı kural devamlı takip edileceğin bir iç hastalıkları uzmanı bulman ve ne diyorsa yapmandır.

3 aylık gebeyim. Tahlillerimde ALP denilen test biraz yüksek çıkmış. Doktorum olabilir dedi. Ancak kafam çok karıştı. Nedir bu?
Panik yapma. ALP, alkalen fosfataz dediğimiz bir maddenin kısaltma ismidir.
Bedende birçok dokuda bulunur.
Erişkinlerde bulunan Alkalen Fosfataz'ın yarısı karaciğer yarısı de kemikten kaynaklanır. Safra salgısı bozukluklarında, safra yolları tıkanıklıklarında, karaciğer hastalıklarında, kemik hastalıklarında tanı amaçlı kullanılan bir testtir. Çocuklar ve gençlerde hızlı kemik büyümesi nedeniyle ALP yüksektir. İyileşmekte olan kırıklarda, epilepsi ilacı kullananlarda yüksek çıkabilir. Çinko eksikliği, oral doğum kontrol ilaçları ALP düzeyinin azaltabilir. Gebelerde de herhangi bir hastalığa bağlı olmadan da yükselebilir.
Önemli olan doktorunun bu yüksekliği makul sınırlarda tanımlamasıdır.
Çok kafana takılırsa bir kezde farklı doktora sor. İş arkadaşlarınada selam söyle. Kafanı karıştırmasınlar.