DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 31 Ağustos 2014

Diş macunu yanığa sürülmez

Patlıcan kızartmasını çok seviyorum. Geçen gün kızartırken tava alev aldı. Yağ bacağıma sıçrayıp yaktı.
Yoğurt sürdüm. Diş macunu sürsem iyi gelir miydi?

Kızartma sağlığa zararlıdır diyoruz; bir de yangına neden olursa iyice zararlıdır.
Yangına müdahale ederken öncelikle kendi güvenliğini sağla. Eğer yaralandıysan hemen güvenli bir ortama geç. Yara üzerindeki eşyaları, maddeleri temizle. Derideki yanmış kısımlara müdahale etmemeye dikkat et. En yakın sağlık kuruluşuna git. Deriyi temiz mümkünse ıslak bir bez, havluyla kapat.
Temiz tutmaya çalış.
İlk sağlık yardımından sonra sana verilen pansuman maddeleri ve ilaçlarla pansumanını yap. Diş macununa gelince, adı üstünde diş macunu... Yani cilt macunu değil. Yani diş macunu sürme. yoğurdu da heder etme.

Efendim 2 senedir evliyim. Erken boşalma sorunum var. Bu konuda bana ne tavsiye edersiniz?

Erken boşalmanın en önemli sebebi stres-sıkıntı-korku-kaygıdır. Bunun üstüne yorgunluk, uykusuzluk, ispatlama çabası, isteksizlikte eklenince 3 tane hap yutsan nafile. Zaten 3 tane hapta yutulmaz. Bir kez mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Ayrıca sana dediklerimi yapmana rağmen şikayetlerin geçmezse mutlaka psikolojik destek al.
Önce uykunu al. Yorgunluk erken boşalmanın garantisidir. Günlük hayatında her şeyini acele yapma.
Yavaşla. Cinsel ilişki bir iş, bir görev değil. Beraberce istenmesi gereken bir durumdur. Bir yere yetişirken, bir randevuya yetişmeden önce, sonrasında yapılacak bir iş varken cinsel ilişkiye girmeyin. Gerilim erken boşalmayı tetikler. Ne aç ne tok ol. Aynı anda eşinde haz duyuyorsa mesele yok.

41 yaşındayım. Kalp kapak ameliyatı oldum. Kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorum. 'Ağrı kesicileri dikkatli kullan' dediler. Hangi ağrı kesicilere dikkat etmeliyim?

Kanamaları durduran trombositler ve pıhtılaşma faktörleridir. Warfarin dediğimiz ilaç pıhtılaşma faktörlerinin yapımını bozarken, aspirin ve NSAID (Non-steroid anti inflamatuar ilaçlar) dediğimiz ilaç grubu trombosit fonksiyonlarını bozarak etki ederler. Eğer bu ilaçlar Warfarin ile birlikte kullanılırsa tehlikeli kanamalar oluşabilir. Bu nedenle doktorunuzun bilgisi olmadan bu tür ilaçları kullanmamak gerekir. İçinde Asetil salisilik asit, ibuprofen, ketoprofen, naproksen içeren ilaçları alma. Bunun için ilaç içinden çıkan prospektüsleri oku.

Eşim 21 yaşında. Adetleri gecikmeli oluyor. Bir de doktora gitmeye utanıyor mu korkuyor mu anlamadım! Herhangi bir ilaç kullanmıyor. Kendisini tanıdığımdan beri sürekli burun akıntısı ve öksürüğü var. Bunun için gittiği doktorun verdiği ilaçları kullandı ama bir faydasını göremedi. Siz ne tavsiye edersiniz.

Adet kanaması olarak tanımlanan menstruasyon kanamalarının ne zaman başladığı önemli. Başlangıcın geç olduğu durumlarda düzensiz adet kanamaları hastalık olmaksızın gerçekleşebilir.
Ancak yaşı 19 olunca doktor değerlendirmesi şart. Özellikle hormon hastalıkları ve yumurtalık hastalıkları adet gecikmelerine neden olabilir. Kalıcı sıkıntılar olmaması için erken muayene ve tetkik önemli. İhmal etmeyin.