DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Temmuz 2014

Süte alerjisi olan kefir içsin

Nafiz hocam, süt sağlıklı içeceklerden biri biliyorum. Ama süt içince ishal oluyorum. Sütün yerine başka bir şey içebilir miyim? Yoksa süt içmeye devam mı etmeliyim?

Süt bebeklikten yaşlılığa vücudun gelişmesi ve sağlığının korunması için gerekli olan enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri içeren bir besindir. Süt; büyüme ve gelişmeyi, besin öğelerinin vücutta elverişli kullanılmasını, sinir sisteminin fonksiyonlarının yerine getirilmesini ve vücut direncinin gelişmesini sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Bile bile lades olmaz. Sana zarar veren uygulamaları tekrarlama. Laktoz intoleransı dediğimiz, sütün sindirilemediği ve yan etki yapan durumlar söz konusudur. Sende de muhtemelen bu var. Süt içme ama kefir iç, yoğurt ye. Ayrıca kan yapımında görevleri olan çok sayıda vitamini içerir. Süt; kalsiyum, fosfor, iyot, sodyum, magnezyum gibi minerallerden de zengin bir kaynaktır.

2 aylık evliyiz. Eşim 22, ben 24 yaşındayım. Eşimle cinsel birleşme sırasında erkenden bitiyorum. Evlenmeden önce daha iyiydim. Hastalanmış olabilir miyim? Bu konuda bana öneride bulunur musunuz?

Erken boşalma çok sık karşılaştığımız bir sıkıntıdır. Çoğu kez organlarla ilgili bir neden bulamayız. Moral, uykusuzluk, heyecan, gelecek kaygısı, iş kaygısı gibi huzursuzluk yaratan durumlar kişiyi etkiler.
Erken boşalmaya neden olabilir. Ayrıca mastürbasyon diye bilinen kendi kendini tatmin etme alışkanlık haline geldiyse gerçek cinsel ilişki süresini olumsuz etkiler. Cinsel ilişki 2 kişilik bir uygulamadır.
Mastürbasyon ise 1 kişiliktir. Cinsel ilişkide tek kişilik davranırsan, her zaman sıkıntın olacaktır. Hala aynı alışkanlıklarını sürdürüyorsan, yeni alışkanlıklarına uyum sağlayamazsın. Gerekirse psikolog desteği al. Her şeye rağmen şikayetin 3 haftadan uzun sürerse mutlaka üroloji muayenesi ol.

2 yıllık böbrek yetmezliği hastalığım var. Bu hastalık yüzünden oruç tutamıyorum. Fakat oruç tutmak istiyorum. Nasıl tutabilirim?

İstekler ve elimizdekiler uyumlu olmalı.
Böbrek yetmezliği hastalığı açlık ve susuzluktan olumsuz etkilenir. Gücü yetmeyenlerin oruç tutması önerilmiyor.
Böbrek yetersizliğinde en kesin tedavi bol su içilmesi olduğundan, böbrek hastalarının oruç tutmaları sakıncalıdır. Böbrek yetersizliği olanların oruç tutmaları halinde yetersizlik daha da ilerler. Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki dönemde su açıklarını kapatamadıklarından, hastalığının farkında olmayan birçok kişi, ramazan sonrası böbrek yetersizliği nedeniyle doktora başvurur. Diğer taraftan böbrek taşı olan hastaların susuz kaldığı dönemlerde şikayetleri artabileceğinden dikkatli olmaları gerekmektedir.

Hocam 3 yıldır yüksek tansiyon hastasıyım. Hap içiyorum. Ama son 7 gündür tansiyonum yükselmeye başladı.
Gece uykum da azaldı. Oruç tutmaya devam edebilir miyim?

Bedenin var olan haline tahammül göstermemiş. Uzun süreli açlık hali, susuzluk hali tansiyon yükselmesi başta olmak üzere çok ciddi hastalıklara neden olabilir. Bedenden gelen alarm seslerini duymazsan hastalığın sesini duyarsın.
Hipertansiyon hastalarının iftarda aşırı yemek yememeye dikkat etmeleri şarttır.
Ramazan ayının ilk günlerinde yüksek tansiyona bağlı sağlık sorunları daha sık olarak gözlenir. Hipertansiyon hastalarının ilaçlarını aksatmadan kullanmaları gerekir.
Ara ara tansiyon ölçümlerini yap. Bence birkaç gün bedenini toparla. Sonra yeniden bir karar verirsin.