DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Temmuz 2014

Beyaz ekmek çabuk acıktırır

Sahurda şekerli, beyaz ekmek yemeyin diyorsunuz. Ben beyaz ekmek yiyorum. Oruca ne zararı var ki?

Beyaz ekmek tüketiminde dünya birincisi olan bir ülkenin evlatları olarak oruç tutan bir çok kişi beyaz ekmek yemiştir, yemeye de devam ediyordur. Beyaz ekmek kan şekerini bir çok ekmek çeşidine göre daha çabuk yükseltir. Ayrıca daha çabuk da düşürebilir. Beden yedek ayarlamalarını kullanır. Aşınır. Daha sonra yavaş yavaş şeker hastalığı başlayabilir. Özellikle çavdaryulaf- tam buğday ekmekleri kan şekerini yavaş yükseltir yavaş düşürebilir. Bu da açlığa dayanıklılığı artırır. Yedeklerin kullanılmasını azaltır. Aşınmayı azaltır.
Şeker hastası olma riskini azaltır. Sadece beyaz ekmek değil, patates, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz (olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi, mısır gevreği gıdaları özellikle sahurda tüketmekten sakının.


Piknikte kardeşimin üstünde böcek bulduk. Kene diyenler oldu. Derisine yapışmamış ama ısırıp ısırmadığını da bilmiyoruz. Huzursuz olduk. Kene ısırdıysa hastalığı nasıl anlarız?

Vücudundan kene yapışan kişiler 10 gün kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetler yönünden kendilerini izlemelidir. 3-10 gün hafif halsizlik baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş, burun kanaması, kanlı dışkılama, siyah dışkılama, ağızdankulaktan kan gelmesi, ciltte kanamalar gibi gittikçe ilerleyen şikayetler bize kene ısırığını düşündürebilir. Bu yüzden gittikçe artan ve ağırlaşan her türlü şikayette tereddütsüz hastaneye başvurmalısınız. Bana anlattığınız bu durumu anlatmalısınız. Gecikmeler telafisi mümkün olmayan zararlara neden olabilir.

3 ay önce şeker hastalığın var dediler. Yemek listesinde 6 kere yemek ye diyorlar. Ben şeker hastası değilken bile 1-2 kez yiyordum. Şimdi şekerim daha fazla çıkmaz mı?

Kan glikoz yani şeker ayarlanması bozulduğunda açlıkta da çok toklukta da kan şekeri yükselir. Bu nedenle az az sık sık beslenme öneririz. Ayrıca senin için hazırlanan liste boyuna kilona uygun besin ihtiyacın hesaplanmış liste. Kan şekerini düzenli olarak dengede tutacak şekilde hazırlandığından çok sayıda öğüne bölmen fazla yemek yediğin anlamına gelmez. Şöyle düşün; bel fıtığın var ağır kaldıramıyorsun.
Pazara gittin. On kiloluk alışveriş yaptın. Bu yükü bir kerede taşırsan bel fıtığın ağrı yapar. 1'er kiloluk paketlerle 5 kerede taşırsan bel fıtığın ağrı yapmaz. Az az sık sık ye. Ara öğünlerini kaçırma, vaktinde ye.
Alışkanlıklarını düzeltmezsen, perhiz listesini uygulamazsan iflah olmazsın.

19 yaşındayım. 4 aydır adetlerim çok ve yoğun geçiyor. 3 gün sonra adet görmeyi bekliyorum. Oruç da tutuyorum.
Oruç tutmamı etkiler mi?

Bu konunun tıbbi ve dini yönü vardır.
Dini yönünü din bilgisi uzmanlarıyla görüşmeniz uygun olacaktır. Tıbbi olarak kadınların adet dönemi beden fonksiyonlarının etkilendiği kan kaybı dönemidir. Bu yüzden de oruç tutmanı etkileyebilir. Özellikle kaybedilen kan miktarı arttıkça oruç tutmuyor olsan bile beden günlük işlerini doğal olarak yapamaz hale gelebilir. Üstüne kan glikoz yani şeker düşüklüğü ve sıvı kaybı eklenirse tansiyonun düşmesi şaşırtıcı olmaz. Hava sıcaklıkları ve nem göz önüne alındığında daha da zor durumlar söz konusu olabilir. Bununla beraber bedenin hormonlarında da değişiklikler olur. Bu da beden dayanıklılığını etkileyebilir. İnanç usullerinizde aksi belirtilmiyorsa oruç tutmanın ertelenmesi söz konusu olabilir.