DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Temmuz 2014

Kafein eldeki titremeyi artırır

* Abim 36 yaşında 3 aydır elleri titriyor. Hastaneye gittik. Bir şey yok dediler. Testleri eksik yapılmış olabilir mi? Elleri hala titriyor?
Sıkıntı devam etse de tahlillerin temiz çıkması sevindirici bir durumdur. Sık karşılaştığımız bu duruma 'Esansiyel Tremor' deriz. İyi huylu bir durumdur. Sebebini tıp hala izah edemedi. Genellikle ırsidir yani aileden genetik olarak etkilenmişlik söz konusudur. Altta yatan ciddi bir hastalık olamayabilir. Genellikle 20'li yaşlarda belirginleşir ya da başlar; ama her yaşta da görülebilir. Yorgunluk, stres, kafein bu titremeyi artırır. Alkol alımı ise azaltır. Sıklıkla kişinin yaşamını kısıtlayıcı ağırlıkta olmaz; ancak ince el becerisi gerektiren işlerde çalışırken zorluk çekebilirler. Sabırla bir süre takip edin. Geçmezse tekrar muayene olmayı ihmal etmeyin..

* Sizin yazılarınızı okuduktan sonra annem sahurda sofraya şekerli bir şey koymuyor. Nedenini sorduk kendiniz araştırın dedi. Mümkünse bizi aydınlatır mısınız?
Anneniz doğru söylemiş. Şeker ve şekerli yiyecek-içeceklerden sakının.
Özellikle sahurda şeker, şekerli yiyecekiçecekler, glikoz barındıran yiyecek-içecekler, meyve suları hızlıca tokluk sağlayıp yeterince yemek yememizi engellerler.
Ardından hızlıca açlık ortaya çıkartıp yeniden yemek yeme isteği ve mecburiyeti ortaya çıkarırlar. Oruç tumanın ritmi olumsuz etkilenir. Açlığa karşı tahammülümüz, dayanıklılığımız azalır. Sağlıklı ve rahat oruç tutabilmeniz için annenizin sözünden çıkmayın derim.

* Doktor bey ben mimarım. Masa başında uzun süreler oturarak çalışmak zorunda kalıyorum. Sık sık eklem, kas ağrılarım oluyor. Ne tip egzersizler yapmalıyım?
Önce bilgisayarına egzersiz programı yükle. Bu tip programlar otomatik olarak 15-20 dakikada bir neler yapacağını hatırlatıyor ve gösteriyor.
En fazla 20 dakika sürekli çalışmanı öneriyoruz. Yapabildiğin hareketleri yapabildiğin kadar yap. Ağanın eli tutulmaz. Önemli olan sürekli kullanmadığın kas-lif-eklemleri hareketli ve kuvvetli tutmaktır.
Hareketsiz yaşamlar kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi 'Pıhtılı Hastalıklar'ı davet eder. Esneme-germe hareketleri yapmayı unutma. Fırsat buldukça yürü.

* Ramazan da geceler kısa olduğundan iftar sahur derken uyku düzenim değişti. 1 haftada 2 kere boğazım şişiyor. Uyusam bu sorunum düzelir mi?
İftar ile sahur arası oldukça az bir zaman dilimi. Eğer iftarda çok yersen, sahurda da çok yersen arada da doğru düzgün uyuyamazsın. Uykusuzluk bağışıklık sistemini etkiler. Hastalıklara yatkınlığı artırır. Ayrıca dikkat dağılır, öğrenme geriler. Yaptığımız tüm işler riskli hale gelir. İftarda az az ye.
Sahurda da doğru gıdalar tüket. Sahur sonrasında da en az 2 saat mutlaka uyu.
Gün içinde fırsat varsa hemen uyu.
Ayrıca boğaz ağrısı yapan burun tıkanıklığı, alerji, burun eğikliği gibi nedenleri de araştır. Oruç tutman ve uyuyamamanla ilgisi olmayabilir.