DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Nisan 2014

Burun açan özel tarif

Doktorum; bu burnumun tıkanıklığını açarsan daha ne diyim çok sevinirim. Niye açılmıyor? Sana zahmet bir tavsiyen varsa yazar mısın?

Öncelikle tıkalı burunlara neden olan birçok hastalık var. Sen herkese danışıp uzmanına danışmadın anlaşılan. Mutlaka kulak burun boğaz uzmanına muayene ol. Ancak sana vereceğim tarif doğal olarak kullandığımız bir karışım.
Kaynamış soğumuş 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz koy. Cam şişede dolapta beklet. Sabah-akşam her burun deliğine genize kaçacak kadar damlat. Burnun açılsa da esas bunun nedenini bulman gerekir.

Boğazım biraz şiş duruyordu. Doktor boyun ultrasonu istedi. Yaptırdım. Modül varmış. Benim şikayetim yok. Modül tehlikeli mi?

Modül değil 'nodül'. Hayır nodüller takip gerektirir. Nodüllerin katı veya sıvıyla dolu olup olmadığını belirlemelerine olanak tanıyan ve tiroid bezinin büyüklüğünü ölçmeye yardımcı olabilen bir görüntüleme taramasıyla yani ultrasonla takip gerekir. Nodülün büyüklüğü, görüntü özellikleri değişirse ek tahlil istenir. Örneğin eğer tiroiddeki nodül büyüklüğü 1 santimetrenin üstüne çıkarsa ultrasonla ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılır.
Takibini ihmal etme yeter.

6 aydır reflüm var. Ne yesem geri geliyor. İlaç da kullanıyorum. Başka bir çaresi var mı?

Reflü alışkanlık hastalığıdır. Yemek yeme alışkanlıkları düzelmezse hastalık tekrar eder. Alışkanlıklarını önerilerime göre düzelt. Hangi gıdaların yakınmaları artırdığını tespit et ve o gıdaları alma.
Tek oturuşta aşırı miktarda yemek yeme.
Yemeklerini az az ve sık sık ye. Ağzına aldığını lokmayı iyi çiğnen ve sonra yut.
Her öğün için en az 15 dakika zaman ayır. Eğer yeterli zaman yoksa (örneğin 5 dakikan var) o zaman diliminde yeterince çiğneyip yutabileceğin miktarda yemek ye. Aşırı sıcak-soğukbaharatlı- yağlı yemek yeme. Yemek sonrası hemen uykuya yatma. Yatmadan en az 2 saat önce son öğün olarak meyve ve su alımı yap. Yatmadan önce yağlıbaharatlı yiyecekler, alkol ve çikolatadan kesinlikle uzak dur.

Nafiz hocam, 36 yaşında bayanım. Hafif düştüm. Elimin üstüne. Film çekildi. Sonra doktor D vitamini testi istedi. Testler karışmış olabilir mi? Acaba neden D vitamini testi istemiş olabilir?

Test karışmış olamaz. Çekilen filmde kemik yapısı değerlendirilebilir. Sadece kırık, çıkık değil kemik erimesi açısından da bilgi verebilir. Eğer doktorun osteoporoz ya da kemik erimesinden şüphelendiyse bu testi isteyebilir. Ayrıca kalsiyum, fosfor ve/veya paratiroid hormon düzeyiniz yüksek ise; kemik hastalığı veya kemik zayıflığına ait bulgularınız var ise; doktorunuz vitamin D eksikliğinden şüphe etmiş ise; osteoporoz tedavisine başlanacak ise; D vitamini eksikliği tedavisi izlenecek ise ve vitamin D eksikliği riski olan kişilerde (yaşlı kadınlarda ve malabsorbsiyonu olan kadınlarda) bu test istenebilir.