Tuzlu yemesin

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Eklenme Tarihi 4 Haziran 2025
Babam şeker hastası. Ayakları şiş. Basınca hamur gibi iz bırakıyor. Ödem sökücü ilaç verelim mi?
ŞEKER hastalarının böbreklerin protein kaçağı olursa ayakları şişer.
Tuzlu yerse, kilo alırsa, tiroid bezi az çalışırsa, alerjisi olursa ayakları şişer.
Aynı zamanda bazı tansiyon ilaçlarına bağlı ayak şişmesi olur. Bunları tespit etmeden ödem sökücü verme. Tansiyon düşükse daha da düşer. İç hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir.

KUDRET NARI YE
Mide şikayetim 3 aydır var. Vardiyalı
çalıştığımdan düzensiz besleniyorum. Kudret narı iyi gelir mi?
KUDRET narı yağı, şifalı fitoterapi uygulamalarından biridir. İyi gelir.
Yine de mide şikayetine sebep olacak başka durumlar var mı? Bakmak lazım.
Mesela düzensiz beslendiğinden bahsetmişsin.
Vardiyalı bile çalışsan çalışma sürecine uygun beslenme yapabilirsin.
Az az ye. Sık sık ye. İyi çiğne. Stres yapan herkesin mide şikayetleri olur.
Özellikle burnu tıkalı insanlar gazdan ve hazımsızlıktan kurtulamazlar. Kudret narı yağı ayrıca kan şekerini düzenlemede, sıkıntı azaltmasında da faydaları bilinen bir fitoterapik uygulamadır.

TEDBİR ALMALISIN
18 yaşındayım. Sevdiğim var. Hiç öpüşmedim. Hastalık kaparım diye korkuyorum. Sevdiğim kişiye de hastalık var mı diye sorulmaz ki. Ne yapsam bilemedim.
ÖPÜŞMEYLE hastalık bulaşma ihtimali her zaman vardır. Birbirini seven, değer veren insanların hasta halleri varsa, bulaşıcı hastalıkları varsa değil öpüşmek tokalaşmaları bile yanlış olur.
Sormadan söylenmesi gerekir. Sohbet sırasında sözü hastalıklara getirerek bilgi alınıp verilebilir. Solunum sistem hastalıkları mesela grip, covid, verem solunum yolu ile temasta bulaşabilir.
Hepatit gibi hastalıklar da bulaşabilir.
Tedbirli olmak iyidir. Bilgilenmek iyidir.

ET VE GUT İLİŞKİSİ
Kurban bayramı geliyor. Bayram
da et yerim. Fazla et yiyenlerde gut olurmuş. Ben de hasta olur muyum?
GUT hastalığı özelikle protein içeren gıdaların çöpü diyebileceğimiz ürik asit maddesinin kumlaşarak eklemlere çökmesi nedeniyle olur.
Her et yiyen gut hastası olsaydı memlekette adam kalmazdı. Çok miktarda et ürünü, hayvani gıda, süt ürünü, deniz mahsulü tüketmekten kaçınmak gerekir. Stres, çarpma-düşmekazalar bu hastalığın aktifleşmesine neden olabilir.

PROSTAT GENETİK
Babamda bir ay önce prostat
kanseri tanısı kondu. Doktor 'Size de bakalım' dedi. Hazır değilim dedim. Sadece kanla baksak yetmez mi? Parmakla yapılan muayeneyi yaptırmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?
YETMEZ. Tabi ki PSA testi gerekir.
Test normal çıkan kanser tipleri var. Ayrıca PSA kanser dişi iltihap gibi hastalıklarda da yükselebilir. Yaşa özgü PSA normal de olsa parmakla prostat muayenesi (PRM) tüm hastalar için çok önemlidir. PSA değeri ne olursa olsun parmak muayenesinde sertlik bulunması prostat kanseri şüphesi doğurabilir. Gerekirse filmler çekilir.
Prostat bezin varsa muayenesi de var.