CANLI YAYIN
DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Şeker hastaları ayağına iyi bakmalı

Eklenme Tarihi 03 Ocak 2014
5 yıllık şeker hastasıyım. Yeni bir ayakkabı aldım. Ayak parmağımda su toplandı. Patlatsam düzelir mi?

Sakın patlatma. Üzerini bantlayın ve kendi kendine boşalmasını bekleyin.
Ayakkabını değiştir. Şeker hastalarının ayakkabı seçimi çok önemlidir. Ayak yarası başlarsa ilerleme riski taşır. Ayağınızı kuru tutun ve ayakkabınızın vurmasını önlemek için mutlaka çorapla giyin. Su kabarcığı kendi kendine patlarsa bu bölgeyi yıkayın, antiseptik solüsyon sürün ve üzerini bantlayın. Şimdi bir iç hastalıkları uzmanına görün. Sonra doktor da bir işe yaramayabilir.

52 yaşındayım. Şeker hastasıyım.
Tansiyonum 16-10 çıktı. Arkadaşlar 'damarların daralmıştır' dedi. Damar daralmasıyla tansiyonun ne alakası var?
Babam 73 yaşında tansiyonu normal.

Babana maaşallah diyelim. Senin şeker hastalığın damarları daraltma ihtimali olan bir hastalık. Kilon da fazlaysa beklenenden erken ve fazla damar darlığı olabilir.
Kireçlenmiş borular gibidir. İçinden kanın akabileceği alan azalır. Damardaki tıkanıklık hipertansiyona yani tazyiği artmış bir dolaşıma neden olur. Elinle ağzını tıkadığın bir hortumdan su daha tazyikli akar. Aynı şekilde tıkalı damarlar da hipertansiyona neden olur. Bunun dışında, böbrek sorunları ya da fazla kilolu olmak da kan basıncını artıran faktörlerdir.
Diyabetli kişilerin çoğunun tansiyonu yüksektir. Diyabete yani şeker hastalığına bağlı kalp, göz ya da böbrek sorunlarınız varsa, yüksek kan basıncı, bu rahatsızlıkları daha da artırabilir. Kan basıncı büyük ve küçük tansiyon olarak iki rakamla gösterilir. Örneğin 120/70 mmHg gibi.
Diyabetliler için ideal tansiyon 130/80 mmHg'nın altıdır.

43 yaşındayım. 3-4 aydır eşime istek duymuyorum. Onu seviyorum ama eve gelince uyuyorum. Başka kadın varmış gibi imalara başladı. Onu kaybedersem ölürüm. İlaç kullanayım mı?

Cinsel istek çok karmaşık bir olaydır.
Beden sağlığı, ruhsal sağlık, beslenme, kişinin vücudunu algılayış şekli, stres düzeyi ve ilişkinin kalitesi gibi birçok faktöre bağlıdır. İletişim sorunları, sevgi eksikliği, güç savaşları, eşlerin baş başa zaman geçirme süre ve sıklığının yetersiz olması, cinsellik konusunda çok baskılayıcı bir yetişme dönemi yaşamak, olumsuz veya travmatik bir cinsel deneyim yaşamış olmak, fiziksel hastalıklar ve bazı ilaçlar, aldatma, depresyon ve yoğun stres gibi bazı psikolojik sorunlar, yorgunluk, çocukluk döneminde cinsel tacize maruz kalmış olmak, evlilikte eşle duygusal yakınlığın olmayışı, evlilikte monotonluk (sıkılma), erken boşalma, yetersiz sertleşme, vaginismus halleri 2 taraflı olarak cinsel isteksizliği besler.
Bunları tespit et. Testosteron, TSH, şeker yükleme testi yaptır. Yani iç hastalıkları uzmanının takibine gir. Bir an evvel çözüm için uğraş.