CANLI YAYIN
DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU
DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Gözle meme muayenesi

Eklenme Tarihi 08 Ocak 2015
Nafiz bey meme muayenesi ile ilgili bir şey merak ediyorum. Gözle meme muayenesi ne demek. Neleri fark edebiliriz?
Gözle değerlendirmede memelerinizde belirgin şişlik, meme ucu ve meme cildinde içe doğru çekilme,renk değişiklikleri,yüzeyel damarlarda önceden varolmayan bir belirginleşme hali, ciltte "portakal kabuğu" manzarası ,ciltte pullanma gibi bulgular arayın. Özellikle bir pozisyondan diğerine geçişte bazı değişiklikler belirginleşebilir. Aynada memelerinizden birinin diğerine göre daha farklı bir boyutta olduğunu farkederseniz endişeye kapılmayın. Başka bir bulgunun yokluğunda bu, yapısal normal bir durum olarak kabul edilir.

Doktor Nafiz bey hem şişman hem tansiyonlu olunca herkes hemen kilo ver tansiyon geçer diyorlar. Gerçekten böyle mi?
Aslında öyle. yani Vücut ağırlığındaki %10 kadar bir azalma bile risk faktörlerinin belirgin olarak azalmasını sağlar.
Örneğin yağ dokusundaki 1 kg'lık azalma sistolik kan basıncında 2 mmHg, diyastolik kan basıncında ise 1 mmHg kadarlık bir düşme sağlar ki, yani 16/10 tansiyonu olan bir kişi 1 kilo yağdan kilo verirse tansiyonu 14/9 a düşer. Bu sonuç bir tansiyon düşürücü ilacın sağladığı kadar düşme anlamına gelir. Yani hem kilonu hemde tansiyonunu azalt.

Doktor bey 17 yaşındayım. Adet kanamalarımda ağrı oluyor. Niye adette ağrı olur?
Çünkü Uterus dediğimiz Rahim bir kas dokusudur. Tüm kaslar gibi kasılır ve gevşer. Kanama süresince daha şiddetli kasılır ve ağrı olarak hissedilir.
Prostaglandin dediğimiz maddeler var. Bu maddeler Rahim tarafından da üretilen kimyasal maddelerdir.
Prostaglandin dediğimiz bu maddelerin etkisi ile rahim kasları kasılır. Kanama öncesinde bu maddelerin düzeyi artar.
Döngü başında prostaglandin düzeyleri yüksektir.
Mensturasyon (adet kanaması) sırasında düzeyleri azalır, bu durum ağrının neden ilk birkaç günden sonra azalma eğiliminde olduğunu açıklar.

Annemin her tarafı uzun süredir ağrıyor. Aile doktorumuz psikiyatriye gidin dedi. Miyalji hastalığı var dedi. Doktoru kızdırdık mı acaba?
Tahmin etmiyorum. Çünkü miyalji dediği fibromiyalji hastalığıdır. Fibromyalji tanısı konulan pek çok hastanın hekime ilk sorduğu sorulardan birisi budur. Ancak bunun yanıtını net olarak söylemek çok kolay değildir. Hastalığın ortaya çıkmasında psikososyal durumun katkısı açıktır. Ancak hastalığın tek başına psikiyatrik olduğunu söylemek toptancı bir yaklaşım olacaktır. Fibromyaljinin kişilik özellikleri açısından yatkın olan bireylerde, uygun çevresel koşullar oluştuğunda ortaya çıkabilen bir hastalık olduğu söylenebilir. Yoğun bir duygusal bir stres, duygusal veya mekanik bir travmaya maruz kalmak hastalığın tetiğini çekebilir. Hastalık tanı konulmadıkça daha kronikleşir ve kök salar. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, beyinde ağrının hissedilmesi ile ilişkili bozukluklar veya hormonal faktörler fibromyalji hastalığının görülmesinde rol oynayabilir. Bu nedenle fibromyaljinin sadece psikiyatrik bir hastalık olduğunu söylemek doğru değildir.