CANLI YAYIN
DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Baş ağrıları hastalık habercisi

Eklenme Tarihi 10 Ocak 2014
37 yaşındayım. Ense kısmımdan çıkan bir ağrı bütün başıma yayılıyor.
Eskiden gittiğim doktor "Sinüzit" demişti. Yeniden doktora gitmedim. Bu baş ağrısı nedendir? Nasıl kurtulurum?

Baş ağrısı şikayeti 40'dan fazla hastalığın belirtisidir. Yani tanı koymak için doktorun hastayı iyice dinlemesi, iyice muayene etmesi, en olası ihtimallere göre tetkikleri yaptırması doğru olur. Anlattıklarına göre sinüzit bu tarz baş ağrısı yapabilir. Hipertansiyon, düşük kan şekeri ve boyun fıtığında enseden yayılan karakterde ağrı olabilir. Migren hastalığında ağrı olabilir. Bu hassas, duygusal, her şeyi içine atan kişilerde ataklarsın sık tekrarladığı bir hastalıktır. Ağrı sırasında ve şikayet yokken tansiyonunu ve kan şekerini ölçtür. Ayrıca boyun fıtığı açısından fizik tedavi uzmanına muayene olman gerekebilir. İç hastalıkları uzmanına muayene olursan hepsini değerlendiribilir.

3 aydır nefes darlığım var, sesim çatallı çıkıyor. Sigaradan sandım.
Geçmeyince doktora gittim. "Ses teli felci" dedi. Ameliyat olmamı söyledi.
Başka çaresi yok mu?

Bu soru, kulak burun boğaz uzmanlarının tedavi ettiği bir hastalıkla ilgili. Ancak tek taraflı felçler, önemli ses ve solunum problemlerine neden olmadıklarından gözden kaçabilirler.
Nefes darlığı olan hastalarda nefes darlığının, ses tellerinin birini ameliyatla kenara çekerek rahatlatılması gerekir. Normal bir solunum için ses telleri arası 5 milimetrelik açıklık iyidir. Ancak bu açıklıkta ses kısık çıkar. 3 milimetrelik açıklıkta ses iyi çıkarken nefes darlığı görülür. Ameliyatla 4 milimetrelik bir açıklık sağlanmaya çalışılır. Bu açıklığı sağlamak tek bir girişimde mümkün olmayabilir. Ameliyat genel anestezi altında ve mikroskop ile yapılır. Hava yolunu güvenceye almak için boğazda geçici delik açmak gerekebilir. Bu delik hasta taburcu olmadan kapatılır. İlaçla tedavisi yoktur. Korkma ve tedavi ol. Yoksa şikayetin ilerler.

25 haftalık gebeyim. Şeker yükleme yaptılar. 155 çıktı. Bir daha doktora gitmedim. Şeker hastası mıyım?

Gebeliğin 24. haftasında önce 50 gram glikozla yükleme testi yapılır.
Gerekirse yani kan şekeri 140-180 arasında çıkarsa 75 gram glikozla yükleme testi tekrar yapılır. Açlık kan glikoz ölçümü 95, 1 saat tokluk kan glikozu 180, 2. saat tokluk kan glikozu 155 üstündeyse gebeliğe bağlı Diyabetes Mellitus diyoruz.
Yani gebelik şekeri diyoruz.
Anlattıklarında bazı bilgiler eksik. Yani kaç gram glikozla yükleme yapıldığı, kaçıncı saat değerinin 155 olduğunu yazmadığından tam bir tanı ihtimali bilgisi vermek doğru olmaz. Ancak kan şekerin her halükarda yüksek. Mutlaka tedavi diyeti almalısın. Gerekirse insülin kullanılabilir.
Bunda da korkacak bir şey yok.

Trabzonluyum. Çok sinirliydim.
Kolesterolüm var. Kolesterol için bir ilaç verdiler kullanmadım. Kolesterolümü nasıl düşürebilirim?

Kolesterol, ailesel ve genetik olarak da yüksek olabilir. Ama sen en iyisi bir şeker yükleme testi yaptır. Çünkü kan şeker düşüklüğü sinirlilik, acelecilik, halsizlik, bitkinlik yapabilir. Ayrıca kolesterol düzeylerini de etkileyebilir. Bir de TSH testi yaptır. Malum karalahana troid bezi çalışmasını etkilemiş olabilir.