Tarihi 10 Temmuz 2016

Hangi altına yatırım yapmalı?

Warren Buffett, dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı yatırımcıları arasındadır.
Buffet'ın, altının bir yatırım aracı olmadığına dair çok sayıda açıklamasını bulabilirsiniz.
Buffet, altın yatırımını ve altın yatırımcısını sürekli eleştirdi.
Şubat 2012'de 1.700 dolardan el değiştiren altının onsu 2013 yılında görülen en sert düşüşle 1.348 dolar seviyesine gerilemişti.
O dönemde Buffet, "Altın hiçbir zaman ilgimi çeken bir yatırım aracı olmadı.
Altının onsu değil 1000 dolar 800 dolara düşse yine almam" diye açıklama yapmıştı.
Buffet altın yatırımı konusunda başka bir açıklamasında, "Altını Afrika'dan veya başka bir yerden çıkarıyoruz. Sonra eritiyoruz, bir çukur açıp saklıyoruz.
Altının pratikte hiçbir yaygın kullanım alanı yok. Bizi Mars'tan izleyen birileri varsa, ne yaptığımızı anlamıyorlardır" demişti. Buffet büyük yatırımcılar konusunda haklı olabilir. Fakat küçük yatırımcılar için altın her zaman güvenli bir yatırım aracı olmuştur.
Altı aylık değerlendirmeye göre; külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 15.46, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14.43 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12.91, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9.38 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı.

EN İYİSİ GRAM ALTIN
Burada asıl önemli konu hangi altına yatırım yapmalıyız? Yatırım amaçlı kullanılacak en iyi altın türü gram altındır. Bir çok yatırımcı bu konuda yanlış ya da eksik bilgilere sahip. Yatırımcılar genellikle Cumhuriyet altınını ve çeyrek altını tercih etmektedir.
Bu altın türleri de yatırım altınlarıdır.
Ancak yatırım için ilk aşamada gram altın tercih edilmelidir. Peki neden gram altın tercih edilmelidir? Altın yatırımı yaparken dikkat edilecek en önemli unsurlardan birisi alış ve satış fiyatı arasındaki fiyat farkıdır.
Fiyat farkı ne kadar az ise o oranda isabetli bir yatırım yapılmış olur. Alış satış arasındaki bu farkı belirleyen temel unsur ise işçiliktir. Altın türündeki işçilik ne kadar az ise alış satıştaki fiyat farkı da o kadar az olacaktır. Gram altın işçiliği en az olan altın çeşididir ve dolayısıyla da alış satıştaki fiyat farkı diğer altın türlerine göre daha düşük seviyededir.
Gram altınların satışı kuyumcularda 1, 2.5, 5, 10 ve 20 gramlık olarak yapılmaktadır. Yatırım altınları ile ilgili bir tercih sıralaması yapmak gerekirse gram altın, Cumhuriyet altını ve işçiliği az olan düz bilezikler gibi bir sıralama yapmak doğru olacaktır.