Tarihi 12 Temmuz 2015

Temassız alışveriş

Bankalararası Kart Merkezi (BKM)'nin son açıkladığı veriler kart kullanımındaki kontrollü büyüme dikkat çekiyor. Mayıs ayında banka kartı sayısı 110 milyona yükseldi. Kredi kartı sayısı ise yaklaşık 58 milyon oldu. Banka kartı sayısındaki artış 2014 yılı Mayıs ayı ile kıyaslandığında % 9 olurken kredi kartı sayısında sadece % 0.7'lik artış gerçekleşti.
Geçen yılın Mayıs ayına göre kredi kartları ile yapılan ödeme tutarı % 16 artarken banka kartlarında büyüme oranı % 31 oldu.
Geçen yıl 12 ay boyunca 700 bin adet artan "Temassız Kredi Kartı" sayısı, bu yılın ilk 5 ayında aynı artışı yakalayarak 13 milyonu geçti. Temassız POS sayısı büyümesi de neredeyse 4'e katlandı.
BKM Express'te ise mobil işlemlerin payı % 56'ya çıktı. Yeni yaşam trendlerinde her aldığı hizmette basitliği arayan kullanıcı, yaptığı alışverişlerde bunu gösteriyor. Bir yandan BKM Express uygulamalarında mobilin ağırlığı artarak, yüzde 56'lara ulaşırken, "Temassız Kartlar"daki hızlı yükseliş dikkati çekiyor. Bu kartların sunduğu, hızlı ve kolay ödeme seçeneği iş yerleri ve tüketiciler tarafından önemli bir tercih nedeni oldu. 2015'de temassız ödemelerin daha hızlı yaygınlaşacağı bekleniyor. Yılın ilk 5 ayındaki artış da bunu net bir şekilde gösteriyor. Geçen yıl 12 ay boyunca 700 bin adet artan "Temassız Kredi Kartı" sayısı bu yılın ilk 5 ayında aynı artışı yakaladı ve 13 milyon adedi geçti. Öte yandan temassız ödemeler dendiğinde akla küçük tutarlı "mikro" ödemeler geliyor.
Temassız ödemelerin yaklaşık % 70'i markette yapılıyor. Restoranlardaki ödemeler temassız alışverişlerin % 14'ünü oluştururken, toplu taşıma işlemleri ise % 8 paya sahip bulunuyor.