Rekoltenin yüksek olduğu senelerde Gaziantep'te 250-300 bin ton civarında verim alınabiliyor.
Faruk Güllü ile Gaziantep'te düzenlenen 'Fıstık Hasadı' etkinliği kapsamında konuyla ilgili sohbet ettik. Güllü, Antep fıstığının Gaziantep başta olmak üzere 27 farklı il ve ilçede yaklaşık 220 bin kişinin ekmek kapısı olduğunu söyledi.
Üretici, komisyoncu, fıstık sanayicisi ve imalatçılar arasına giren kayıt dışı stokçular bu tatsız gelişmenin başrol oyuncularıymış.
Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü'nce yapılan envanter çalışmalarında Türkiye'de 1.290.000 dekar alanda Antep fıstığı yetiştirildiğine, Gaziantep'te 16 milyon adet verim veren ağacın bulunduğuna dikkat çeken Güllü, ürün vermeyen ağaçlarla birlikte bu rakamın 19 milyon adet olduğu dile getirdi. Takriben her verim veren ağaç başına 5 kilogram kuru kırmızı kabuklu Antep fıstık alındığı hesaplandığında toplam 80 bin Antep fıstığı rekoltesi alındığını söyleyen Güllü, pratik ve etkili bir takım tedbirlerle, 80 bin ton olan verimliliğin, 120 bin tona çıkarılmasının pekala mümkün olduğunu da vurguladı. Faruk Güllü, 120 bin ton fıstığın 100 bin tonunun ticarileştirildiği kabul edilirse ve kilosunun ortalama 20 TL'ye satıldığı hesaplandığında yıllık toplam 2 milyar lira tutarında bir pazar büyüklüğünden bahsedebileceklerini de belirtti. Bu miktar Antep fıstığının üretilip ticarileştirilmesinin aşağı yukarı 80 milyon lira vergi geliri elde edilmesi anlamına geleceğine de dikkat çeken Faruk Güllü, karaborsa anlayışının Türkiye'ye yaşattığı kaybın önemine dikkat çekti.
KİLOSU 15-50 TL OLMALI
Çok iyi bir dönemde Antep fıstığı rekoltesinin aslında 200 bin-250 bin ton civarında olması gerektiğini ve bir yıl çok ürün olup bir yıl tam aksine daha düşük rekolte olmasının olağan olduğunu dile getiren Güllü, "2013 yılı rekoltesinin kesin olmamakla beraber 20 bin-30 bin ton arası gibi düşük bir ortalamada gerçekleştiği tahmin edilmektedir.
2014 yılı rekoltesinin ise 100 bin ton olması tahmin edilmektedir" dedi. Bu rekolte üzerinden karaborsacılık olmadığı takdirde fıstığın kilosunun çok ekonomik olacağına dikkat çeken Güllü, "Normal şartlarda kuru kabuklu Antep fıstığının kilosu 15 TL, boz iç baklavalık Antep fıstığının kilosunun ise 50 TL civarında olması gerekmektedir. Fakat bugün bu fiyatların ne olduğu ve stokçuluk zihniyetinin bir sonucu olarak kaç kat arttığını herkes görüyor" diye konuştu.