Tarihi 14 Mart 2013

Altında yükseliş başladı mı?

Altın fiyatlarında son günlerdeki dalgalanma birçok soruyu beraberinde getirdi. 2013 yılı başında altın fiyatlarına ilişkin ana senaryoda küresel ekonomideki sınırlı toparlanma ve bol likiditenin altın fiyatlarını yükselteceği yönündeydi. Ancak altın fiyatları ilk 2.5 aylık dönemde piyasa beklentilerinin aksi yönünde seyir izledi. Fiyatlardaki yukarı ve aşağı yönlü kısa dönemdeki hareketler kısa ve ortada vade de trendin nasıl olacağına ilişkin soru işaretlerini artırıyor. Cevap bekleyen iki soru var; birincisi altın fiyatları neden düştü? İkinci olarak altın fiyatlarında yükseliş devam edecek mi?

Düşüşün nedenleri

Küresel finans krizinde ilk beş yıllık dönem tamamlandı. Güvensiz ve kriz ortamında çıkış arayan merkez bankaları bol likidite politikaları ile ekonomiyi canlandırmaya çalıştı. Krizde risk ve belirsizlik ile beslenen altın fiyatları yükseliş yönünde destek buldu.
Küresel krizin güvenli limanı altının ons fiyatı 2011'de 1.900 dolara ulaşmıştı.
Küresel ekonomi canlanma sinyalleri verdiği dönemlerde ise altın talebine bağlı olarak fiyatlarında yükseliş trendi yavaşladı.
Son dönemde ise altın fiyatlarında düşüşün nedenini tam olarak küresel ekonomideki toparlanmaya bağlı olduğunu söylemek zor.
ABD ve Euro Bölgesi için en kötüsü atlatılmış olsa bile hale gelişmiş ülke ekonomileri risk görünümlerini koruyor. Son aylarda küresel ekonomideki toparlanma sinyallerine yönelik açıklamalar ve gelen veriler altına olan ilgiyi azaltmaya başladı. Böylesi bir dönemde Amerikan Merkez Bankası (FED) içindeki tartışmaların etkili olduğunu söyleyebiliriz.
FED'in her ay gerçekleştirdiği yüksek tahvil alımları nedeniyle piyasadaki bol likiditenin enflasyon yaratacağı endişesi yüksek sesle tartışılmaya başlandı. FED içinde bu konudaki görüş ayrılıklarının olduğu biliniyor. Bu tartışmalar FED'in teşvik politikalarını yıl bitmeden bitirebileceği yönünde yorumlandı. Ancak daha sonra teşvik politikalarının devam edeceği açıklamaları geldi. Ayrıca Asya'da fiziki altın talebinin azalması altın fiyatlarınında aşağı yönlü trendin güç kazanmasına neden oldu.
Altının ons fiyatı son bir haftalık dönemde 1580-1595 dolar bandında hareket ediyor.

Yükselişi destekleyen unsurlar

2013'e girerken ABD'nin borç sorununu çözmesi ve Avrupa'nın Yunanistan sorununu ötelemesi iki önemli risk faktörünün şimdilik ortadan kaldırıyor.
ABD'den gelen istihdam verileri ve Euro bölgesinde geçmiş yıllarda risklerin daha yönetilebilir hale gelmesi olumlu. Ancak henüz küresel ekonomide toparlanma ivme kazanmadı. İtalya'nın kredi notunun düşmesi devam ediyor. Tüm bu gelişmeler altın fiyatlarında orta vadeli görünümde yükseliş beklentilerini artırıyor.