DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 19 Ekim 2010

Vitamin yerine beslenin

D VİTAMİNİ
Bağışıklık sisteminin temeli
D vitamini kemik ve diş sağlığı için elzem. Vücutta yeterince D vitamini olmadığında alınan kalsiyum da boşa gidiyor çünkü kalsiyumu kemiklerde tutan madde D vitamini. Her gün yeni bir marifeti keşfedilen bu vitaminin kansere karşı savunmada da çok önemli marifetleri olduğu kanıtlandı. Balık en önemli D vitamini kaynağı, özellikle de yağlı balıklar. Yumurtada, karaciğerde, tereyağında ve peynirde de mevcut.

E VİTAMİNİ
Damar sertliğini önleyici etkileri var
E vitamini bilinen en güçlü antioksidanlardan. Antioksidanlar, bizi kanserden koruyan en önemli kalkanlar. Vücudu oksijenin zararlı etkilerinden koruyorlar. Damar sertliğini ve damar tıkanıklıklarını da önleyici etkileri keşfedildi. İşlem görmemiş, 'soğuk pres' yöntemi ile elde edilmiş yağlar, özellikle de sızma zeytinyağı en önemli kaynak. Yağlı balıklar, D vitamini yanında bolca E vitamini de içeriyor.
Susam, domates, yumurta sarısı ve koyu yeşil renkli sebzeler diğer kaynaklar.

K VİTAMİNİ
Faydalı bakteri barındırıyor

K vitamini, pek sık adı anılan bir vitamin olmasa da kan pıhtılaşması için çok önemli, eksikliğinde kanamalar meydana geliyor. Dışardan alımı çok zorunlu bir vitamin değil, çünkü barsaklarımızdaki faydalı bakteriler tarafından düzenli olarak üretiliyor ancak yoğun antibiyotik kullanımı sonrası bu faydalı bakteriler de öldüğü için o zaman eksikliği görülebiliyor. Karnıbahar, yeşil sebzeler, lahana, bezelye, fasülye, tere, yumurta sarısı, balık

Uzun lafın kısası, A vitaminini havuçtan, kayısıdan, maydanozdan, B vitaminlerini yoğurttan, buğday çiminden, kepekli ekmek ve bulgurdan, C vitaminini limondan, kividen, brokoliden, D vitaminini güneşten, balıktan, tereyağından, ayçiçeğinden, E vitaminini sütten, peynirden, susamdan alabiliriz. Sınırsız nimetleriyle doğaya ve bu çok tutumlu olan bedeninize güvenin, sağlıkla kalın.