Tarihi 24 Ekim 2015

İstikrar yoksa patinaj başlar

Başbakan Davutoğlu, ekonomik büyüme için istikrarın şart olduğunu belirterek, geldiğimiz noktayla ilgili olarak, 'Şimdi ya yukarı sıçrayacağız ya da patinaj yapacağız. Niteliksel dönüşüm yapacağız' dedi. Başbakan, seçim vaatlerini de kuruşu kuruşuna hesapladıklarını söyledi.

Peygamberler şehri Şanlıurfa... Manevi havası, doğası, tarihi ve kültürüyle görülmesi gereken bir belde. Bu güzel şehirde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile sohbet imkanı buluyoruz. Başbakan'a, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma eski Bakanı Faruk Çelik de eşlik ediyor. Ekonominin siyasi istikrar ile büyüyeceğinin altını çizen Davutoğlu, "1 Kasım seçimlerine giderken yeniden siyasi istikrarı sağlamak istiyoruz. Sürekliliğin olmadığı yerde ekonomik iyileşmenin olmasını beklemek yersiz. 7 Haziran'dan bu yana siyasi belirsizliğin izlerini ekonomiye yansıtmadık. Halkımızdaki AK Parti hükümetinin devam ettiği algısı bunu sağladı" diyor. Uygulayacakları yeni ekonomik modelin satır başlarını veren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: "12 yıl içinde yaptığımız şey aynı ekonomik çerçeveyi atıl kapasiteyi sonuna kadar kullanarak geliştirmek oldu. Birinci nesil reformlarla sağladık. Demokratikleşme, hukuk reformları, ekonomik reformlar... Şimdi ya daha yukarı sıçrayacağız ya da patinaj yapacağız. Bu sıçramayı yaptırmamız için önümüzü görmemiz lazım. İkinci nesil reformlardan bahsetmek istediğim niteliksel dönüşüm." Başbakan Davutoğlu, niteliksel dönüşümle ilgili de şu örneği veriyor: "Mesela bölünmüş yol niceliksel bir dönüşümdür. Ama o kuşak üzerinde lojistik merkezler kurmanız, başka bir sınıfa geçtiğinizi gösterir. Eskiden transit geçiş noktasıydı Türkiye. Şimdi üretilen malların lojistik merkezlerde toplanıp uluslararası pazarlara ulaştırıldığı bir merkez olmak zorundasınız."

MHP, CHP BİLMEDEN YAPIYOR
Konu vaatlere gelince, Başbakan Davutoğlu maliyet konusuna yeniden giriyor: "Geçen sene bütçe açığımız yüzde 0.7 idi. Şimdi daha da aşağıya düşüyor. CHP ile MHP ile farkımız şu... Onlar bilmedikleri bir bütçeden hesap edemedikleri afaki vaatlerde bulunuyor. Biz bildiğimiz bir bütçeden, hesap edebildiğimiz bütçeden, neyi harcayacağımızı bilerek vaatte bulunuyoruz. Vaatlerimizin toplam maliyeti tam tamına 19.3 milyar lira. Hesabını kuruşu kuruşuna yaptık. Ama CHP ve MHP'nin vaatleri 150 milyar lirayı geçiyor. Üstelik vaatlerimizdeki örneğin gençlere verdiğimiz gibi teşvikler bize vergi, istihdam, yatırım olarak zaten geri dönecek. Birçoğu da harcama kalemi değil, sosyo ekonomik tedbir şeklinde."

ANNEM DOKTOR OLMAMI İSTEDİ
"Liseyi bitirince annem tıp okumamı istedi. Benim zihnimde geri kalmışlığımız vardı. Sosyal bölüm okumak istiyordum. Tercihleri yaparken en üste Boğaziçi İİBF'yi yazıp altına tüm tıp fakültelerini sıraladım. Annemin gönlü oldu. Ben de hem siyaset hem ekonomi okudum."

SURİYE PLANI RAHATSIZ ETTİ
"3 Ekim 2010'da Lazkiye'de Türkiye- Suriye ortak hükümet toplantısı yapıyoruz. Gündem maddelerinden biri Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan'lı Levant ortak pazarını kurmaktı. Bu proje durduruldu. Ortadoğu'da demokrasi ve ekonomik kalkınma modeliyle yürüseydik, iyi gelişmeler olacaktı. Bundan rahatsız oldular."

Başbakan Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar:

MEZUN GENCE 1 YIL MAAŞ DEVLETTEN
"İşverene, 'Sen genç bir işçiyi alırsan, ona 1 yıl işbaşı eğitimi verecek şekilde işe alırsan 1 senelik maaşı bizden' diyoruz. Bunların bütçeye hiçbir yükü yok. 15-24 yaş arası 12.7 milyon gencimiz var. Çoğu öğrenci. Mezun olanlardan ilk yıl 100 bininin maaşını biz vereceğiz. İşbaşı eğitime alıp işe kavuşturacağız. Bugüne kadar 6 aylıktı ve 110 bin kişi yararlandı bu süreyi 1 yıla çıkarttık."

TAŞERONA MÜJDE
"Toplu sözleşme süreci devam eden taşeron işçilerin toplu sözleşmelerinin ivedilikle sonuçlandırılması için gereken talimatları da verdim. Taşeron işçilerimizin toplu sözleşme hakkı dahil, bütün haklarının temini konusunda gerekli yasaları çıkardık. Taşeron işçilerimizi asli işlerde kamuda istihdam edeceğiz. Bu meseleyi kökünden çözmeye kararlıyız."

ÖĞRETMEN ATAMASI 30 BİNİ DE AŞABİLİR
"Bu
yıl Şubat'ta öğretmen ataması yapacağız. Elimizde 10 bin kadro vardı, bunu 30 bine çıkarttık. 30 bini de geçebilir. Fakat yeni bir sistem getirdik. Aynen polis akademisi, adalet akademisi gibi öğretmen akademisi kuracağız. Şubat'ta atanan öğretmen; 7 ay maaşını alacak ama bir öğretmenin yanında olacak, yazın da akademiye gidecek."

EMEKLİLERE 2 BİN 400 LİRA
"Emeklilerimizin düşük maaşlı olanlarına 100 lira zam yapmıştık. Daha sonra tüm emeklilere de zam yapacağımızı söyledik. Yani yıllık bin 200 lira bir katkı olacak. Böylece daha önce 100 lira alanlara da bir 100 lira daha zam yapıyoruz. Onların alacakları ek gelir yıllık 2 bin 400 lira olacak."