BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 20 Ekim 2010

Mavi Marmara saldırısının gizli kalan derinliği

Wall Street Journal gazetesinde "İsrail'in dev gaz projesi''' başlığıyla ilginç bir yazı çıktı. "Doğu Akdeniz gaz projesi, tarihi boyunca yakıt ithalatına bağlı olan İsrail'i bir doğalgaz ihracatçısında dönüştürebilir. Projenin aynı zamanda yerel, bölgesel ve küresel çapta siyasi çatışmaları ortaya çıkarması da bekleniyor.
Leviathan bölgesindeki rezerv, 2009'da keşfedilen ve yaklaşık 227 milyar metreküp doğalgaz potansiyeliyle İsrail'in en büyük doğalgaz sahası olan Tamar'dan sonra bulundu'' Geriye dönelim, bu haberi destekleyen gelişmeleri sıralayalım:
Haziran ayında, yani dört ay önce, Kıbrıs adası ile İsrail arasında bulunan ve Güney Kıbrıs'ın "ekonomik münhasır bölgesi'' içerisinde olduğu iddia edilen parsellerde 24 trilyon kübik feet doğalgaz tespit edildiği açıklanmıştı.
İsrail'in "Leviathan ve Tamar'' deniz bölgesinde, Güney Kıbrıs'ın sözde "münhasır ekonomik bölgesi''nin 12. parselinde zengin doğalgaz yatakları tespit edildiği söylenmişti. Şu anda, ekim ayının ortasındayız.
İsrail'deki doğalgaz şirketlerinin, ABD merkezli Noble Energy önderliğinde bu hafta içinde son yılların en gelecek vaat eden doğalgaz projelerinden birine başlayacağı açıklandı.
İsrail'in kuzey kıyısının 135 kilometre açıklarındaki Leviathan bölgesinin, İsrail'in 100 yıllık ihtiyacını karşılamaya yetecek, yaklaşık 453 milyar metreküp doğalgaz potansiyeline sahip olduğunu ortaya çıkardığı anlatılıyor.
Doğu Akdeniz'in önemini anlatan bundan güzel nasıl haber olabilir?
Doğu Akdeniz deyince Kıbrıs'ın önemi daha iyi ortaya çıkıyor.
Buradan nereye gelmek istiyorum. Türkiye'nin Mavi Marmara gemisine İsrail ordusu insanlık dışı saldırıyı nerede yapmıştı?
Leviathan bölgesinde.
Türkiye üç ay önce, deniz kuvvetlerine ait gemileri nereye göndermişti? Leviathan bölgesine...
Türkiye ile İsrail, Doğu Akdeniz'de kafa kafaya geldi. Bu bir leviathan mücadelesidir.
Amerikan gazetesi yazarsa

Wall Street Journal gazetesinde "İsrail'in dev gaz projesi" başlığıyla çıkan yazıda, tarihi boyunca yakıt ithalatına bağlı olan İsrail'in bir doğalgaz ihracatçısında dönüşebileceği ifade ediliyor.
Projenin aynı zamanda yerel, bölgesel ve küresel çapta siyasi çatışmaları ortaya çıkarması da bekleniyor.
Leviathan bölgesindeki rezerv, 2009'da keşfedilen ve yaklaşık 227 milyar metreküp doğalgaz potansiyeliyle İsrail'in en büyük doğalgaz sahası olan Tamar'dan sonra bulundu. İsrailli enerji şirketi Delek Enerji'nin CEO'su Gideon Tadmor, "İsrail'de enerji sektöründe büyük bir devrimin yaşandığına şahit oluyoruz" dedi.
Delek Enerji iştirakleri aracılığıyla Letviathan'daki projede yüzde 45, Tamar'daki doğalgaz sahasında ise yüzde 31.2 paya sahip. ABD'li Noble şirketi ise Leviathan'ın yüzde 40'ına, Tamar'ınsa yüzde 36'sına sahip bulunuyor.

* * *
ALMA MAZLUMUN AHINI
'Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste' atasözümüz doğrulanıyor. Murat Demirel'e 11 yıl sonra verilen ceza, diğer hortumculara da uzanmanın ışığını yakmış oldu. 65 milyar dolara yakın banka hortumlarından milletimiz kaybetmişti, TMSF bu güne kadar 20 milyar dolar tahsilat yaptı.