CEMİL ERTEM

CEMİL ERTEM

Tarihi 11 Şubat 2011

Dünyada faizlere dikkat!

Çin'in başlattığı faiz artırma yarışı Türkiye'yi nasıl etkiler?
Çin son 5 ayda 3'üncü kez faizleri artırdı.
Bu, beklenen bir gelişmeydi. Ancak özellikle küresel emtia fiyatlarında başlayan yükselme trendi, küresel enflasyon korkusunu tetikliyor.
Bu da ilk önce faizlere yansıyor. Bunun dışında Mısır'da başlayan ve devam eden olaylar, gelişmekte olan piyasalardan önemli ölçüde para çıkışını tetiklediği için Doğu Avrupa'dan Asya'ya kadar birçok gelişmekte olan ülke faiz artırımına gidiyor. Bunun dışında Amerikan Merkez Bankası (FED) kaynaklı likidite bolluğu da gelişmekte olan ülkeleri başka açıdan sıkıştırıyor.
Bu likidite bolluğu gelişmekte olan piyasalarda ayrı bir istikrarsızlık nedeni. FED Başkanı, geçen gün yaptığı konuşmada genişletici para politikasının süreceğinin işaretlerini verdi. Böyle olunca başta Çin olmak üzere Hindistan, Brezilya, Rusya ve diğer Asya ülkeleri enflasyon korkusuyla faiz artırımına gidiyor. Bir tek bizim Merkez Bankamız faiz indirdi ama bunun karşılığında da zorunlu karşılıkları artırarak denge sağladı.

Türkiye'de şu an enflasyonun sıçrama tehlikesi yok; piyasalar rahat, bunun için bu küresel faiz yükselmesi bizi çok etkilemez ve faizler bu seviyede bir süre seyreder.

Konut kredisi kullanacaklar için faizlerin bu seviyesi son şans mı?
Merkez Bankası faizleri kısa dönemde artırmayacak ama kredileri kısacak önlemlerde ipin ucunu da bırakmayacak. Bu açıdan konut ve tüketici kredileri şu an hem faiz oranı hem de kredi kullanma rahatlığı açısından, orta vadede, en uygun zaman gibi görünüyor.
Örneğin; 3 ay sonra konut kredisi kullanacaklar bu fiyatları ve bu faiz oranı-kredi kullanım kolaylığını bulamaz. Ama 2011'in son çeyreğinden itibaren Türkiye'de faizler yeniden düşmeye başlar. Çünkü Haziran'da seçim var. Seçimden güçlenerek çıkacak bir Ak Parti iktidarında Türkiye'ye çok yoğun sermaye girişi başlayacağı için hem kurlar hem de faizler aynı anda düşmeye başlayacaktır.
Bu açıdan konut kredisi gibi yüklü miktarda ve uzun vadeli kredi kullanacak vatandaşlar ya şimdi hemen kredi kullansınlar ya da bu taleplerini seçim sonrasına ertelesinler.

Siz seçim sonrası için daha iyi bir ekonomik tablo mu görüyorsunuz?
Evet, seçim sonrası kesinlikle bugünkünden daha iyi bir ekonomik tablo ile karşı karşıya kalacağız. Çünkü sanayi üretimi artışta... Bu, istihdamda artış olarak önümüzdeki günlere yansıyacak. İç taleple birlikte artan bir canlanma olacağı gibi, AB ülkelerindeki düzelme de ihracatı olumlu etkileyecek.
Ayrıca seçim sonrası biz Türkiye'ye yoğun sermaye girişi bekliyoruz. Önemli olan, bu olumlu faktörlerin Merkez Bankası ve yeni ekonomi yönetimince iyi yönetilmesi ve gerekli reformlarla desteklenmesi.