Olayların arka planını ve olası gelişmeleri Cevat Öneş, "Takvim" okurları için yorumladı.
Son PKK olaylarının altında ne yatıyor?
"Genel seçimlere yönelik bazı hesaplar olduğu anlaşılıyor. Bu ve benzeri eylemlerde, tuzağa düşmemek ve bekledikleri tepkiyi göstermemek gerekir.
Bunların Kürt sorunu ile ilgisi yoktur ve doğrudan seçimleri etkilemek amacı taşımaktadır. Sağlanacak baskıyla bölgede iktidar oylarını azaltmak, seçim sonrası için de ölmediğini gösterme amacını taşıyor.
Olaylara değil, seçim sonrasına bakılmalı, makro düşünme zamanındayız."
Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki gelişmeler ve terörde gelişmeler nasıl olur?
"Kafkaslar'ı da içine alacak şekilde geniş Ortadoğu bölgesi, etnik yapısıyla, inanç farklılıklarıyla, kültürel farklılıklarıyla, mikro milliyetçiliklere zemin hazırlayan bir yapıya sahiptir. Ayrıca bu bölge enerji kaynakları ve yolları bakımından küresel güç dengelerinin etkisinde kalmaktadır.
Tarih, Türkiye'nin önüne büyük fırsat çıkardı. Jeostratejik ve jeopolitik konumu, enerji kaynakları ve yollarının güvenliği, NATO'nun genişleyen çerçevesi, PKK'nın bitirilmesi ve Türkiye'ye küresel aktör olma fırsatı yarattı.
Silahla, PKK'nın bitirilmesi mümkün değildi. Aynı şekilde PKK'nın da silahla arzu ettiği sonuçlara ulaşması mümkün değildi. Bir yanda dünya koşulları, diğer yanda Türkiye'nin dış politika açılımları, PKK'nın Türkiye dışında silahlı olarak varlığını sürdürme imkânlarını iyice azaltıyordu...
PKK'nın lider kadrosu da, silahlı mücadeleyle bir sonuç alınamayacağını gayet iyi biliyor.
Terör örgütleri çıkarlara göre bölgesel veya küresel güçler tarafından kullanılagelmiştir ve sorun çözülmezse kullanılmaya da devam edecektir.
Köklü çözüm için şartlar bugün uygundur.
Gecikilmemesi gerekir çünkü güç dengeleri değişebilir. Küresel ekonomik, siyasal dengeler Türkiye için en uygun zamanı yaratmaktadır. Bunu kısa vadede çözme gibi sorumlulukla karşı karşıyayız.
İnsanlarımız barış talep ediyor. Devletin ciddi ve güvenilir bir biçimde ortaya koyacağı çözüm planlarına toplum olumlu cevap verir. Türkiye'nin, Kürt sorunu, alevi sorunu, laik-anti laik tartışmalarında köklü çözümlere gitmesi, demokrasi standartlarını yükseltmesi zorunludur. Yeni anayasa bize çözüm yolunu gösteriyor.
Yeni Anayasa'da çerçevesi çizilecek derinlikli ve nitelikli demokrasi ilkeleri, bir yandan Kürt sorununu da çözecek olan yeni bir demokratikleşme ve açılım planını devreye sokar. Diğer yanda da PKK'nın dağdan indirilmesine yol açar.
Yeni anayasa konusunda partilerimiz anlaştığı anda, Türk siyasetinde iktidarıyla muhalefetiyle temel sorunların çözüldüğü, bütünlük ve beraberliğin varlığı ispatlanmış olacaktır. Yeni anayasa prangaları kıracak, Türkiye, bölgesel oyun oynama, küresel aktör olma imkânı bulacaktır."