CANLI YAYIN
BÜLENT ERANDAÇ
BÜLENT ERANDAÇ

PKK'yı bitirecek arşivler nerede?

Eklenme Tarihi 23 Aralık 2009
Başbakan Tayyip Erdoğan Suriye'de. Türkiye, demokratik açılımı sürdürürken, Ortadoğu ülkelerinin bu açılımdaki pozisyonları önem kazanıyor. Suriye, Irak, Kuzey Irak, Kürt yönetiminin ve İran'ın katkısı olmadan tek başına PKK sorununu çözmek mümkün değil. Türkiye, PKK'nın bölgesel ve uluslararası katkılarla çökertilmesi için emin adımlar atıyor. Suriye ile ilişkiler PKK'nın pozisyonu açısından çok önemli.
Çok değil 10 yıl öncesini düşünecek olursak bölücü terör örgütü PKK'nın başı Öcalan yüzünden savaş eşiğine gelen Türkiye ile Suriye'nin vizeleri kaldırması kolay bir iş değil.

PKK'nın kara kutusu

Türk istihbarat birimleri, Suriye'nin, PKK'nın eritilmesini sağlayacak özel bilgilere sahip olduğunu düşünüyor. Türkiye ile Suriye'nin kardeşlik ilişkilerinin PKK kara kutusunu bulma ortamı yaratmaya başladığı ifade ediliyor. Bu gelişmeler ışığında, PKK'nın kimsenin bilmediği sırlarını içeren arşivin nerede olduğu dikkatlerden kaçmamalı. Terör örgütü PKK, 27 Kasım 1978'de Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Fis (Ziyaret) köyünde kuruldu. Terörist başı Öcalan 12 Eylül 1980 askeri darbesinden hemen önce 1979 yılında örgütü, Suriye kontrolündeki Bekaa vadisine taşıdı. Suriye toprakları üzerinden Türkiye'ye sızan teröristler 14 Temmuz 1984'te ilk terör eylemleri olan Şemdinli Eruh baskınlarını gerçekleştirdi. Öcalan hayatının en önemli bölümünü, 19 yılını Suriye'de geçirdi. 15 Şubat 1999'da yakalanarak Türkiye'ye getirildi.
Örgütün hâlâ açığa çıkmamış pek çok sırrı var.
PKK'nın kimsenin bilmediği sırlarını yıllarca bir arşivde topladığı belirtiliyor. Öcalan'ın yakalanmasına kadar tutulan kayıtlarda binlerce belge ve görüntünün olduğu tahmin ediliyor. PKK'yı tam anlamıyla deşifre edecek olan bu arşivin şu anda nerede olduğu ve kimlerin elinde bulunduğu konusu ise muamma ama bazı tahminler var. Örgütün kuruluş aşaması, kimlerden yardım aldığı, Öcalan'a Türkiye'de darbe olacağı haberini kimin verdiği, Doğu ve Güneydoğu'da PKK'nın kimlerle irtibat hâlinde olduğu gibi konuların PKK'nın bu gizli arşivinde yer aldığı iddia ediliyor. Öcalan'ın talimatıyla bütün görüşmelerin yazıya ve kayda döküldüğü, gizli "PKK tarihi" oluşturulduğu da aktarılan bilgiler arasında.

Yargılanma süreci

PKK'nın Ermeni terör örgütü ASALA ile bağlantısı, birçok ülkenin istihbarat birimlerinden yardımların alınması gibi konular da bu arşivde yer alıyor. PKK'nın finans kaynakları, hangi bankalarla çalıştığı, banka hesap numaralarının da arşivdeki kayıtlar arasında olduğu tahmin ediliyor. İstihbarat kaynaklarına göre, ileri sürülen en önemli bulgu, arşivlerin 3'er kopya hâlinde hazırlandığı, ayrı ayrı muhafaza edildiği şeklinde.
Bir kopyasının Öcalan'ın Suriye'den kaçmasıyla birlikte sağ kolu olan Delil kod adlı terörist tarafından bir müddet Suriye'de muhafaza edildiği, bir kopyasının da Kandil'de özel yalıtımlı bir mağarada saklandığı düşünülüyor. Üçüncü kopya nerede? Arşivde örgüte katılan bütün militanlara ait kişisel bilgi ve fotoğraflar da yer aldığı, bilgilerin örgütün sözde komutanlarının da elinde olduğu vurgulanıyor.
Yapılan bazı operasyonlarda örgüt militanlarına ait fotoğraflı bilgilerin ele geçirilmesi bunu doğruluyor.
Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilmesiyle başlayan yargılama sürecinde söz konusu arşivler gündeme geldi. Ankara, arşivleri o dönemde Suriye'den istedi. Ancak Şam yönetimi o dönemde ellerinde PKK'ya ait bir arşiv bulunmadığını bildirdi. Buna rağmen Türkiye, PKK'nın kara kutusu niteliğindeki arşivlerin Suriye'nin elinde olduğunda ısrar etti. Öcalan, yargılanması sırasında PKK'ya ait bir arşivin var olduğunu ve yapılan her şeyi kayıt altına aldıklarını söyledi. PKK'da ikinci adamlığa kadar yükselen, halen cezaevinde bulunan Şemdin Sakık da aynı bilgiyi verdi. İfadesinde söz konusu belgelerde örgütün yurtiçi, yurtdışı bağlantıları yanı sıra para kaynaklarına dair önemli belgelerin olduğunu söyledi.