Birçok konuşmada tanık olduğumuz cümledir.
Bu yöndeki konuşmaları dinlerken, "Kullanılan cümlenin taşıdığı anlamın ve fiziki ağırlığın farkındalar mı acaba?" diye çok düşündüğüm olmuştur.
Türkiye'nin kaç tarafının denizle çevrili olduğundan çok, denizin bize sunduğu fırsatlardan ne kadar yararlandığımız önemlidir.
Etrafı denizle çevrili birçok ülke var.
Bu ülkelerin hemen çoğu olanakları doğru kullanan ülkelerdir ve önemleri esas itibariyle buradan kaynaklanır.
Hatta denize sadece tek veya iki kıyısı olduğu halde Dünya'da zaman zaman egemen güçler olabilmiş, deniz aşırı fetihler gerçekleştirebilmiş ülkeler de vardır. Fransa, Almanya, Hollanda, Portekiz bunlara örnektir.
Peki, Türkiye ne yapıyor?
Dünya`da hem siyasi hem de ekonomik güç olmanın denizlerde güç olmaktan geçtiği açıktır.
Osmanlı imparatorluğu denizlerde güç olabilmenin büyük örneklerindendir.
Maalesef, Türkiye tarihi deneyimlerin hakkını verir noktada değil.
Eğer dünya üzerinde siyasi ve ekonomik bir güç olma iddianız yoksa 3 tarafınızın denizle çevrilse ne olur, çevrilmese ne olur?
Türkiye'de bu irade oluşmazsa, deniz bizim için sıcak yaz günlerinde sadece ayağımızı sokup serinleyeceğimiz ve kıyısında 'mangal' yapacağımız bir coğrafi özellikten fazla anlam taşımaz.
Bu bakımdan, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza denizi sevdirmeliyiz ve denizcilik bilgisini geliştirmek için ülke çapında kampanyalar yapmalıyız.