PROF. DR. ARİF VERİMLİ

PROF. DR. ARİF VERİMLİ

Tarihi 25 Temmuz 2010

Seksten uzaklaştık

Eşimle 3 yıl önce severek evlendim. Bir süredir kişisel sorunlarım var ve bunları kimseye anlatmak istemiyorum. Sürekli ağlıyorum. Eşimden uzaklaştım. Cinsel anlamda bile ona yaklaşamaz oldum. Lütfen bana akıl verin.

CEVAP
Anlattıklarınıza göre depresyon sorunu yaşıyor gibi görülüyorsunuz. Ancak uzman muayenesinin ardından başka veriler de elde edilebilir. Örneğin tiroid testlerinizin yapılması istenebilir. Genel kişilik özelliklerinizin getirdiği sorunlar, evlilikte karakterlerin uyuşmaması, evlilik içi iletişim sorunları söz konusu olabilir. Çok yönlü kritik yapmakta fayda olmaktadır. Depresyon tedavisiyle birlikte aile danışmanlığının da tedavide yeri olmaktadır.

SÜREKLİ TARTIŞIYORUZ
Merhaba hocam, 28 yaşındayım ve 2 sene önce evlendim. Evlendiğim günden beri eşimle cinsel ilişkiye girdiğimizde ağrılar çekiyorum. Öyle ki sırf bu yüzden ilişkiden soğudum. Doktor sorunun vajina ile ilgili olmadığını, ilişki sırasında kendimi kastığım için bu ağrıları yaşadığımı söyledi. Bu sorundan nasıl kurtulabilirim? Tedavisi var mı? Eşimi seviyorum ve onu üzmek istemiyorum.

CEVAP
Vajinismus ya da ağrılı cinsel ilişki bozukluğu, kasılma veya isteksizlik ayrı değerlendirilmeleri gereken konular. Fizyolojik bir soruna rastlanmadığına göre sizincinsel terapiler konusunda eğitim almış bir psikiyatriste başvurmanız gerekiyor. Öte yandan eşinizle yaşadığınız bazı sorunlar da psikolojik olarak size ilişki sırasında acı verebilir. Derinlemesine görüşülmesi gereken ruhsal bir konu, eşinizle ortak yardım almanızı öneriyorum.

DESTEK ŞART

6 ay önce evlendiğim eşimle sürekli kavga ediyoruz. Her tartışmanın ardından karım odasına çekilip ağlama krizine giriyor. Saçlarını yoluyor. Kendine ciddi anlamda zarar veriyor. Hem eşim hem de kendim için üzülüyorum. Bu nedenle ben de agrasif oldum. Ne yapmalıyım?

CEVAP
Evlilik öncesi çiftlerin birbirlerini tanımaları son derece önemli. Bu nedenle nişanlılık süresinin uzun tutulmasını öneriyorum. Hatta evlilik öncesi danışmandan yardım alınması çok önemli. Eşiniz ciddi psikolojik sorunlar yaşayor olabilir. Bu durum sizin de ruhsal sorunlar yaşamanıza sebep olabilir. Bu nedenle her ikinizin de uzmanlardan destek almanızı öneriyorum. Aksi halde durum daha korkunç bir vaziyete dönüşebilir ve geri dönülemez sorunlara davetiye çıkartılabilir.

OĞLUM BİZİMLE YATIYOR
34 yaşında 8 yıllık evli bir adamım. Küçük oğlum geceleri sürekli bizim yanımızda uyumak istiyor. Biz de kıyamıyor yanımıza alıyoruz. Ancak bu durum eşimle aramızı açtı. Cinselliği unuttuk. Bir akıl verin.

CEVAP
Küçük çocukların anne ve babalarıyla uyumalarını, psikolojik ve pedagojik anlamda doğru bulmuyorum. Çocuklarla uyumak yerine, kaliteli 2 saat geçirmek, oyun oynamak, sohbet etmek daha yararlı.
Kızınız büyüdüğünde de farklı sebeplerle ayrı kalmak zorunda kalacaksınız. Sizi özlemeyi de öğrenmeli. Ayrıca eşinizle özel hayatınız gerçekten zarar görür.

EŞİM PANİK ATAK
20 yıllık eşimde panik atak başladı. Tedavi gördü ancak günden güne kötüye gidiyor. Kalıcı bir tedavi yöntemi var mıdır hocam?

CEVAP
Panik bozukluk ilaç ve bilişsel/davranışçı terapilerle başarıyla tedavi edilen bir bozukluktur. Panik tedavilerinde tek doktorla uzun süre tedavi arayışına girmek daha etkili sonuç verir. Çünkü doktor hastasını tanımaya başlar.

KIZIM EVLENMESİN!
21 yaşındaki kızım 35 yaşında birini seviyor. Çocuk ipe sapa gelmez bir tip. Kızımız evleneceğim diye tutturdu.

CEVAP
Kızınıza asla bu kişiyle evlenmesine izin vermeyeceğinize dair kesin, kati yasak koyun.
İntihar ederim, evden kaçarım tehtitlerine boyun eğmeyin. Eğitmek için geç kaldınız ama tedavi için çok zaman var. Ailece psikiyatrik yardım alın. Gözünüz üstünde olsun.