ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 1 Eylül 2019

Emeklilikte sigortalılık süresi

2005 yılından bu yana sigortalıyım. Emeklilik şartlarında yaş ve primin ne demek olduğunu biliyorum ama sigortalılık süresi tam olarak ne anlama geliyor?
Sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile aylık bağlanması için yazılı istekte bulunduğu tarih arasında geçen süredir. Bu sürenin tamamen çalışılarak ya da prim ödenerek geçirilmiş olması zorunlu değildir. Ayrıca sigortalılık süresinin başlangıç ve sonu arasında sigortalının aralıklı ya da birden çok sigortalılık haline tabi çalışmasının, sigortalılık süresinin belirlenmesinde bir önemi yoktur.
Ancak, 4/1-(a) sigortalıları işe giriş tarihi ile primlerin ödenmeye başladığı tarih farklı ise, ilk defa malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasına tabi prim ödenmeye başlanan tarih sigortalılık süresinin başlangıcı olarak alınır.
18 yaşın altında geçen hizmetler yani 18 yaşından önce sigortalı olunması hali, 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 01.10.2008 tarihi esas alınarak farklı şekillerde düzenlenmiştir.
Buna göre;
Hizmet akdi ile çalışan sigortalılar için 5510 sayılı Kanuna göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında, 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılık sürelerinin 18 yaşını doldurdukları tarihte başladığı kabul edilir. Ancak bu tarihten önceki süreler için ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, sadece prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edilir. Hizmet akdi ile çalışan sigortalılardan sigortalılık süresinin başlangıcı 1/4/1981 tarihinden önce olanlarda yaşa bakılmaksızın sigortalılık süresinin başlangıç tarihi adına ilk defa malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödendiği tarihte başlar. Ancak sigortalı adına ilk defa malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenen tarih 1/4/1981(dahil) tarihinden sonra ise sigortalının 18 yaşını doldurulduğu tarih sigortalılık süresinin başlangıcı olarak esas alınır, 18 yaş öncesinde geçen çalışma süreleri yalnızca prim ödeme gün sayısına eklenir.
Hizmet borçlanması yapılması halinde ise; borçlandırılan sürenin sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreye ait olması halinde sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye gidilmek suretiyle tespit edilir.
Siezin için, 2005 yılında, yani 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olmanız nedeniyle, eğer 2005 yılında 18 yaşından küçük iseniz sigortalılık sürenizin 18 yaşını doldurduğunuz tarihte başlayacağını ve tüm süre boyunca sigortalı olmanızın şart olmadığını söyleyebiliriz.