ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 22 Mart 2013

Maaş düzensizse hakkınızı arayın

* Erkek kardeşim maaşını düzenli olarak alamıyor. 9 yıldır hep düzensiz alıyor. Ne yapabiliriz? K.Ç.
İş Kanunu'na göre; işçiye ücreti kanun hükümleri veya sözleşme hükümlerine uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse, işçinin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak fesh etme ve tazminatını alma hakkı vardır. Bu durumda işçinin, bu nedenle iş sözleşmesini fesh ettiğini noterden göndereceği ihtarname ile işverenliğe bildirerek tazminatını talep etmesi gerekir. İşveren bu ihtarnameye rağmen tazminatını ödemez ise ya İş Mahkemesi'ne dava açacaksınız yada Çalışma Bakanlığı'na konuyla ilgili şikayet dilekçesi vereceksiniz.

* 6 yıldır çalışan bir işçimiz, eşine şiddet uyguladığı için 3 aydır tutuklu olarak cezaevinde yatmakta. İşçimiz cezaevinden gönderdiği dilekçe ile kıdem tazminatını istemektedir. Vermek zorunda mıyız?
İş Kanunu'na göre işveren, işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde, devamsızlığının 8 haftayı geçmesi halinde iş sözleşmesini feshedebilir. Ancak işçiye kıdem tazminatı ödemek zorundadır.

* Üniversite öğrencisiyim. Cuma, cumartesi ve pazar günleri bir işyerinde tam gün çalışıyorum. Yıllık izin hakkım var mı? İzin istediğimde senin izin hakkın yok diyorlar. Sinan K.
İş Kanunu'na göre, kısmi zamanlı çalışan işçilerin de yıllık izin hakları vardır. İşyerinde bir yılını doldurmuş olan kısmi zamanlı işçiler de yıllık izin hakkından yararlanırlar. Ancak tam zamanlı çalışan işçilerden farklı olarak çalıştıkları gün sayısına göre orantılı olarak hak ettikleri süreler kadar yıllık izin kullanabilirler.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 17.12.1986 tarihi sigorta girişim, doğum tarihim 26.12.1964. 18 ay askerliği ödersem ne zaman emekli olurum? 8100 prim günüm var. 25 yılım tamam.
SSK girişinize göre 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim güne ihtiyacınız olmadığından askerliğin tümünü borçlanmanıza gerek yok. Yapacağınız 1 aylık askerlik borçlanması ile 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabi olursunuz. Bu durumda 26.12.2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.