Turkuvaz Medya Grubu lezzetleri ve kültürleri buluşturuyor: Türk Gastronomi Dünyası Gastroshow’da bir araya geliyor

Turkuvaz Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla bugün başladı. Etkinlikte konuşan Bakan Ersoy, "Turizm hareketlerinde gastronomi yükselişe geçiyor. 6 yılda yapılması planlananları 2 yılda tamamlayarak ilk defa İstanbul'un 2022 yılında Michelin rehberine girmesine öncülük ettik. Hem de pandemi döneminde yaptık bunu." dedi. TEM Turkuvaz Medya Merkezi’nde iki gün sürecek olan zirvede, Türk gastronomi dünyasına yön veren isimler, uluslararası mutfaklardan, modern Türk mutfağına, sokak lezzetlerinden sağlıklı beslenmeye, gastronomi turizminden sanat gastronomisine kadar pek çok farklı konuyu derinlemesine ele alacak.

Giriş Tarihi 29 Mayıs 2024, 10:07 Güncelleme 30 Mayıs 2024, 18:20
Turkuvaz Medya Grubu lezzetleri ve kültürleri buluşturuyor: Türk Gastronomi Dünyası Gastroshow’da bir araya geliyor

İÇİNDEKİLER

Turkuvaz Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, gastronomi dünyasının keşfi ve anlamlandırılması için, yemek kültürü, mutfak sanatları, sürdürülebilir tarım, gıda israfı, yerel gıda hareketi ve daha birçok konuda bilgi sahibi olan uzman isimleri bir araya getiriyor.



TURİZM HAREKETLERİNDE GASTRONOMİ YÜKSELİŞE GEÇİYOR
Turkuvaz Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katılımıyla başladı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ülkemizin turizm gelirinin 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolara ulaştığını belirterek, Türkiye'nin dünya turizminde ilk 5 içinde yer aldığını söyledi.

Turkuvaz Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açılış konuşmasıyla başladı. Ülkemizin turizm geliri 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolara ulaştığını belirten T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin dünya turizminde ilk 5 içinde yer aldığını söyledi.



Gastronomi ile turizm arasında son yıllarda giderek güçlenen bağa dikkat çeken Ersoy, "Gastronomi dünyasının temsilcileri, turizm pazarının gerçek aktarımları arasında yer almakta, turizmin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır" dedi.



PANDEMİDE BİR İLKİ BAŞARDIK
Zengin bir gastronomi kültürüne sahip olan ülkemizin, bu zenginliğinin uluslararası kuruluşlar tarafından da tescil edilmesinin önemine dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu alanda 6 yılda tamamlanacak çalışmaların iki yılda tamamlanarak Michelin Rehberi'nde yer alındığını belirtti. Bakan Mehmet Nuri Ersoy sözlerini şöyle devam etti: "Mutfak zenginliğimizin ve yaratıcı rehberliğimizin uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından tescillenmesiyle, gastronomi turizminde ortaya koyduğumuz iddia daha da ileri bir boyuta taşınmış oldu. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar ve tanıtım faaliyetleri ile İstanbul, İzmir, Bodrum gibi destinasyonlarımız birer gastrocity olarak öne çıkmaktadır."

Turkuvaz Medya Yazılı Basın Reklam Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Ceyda Uzman, ülkemizin zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye'de gastronomi sektörünün gelişimi ve yenilikçi fikirlerini herkese yaymak için bir aradayız. Bu zengin mutfak kültürü sadece yemekle değil aynı zamanda kültürel zenginlik açısından da son derece özel bir yere sahiptir. Bugün burada bu zengin kültürün dünyaya olan katkılarını konuşacağız. Gastronomi aynı zamanda doğal kaynakların verimli kullanımı ve turizmin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor" dedi.


Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Anadolu'nun yemek ve lezzet kültürüne değinerek, "Buraya gelen her davetli bizim için çok kıymetli. Bugün T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Turkuaz Medya desteğiyle yapılan bu organizasyonun çok kıymetli olduğuna inanıyorum. Buraya gelen misafirlerimiz dünyanın çeşitli yerlerinden gelerek ülkemizin gastronomi turizmine büyük katkıda bulunuyor. Burada dikkat edilmesi gereken temel konu misafirlerimizin çoğu Anadolu'yla bağlantılı olması. Burası sadece fine dining şeflerinin olduğu bir yer değil aynı zamanda global olarak da kültürümüzü yaydığımız bir konumda bulunuyor" dedi.


TAKVİM.COM.TR'YE KONUŞTU: HEDEF İLK 3
Ünlü Şef Somer Sivrioğlu, Türk mutfağının önemine ilişkin Takvim.com.tr'ye özel açıklamalarda bulundu.

Bakanlık ve Turizm Geliştirme Ajansı'nın son 2-3 yılda çok güzel hamleler yaptığı belirten Somer, "Hepimizin paydaşı olduğu bu konuda daha çok çaba göstermeliyiz. Yurt dışındaki Türk restoranlarına destek vermeliyiz. Buradaki iyi Türk yemeği yapan kaliteli restoranlara destek vermeliyiz. Türk turizminin içindeki Türk gastronomisini dünyanın ilk 3-5 kategorisi arasına sokmamız gerekiyor diye düşünüyorum." dedi.

"YEMEKLERİMİZ ÇOK LEZZETLİ AMA SUNUMDA EKSİK KALIYORUZ"
Gastroshow'da ünlü şefler modern Türk mutfağının dünyaya açılmasını konusunu ele aldı. Murat Bozok, Cüneyt Asan ve Birkan Erköylü konuşmalarında, Türk mutfağının lezzete sadık kalarak modernize edilmesi görüşünde birleşti.

ŞEF MURAT BOZOK: TÜRK MUTFAĞI 20 YILDIR ATILIM İÇİNDE
Turkuvaz Medya Grubu ve Gastronomi Turizm Derneği iş birliğiyle düzenlenen Gastroshow'un ikinci bölümünde Sofra Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Esra Sinanoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen "Modern Türk Mutfağı" panelinde konuşan konuşmacılardan Şef Murat Bozok, Türk mutfağının dünyaya açılması için önce teknik anlamında bir standarda sahip olması gerektiğini belirterek, "Modern Türk mutfağı deyince dünyanın en lezzetli mutfağı olduğunu hissediyorum. Çünkü anne lezzeti diye bir kavram var. Ancak teknik ve lezzet açısından dünyanın en iyisiyiz diyemem. Kendi ürünlerimize olan sadakatimiz çok yüksek sayılmaz. Özellikle yurt dışı mutfağına fazla özeniyoruz. Biz yemeği yaparken öncelikle yemekleri rafine etmemiz gerekiyor. O açıdan lezzetini bozmadan yemeği görsel olarak rafine etmeliyiz. Biz şefler olarak üstümüzde büyük sorumluluk var. Örneğin baklava gibi, yapımı zor ama bizim coğrafyamızda çok iyi yapılıyor. Fakat teknik konusunda babadan oğula kalan bir usul ile ilerleniyor. O yüzden bu tip yemeklerde gelişmek ve dünyaya açılmak istiyorsanız tüm kuşaklar aynı teknikle çalışmalı. Son 20 yılda Türk mutfağının gelişimi de göz ardı etmemek lazım. Eskiden gastronomi konusunda yazarımız bile yokken şu an ana akımda programlar, özel aşçılık kursları ve büyük gastronomi yatırımları var; o sebeple bu gelişimi görmezden gelemeyiz" dedi.

"DÜNYAYA SUNMADA EKSİK KALIYORUZ"
Mutfağımızı modernize etmemiz gerektiğini belirten Günaydın Restoran Zinciri Kurucusu Cüneyt Asan, "Bizim yemeklerimizin lezzet anlamında sorunu yok ama onları dünyaya sunma konusunda bir takım eksikliklerimiz var. Gastronominin sürdürülebilir olması için öncelikle devletin destek olması ve kalifiye eleman bolluğunun olması gerekiyor. Eğer ürünlerinizin pazarlamasını doğru yapamazsanız onu satmada ve dünyaya ihraç etmede de başarılı olamazsınız. Tüm bunlara rağmen Türkiye'de önümüzdeki 10 içinde büyük gelişmeler olacağına inanıyor. Çünkü eğitimli bir nesil de yetişiyor. Yurt dışında başta sarma ve kuru fasulye olmak üzere zeytinyağlı yemeklerimizle temsil edilmemiz gerekiyor" dedi.

"YEMEKLERİMİZİN FARKI HİKAYESİ OLMASI"
Ben uzun yıllar Türk-Osmanlı mutfağı kültüründe çalıştığını belirten, Feriye Lokantası Şefi Birkan Erköylü, "Yemek dediğimizde hem kültürel hem teknik anlamda geleneğe bağlı kalacak şekilde modernize etmeliyiz. Yemekleri modernize ederken sunum teknikleriyle müşterileri şaşırtmak gerekiyor. Biz şefler, yemeğin tadını değiştirmeden farklı teknikler kullanarak modernize edebiliyoruz. Bunun içinde modern teknoloji ve aletlerden yararlanıyoruz." dedi.



"GASTRONOMİ TURİZMİNDE YENİ TRENDLER"

Gastroshow'un son bölümünde iklim değişikliği ve sağlıklı beslenme konularının ele alındığı "Sağlıklı Beslenme ve Dünyadaki İklim Değişikliğinin Yemeklere Etkisi" paneli Çevre Mühendisi ve Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Efsun Dindar'ın moderatörlüğünde gerçekleşti.



Panelin konuşmacıları Demsa Group Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Eski Turizm Bakanı Bülent Akarcalı, Türk roman yazarı, araştırmacı, köşe yazarı ve iş kadını Sema Soykan ve Koçulu Peynircilik Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Koçulu oldu.



Son panel ise "Gastronomi Turizminde Yeni Trendler" temasını taşıdı. Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe moderatörlüğünde; Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Gastronomi Yazarı-Kahve Uzmanı ve Öğretim Görevlisi Cenk Girginol ve Espressobar Kurucu Ortağı Sam Çeviköz'ü bir araya getirdi.

İklim değişikliği ve sağlıklı beslenme konularının ele alınacağı "Sağlıklı Beslenme ve Dünyadaki İklim Değişikliğinin Yemeklere Etkisi" paneli Çevre Mühendisi ve Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Efsun Dindar'ın moderatörlüğünde gerçekleşecek.Panelin konuşmacılarıysa Demsa Group Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, INOKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, Türk roman yazarı, araştırmacı, köşe yazarı ve iş kadını Sema Soykan ve Koçulu Peynircilik Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Koçulu olacak.

TURİZİMDE YENİ TREND: GASTRONOMİ
Günün son paneli olan "Gastronomi Turizmindeki Yeni Trendler" paneliyse Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe moderatörlüğünde; Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Gastronomi Yazarı-Kahve Uzmanı ve Öğretim Görevlisi Cenk Girginol, Espressobar Kurucu Ortağı Sam Çeviköz'ü bir araya getirecek.

ZİRVENİN İKİNCİ GÜNÜNDE SANAT, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE MARKA ŞEHİRLER ELE ALINACAK
Sanatçı Tamer Levent, seyahat yazarı Chantal Cooke ve Dünya Gastronomi Derneği Başkanı Erik Wolf'ün özel oturumuyla başlayacak olan zirvenin ikinci günündeki "Sanat Gastronomi ve Sanatın Önemi" paneli, Sabah Gazetesi Gastronomi Köşe Yazarı ve Gastronomi Araştırmacısı İdil Çimrin Açıkalın moderatörlüğünde gerçekleşecek. Panelin konuşmacıları arasında Eski Turizm Bakanı Bülent Akarcalı, oyuncu Hakan Meriçliler, İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Turgay Bucak, Muuto Kurucusu ve Şef Umut Karakuş yer alacak.

Sabah Gazetesi yazarı ve program yapımcısı Funda Karayel'in moderatörlüğünde gerçekleşecek. "UN Women/ Kadın ve Gastronomi" panelinde Eko Turizm Lideri Bedriye Berber Engin, İzbeli Çiftliği Sahibi-Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli ve Hodan Kurucusu ve Şefi Çiğdem Seferoğlu yer alacak. Misyon olarak Anadolu kadınını sahiplenen tek etkinlik olan Gastroshow; onların ürünlerini döviz kazandırıcı hizmet kapsamında Dünya'ya satmak ve dünya markası yapmak için pek çok kurumsal firma, üretici, restoran, kadın kooperatifi, belediye, valilik ve kalkınma ajanslarına bu konuda mesajlar vermeyi amaçlıyor.

Gastronomi Turizm Derneği tarafından Dünya'da ilk defa "10. Sanat Gastronomi" temasının ön plan çıkartılmasıyla gastronominin bir sanat olduğunu ve resim, heykel, müzik gibi olan dokuz sanat çeşidi sonrası kabul edilmesi gereken 10. sanat olması gerekliliğini aktaran resmi öneri taslağı Birleşmiş Milletler'e Gastroshow'dan sonra sunulacak. Bu projede sanat ve gastronomi dünyası arasında köprü kuran Sanata Evet Platformu Başkanı ve Sanatçı Tamer Levent'in moderatörlüğünü üstlendiği "Sanat ve Gastronomide Sürdürülebilirlik" paneli T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Ali Alperen Kaçar, Meat Burger Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sağdıç ve Tepe Gurme- Crowne Plaza Genel Müdürü Yusuf Mayda'yı bir araya getirecek.

Zirvenin ve günün son oturumundayda "Şehirlerin Markalaşmasında Gastronomi Turizmi" konusu, TÜRSAB Eski Başkanı Başaran Ulusoy modetörlüğünde ele alınacak. Panelin konuşmacılarıysa Tur Andiamo Yönetim Kurulu Başkanı Cem Polatoğlu, HIS Business Solutions President Stephen O'Connor, Plantur Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kurtoğlulları ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olacak.

PROGRAM - 30 Mayıs 2024

10:00-10:30 Açılış Konuşmaları

Sn. Gürkan Boztepe Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı

Sn. Ceyda Uzman Yazılı Basın Reklam Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi

Sn. Davut Gül İstanbul Valisi

Sn. Mehmet Nuri Ersoy T.C. Kültür ve Turizm Bakanı

10:30-11:00 Açılış Paneli

Dünya'da Gastronomi Turizmi ve Türkiye Gücü

Moderatör Sn. Prof. Dr. Emre Alkin Topkapı Üniversitesi Rektörü

Panelistler Sn. Tahir Amiraslanov Azerbaycan Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu Başkanı

Sn. İgor Bukharov Rusya Restoranlar ve Otelciler Federasyonu Başkanı

Sn. Erik Wolf Dünya Gastronomi Derneği Başkanı

11:00-11:30 Özel Oturum

Sn. Gürkan Boztepe Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı

Sn. Somer Sivrioğlu Şef

11:30-12:30 Panel 1

Uluslararası Mutfak ve Sokak Lezzetleri

Moderatör Sn. Gürkan Boztepe Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı

Panelistler Sn. Nuri Develi Develi Lokantası Yönetim Kurulu Başkanı

Sn. Mustafa Topçuoğlu Sabırtaşı Restoran Sahibi

Sn. Murat Başyazıcıoğlu Başyazıcı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı

12:30-13:30 Yemek Molası

13:30-14:30 Panel 2

Modern Türk Mutfağı

Moderatör Esra Sinanoğlu Sofra Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Panelistler Sn. Murat Bozok Şef

Sn. Cüneyt Asan Günaydın Restoran Zinciri Kurucusu

Sn. Birkan Erköylü Feriye Lokantası Şefi

14:30-15:30 Panel 3

Sağlıklı Beslenme ve Dünyadaki İklim Değişikliğinin Yemeklere Etkisi

Moderatör Sn. Doç. Dr. Efsun Dindar Çevre Mühendisi, Öğretim Görevlisi

Panelistler Sn. Demet Sabancı Çetindoğan Demsa Group Yönetim Kurulu Başkanı

Sn. Vehbi Varlık İNOKSAN Yönetim Kurulu Başkanı

Sn. Sema Soykan Türk roman yazarı, araştırmacı, köşe yazarı ve iş kadını

Sn. İlhan Koçulu Koçulu Peynircilik Yönetim Kurulu Başkanı

15:30-16:30 Panel 4

Gastronomi Turizmindeki Yeni Trendler

Moderatör Sn. Gürkan Boztepe Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı

Panelistler Sn. Ali Onaran Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı

Sn. Murat Kolbaşı Arzum Yönetim Kurulu Başkanı

Sn. Cenk Girginol Gastronomi Yazarı - Kahve Uzmanı - Öğretim Görevlisi

Sn. Sam Çeviköz Espressobar Kurucu Ortak

16:30 Kapanış

PROGRAM - 31 Mayıs 2024

09:30-10:00 Özel Oturum

Sn. Tamer Levent Sanatçı

Sn. Chantal Cooke Seyahat Yazarı

Sn. Erik Wolf Dünya Gastronomi Derneği Başkanı

10:00-11:00 Panel 1

10.Sanat Gastronomi Ve Sanatın Önemi

Moderatör Sn. İdil Çimrin Açıkalın Sabah Gaz. Gastronomi Köşe Yazarı ve Gastronomi Araştırmacısı

Sn. Hakan Meriçliler Oyuncu

Sn. Bülent Akarcalı Eski Turizm Bakanı

Sn. Doç. Dr. Turgay Bucak İzmir Aşçılar Derneği Başkanı

Sn. Umut Karakuş Muuto Kurucusu ve Şef

11:00-12:00 Panel 2

Un Women/ Kadın ve Gastronomi

Moderatör Sn. Funda Karayel Sabah Gazetesi Yazarı – Program Yapımcısı

Sn. Bedriye Berber Engin Eko Turizm Lideri

Sn. Serdar İzbeli İzbeli Çiftliği Sahibi- Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı

Sn. Çiğdem Seferoğlu Hodan Kurucusu ve Şefi

12:00-13:00 Panel 3

Sanat ve Gastronomide Sürdürülebilirlik

Moderatör Sn. Tamer Levent Sanatçı

Sn. Ali Alperen Kaçar T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti GMY

Sn. Osman Sağdıç Meat Burger Yönetim Kurulu Başkanı

Sn. Yusuf Mayda Crowne Plaza Genel Müdürü (Tepe Gurme)

13:00-14:00 Yemek Molası

14:00-15:00 Panel 3

Şehirlerin Markalaşmasında Gastronomi Turizmi

Moderatör Sn. Başaran Ulusoy TÜRSAB Eski Başkanı

Sn. Cem Polatoğlu Tur Andiamo Yönetim Kurulu Başkanı

Sn. Stephen O'Connor HIS Business Solutions President

Sn. Hüseyin Kurtoğulları Plantur Yönetim Kurulu Başkanı

Sn. Fatma Şahin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı

15:00 Kapanış

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN