9. yargı paketi 4 4 ceza indirimi son dakika: İnfaz düzenlemesi nasıl olacak? 9. yargı paketi mükerrer suçlara af gelecek mi?

Türkiye'nin adalet sisteminde önemli değişiklikler getirecek olan 9. Yargı Paketi, son dönemlerdeki gelişmelerle sıkça gündemde yer alıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamalarına göre, adalet sisteminin daha etkin işlemesi ve yeni suç tiplerine uygun düzenlemeler yapılması gereği üzerine hazırlanan bu yargı paketi, önceki paketlerde yer almayan birçok önemli detayı içeriyor. Paket, yasalarda gerekli güncellemeleri yaparak, suçlarla daha etkili bir şekilde mücadele etmeyi ve adaletin hızlı bir şekilde tecelli etmesini sağlamayı amaçlıyor. Peki İnfaz düzenlemesi nasıl olacak? 9. yargı paketi mükerrer suçlara af gelecek mi?

Giriş Tarihi 27 Nisan 2024, 10:30 Güncelleme 27 Nisan 2024, 10:30
9. yargı paketi 4 4 ceza indirimi son dakika: İnfaz düzenlemesi nasıl olacak? 9. yargı paketi mükerrer suçlara af gelecek mi?

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de ceza indirimi bekleyen birçok vatandaşın gündeminde, 9. Yargı Paketi'nin maddeleri ve içeriği merak konusu oldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamalarına göre, yeni paketin cezasızlık algısını ortadan kaldıracak birçok maddeyi içerdiği belirtiliyor.

BAKAN TUNÇ: HAZIRLIK TAMAMLANDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 64 ülkeden temsilcilerin İstanbul'da bir araya geldiği "Ceza İnfaz Kurumlarında Teknoloji Konferansı"na katıldı ve toplantıda 9. Yargı Paketi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Tunç, 9. Yargı Paketi'nin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek şartları uygun olmayan 400'e yakın cezaevinin kapatıldığını da söyledi.

9. YARGI PAKETİ YOLDA!

Bakan Tunç, toplumun ihtiyaçları ile bilişim teknolojilerinin gelişmesi, yeni suç tiplerinin de ortaya çıkması nedeniyle yasalarda yeni değişiklik ihtiyaçlarının ortaya çıktığını dile getirerek "Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı ile ortaya konulan hedefler doğrultusunda mevzuatımızda kısmi değişiklikler ve yenilikleri hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. Geçtiğimiz aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 8. Yargı Paketi'ni hayata geçirdik. Şimdi 9. Yargı Paketi'nin hazırlıklarını tamamlamak üzereyiz ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, milletvekillerimizin takdirlerine sunmuş olacağız." şeklinde konuştu.

400'E YAKIN CEZAEVİ KAPANDI

Tunç, bugüne kadar şartları uygun olmayan 394 cezaevini kapattıklarını, insan hakları ve çağdaş ceza adalet sistemine uygun 299 cezaevinin hizmete açılmasını sağladıklarını bildirdi. Şu anda cezaevlerinde bir yoğunlaşma olduğunu aktaran Tunç, bu konuya çözüm sağlama konusunda gayretlerini sürdürdüklerini dile getirdi.

9. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Grup Toplantısı öncesinde yeni pakete dair açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, yeni düzenlemeleri getirecek 9. Yargı Paketinin Meclis'e geliş tarihi özelinde şu sözleri kaydetti:

"9. Yargı Paketi'yle ilgili çalışmamız son aşamaya geldi. 9. Yargı Paketi'ni de Meclis tatile girmeden Meclisin gündemine getireceğiz."

9. YARGI PAKETİ İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Öncesinde konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Yılmaz Tunç, yeni yargı paketiyle ilgili şunları aktarmıştı:

"Meclisin takvimi nedeniyle o pakette yer alamayan birçok husus var. Özellikle Ceza Mahkemesi Kanunu ile ilgili. Ülkemizde 'cezasızlık' algısını ortadan kaldırmaya yönelik 'yapanın yanına kar kalmamasına' yönelik bazı yasal düzenleme ihtiyaçları var."

"Bununla ilgili taslak çalışmalarını milletvekillerimizin takdirlerine sunacağız. Yine 9'uncu Yargı Paketi'nde yargımızın ihtiyacı olan yargı hizmetlerinin etkinliğini daha da arttırmaya yönelik önemli yasal düzenlemelerimiz olacak. Meclis açıldığında seçim sonrası inşallah meclisimizin takdirlerine taslak çalışmamızı sunacağız."

KADINLARIN BEKARLIK SOYADINA VİZE

Bunların yanı sıra AK Parti'nin nisan ayı içinde sunmayı planladığı 9. Yargı Paketi'nde önemli maddeler yer alıyor. Anayasa Mahkemesi'nin görev alanıyla ilgili pakette herhangi bir madde yer almazken, toplumdaki cezasızlık algısına karşı CMK'da yapılacak değişikliklerin yanı sıra, kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğuna ilişkin madde ve ön ödemeye tabi suçlar hakkındaki düzenlemeler bu pakette olacak.

Hakim ve savcıların terfi sistemi güncellenecek

Teklifle, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda da değişikliğe gidilecek.

Hakim ve savcıların disiplin cezaları daha nesnel ölçütlere bağlanacak. Terfi sistemi nitelik, liyakat ve performansı esas alacak şekilde güncellenecek.

Sporda şiddete yönelik yeni önlemlerin pakette yer alıp almayacağı ise taslağın görüşmeleri sırasında şekillenecek.

Caydırıcılık açısından cezaların artırılması gündeme gelebilecek.

MÜKERRER SUÇLARA AF VARMI?

Ülkemizde yargı sisteminde önemli değişiklikler yapılmasını öngören 9. yargı paketi hakkında henüz detaylı bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle, çift mükerrer suçlar için af getirilip getirilmeyeceği konusunda netlik bulunmuyor. Resmi açıklamaların yapılması ve detayların ortaya konması beklenirken, takvim.com.tr olarak gelişmeleri en güncel bilgilerle sunmaya devam edeceğiz.