Türk profesörden kanser tedavisinde önemli buluş! Dünyanın en önemli bilim dergilerine konu oldu

Prof. Dr. Birnur Akkaya, kanser hücrelerinin yayılmasını önleyen bir molekül geliştirdi. Patentini alıp tüm dünyanın dikkatini çekti. İşte sizler için derlediğimiz 22 Ocak tarihli TAKVİM gazetesi yurttan ve dünyadan yaşam haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2024 Güncelleme 22 Ocak 2024, 07:01
Türk profesörden kanser tedavisinde önemli buluş! Dünyanın en önemli bilim dergilerine konu oldu

İÇİNDEKİLER

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birnur Akkaya, hücreyi inceledi. En küçük parçasına kadar sentezledi.

Kanser ve kötü huylu hücrelerin damar yüzeylerine tutunmasını engelleyerek, yayılmasını önleyen sülfatit benzeri kitosan türevi bir bileşik molekül sentezledi. Patentini aldı. Şu ifadeleri kullandı: Elde ettiğimiz veriler sonucunda biyolojik aktivitesine baktık. Gayet olumlu sonuçlar aldık. Tabii ki patent oluşturduktan sonra çalışmalarımız hızla devam edecek. Amacımız hayvan ve faz çalışmalarıyla bunu milletimiz için faydalı hale getirmek.

İKİZDERE'NİN HEIDISI
Rize İkizdere'ye bağlı Yağcılar Köyü'nde yaşayan Hamdu Sena Bilgin 6 yıl önce yeni doğum yapan keçiyi çantasına koyup taşıdı. Bu sırada çekilen fotoğrafı sosyal medyayı salladı. Şimdi 17 yaşında olan Hamdu Sena, bir yandan üniversiteye hazırlanıyor bir yandan da ailesiyle birlikte çobanlık yapıyor. Süt ve yoğurt satarak geçimini sağlıyor. İkizdere Fazliye Hüseyin Turanlı Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde eğitim gören Bilgin'in hedefi ise ziraat mühendisi olmak.
Özgür ÖZDEMİR



EN PAHALI TESPİH...
Bursa'da Gökhan Yılmaz, 25 yıldır tespih satıyor. Mağazada balina kusmuğundan yapılan tespih de var. Bu tespihlerin fiyatı 6 bin TL'den başlayıp 25 bin TL'ye kadar çıkıyor. Yılmaz, "Balina bir çeşit balığı yiyor ve sindiremiyor. Daha sonra taşlaşmış olarak kusuyor. Bu doğal maddeden yapılan tespih dayanıklı olmasının yanı sıra güzel bir kokuya sahip oluyor" diyor.


BİR KİŞİYE 207 MİLYON
6 bilen bir kişi, 207 milyon 314 bin lira kazandı. 5 bilenler 92 bin 413'er, 4 bilenler bin 822'şer, 3 bilenler 97'şer, 2 bilenler 10'ar lira kazandı.



2 TALİHLİYE 1.3'ER MİLYON
5+1 bilen 2 kişi, bir milyon 338'er bin lira kazandı. 5 bilenler 17 bin 296'şar, 4+1 bilenler bin 290'ar, 4 bilenler 112'şer, 3+1 bilenler 58'er, 3 bilenler 18'er, 2+1 bilenler 23'er, 1+1 ve 0+1 bilenler 11'er lira alacak.

DEMLİ PAZARLIK
AK Parti ve MHP'de İstanbul'un bütün ilçeleri için adaylarını açıkladı. İstanbul için gece-gündüz çalışmaya başladı. Ancak CHP'nin "kale" olarak gördüğü Kadıköy, Şişli, Bakırköy ve Beşiktaş gibi ilçelerde hala aday belirsizliği partilileri kızdırdı.

İttifak arayışları süren CHP'nin bu ilçelerde adayları açıklayamamasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu faktörünün etkili olduğu vurgulandı. Kadıköy, Şişli, Bakırköy, Beşiktaş'taki belediye başkan adaylarının İmamoğlu ile görüşmek için sıra bekledikleri iddiası ortaya atıldı. 2019 yerel seçimlerinde HDP desteğiyle kazanılan Esenyurt'ta ise yine HDP/DEM Parti ile ittifak arayışlarının sürdüğü kulislere yansıdı. Maltepe'de de DEM'in ittifak teklifine cevap beklenildiği için tek taraflı olarak aday belirlenmediği ortaya çıktı.



GAZZE ZİRVESİ
İsrail'in Filistin'de sivillere şiddeti artarken dikkat çekici bir görüşme gerçekleştirldi. Katar'da yaşayan HAMAS'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından kabul edildi. Fidan'ın Heniyye'yi kabulünde Gazze'de ateşkesin sağlanması, insani yardımların artırılması ve rehinelerin bırakılması konularının ele alındığı bildirildi.



YORGUN ALMAN
Almanya Başbakanı Olaf Scholz liderliğindeki SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan koalisyon hükümetine acil tedbir çağrıları yapıldı. Ülkede ekonominin küçülmesi ise 'Avrupa'nın hasta adamı' tartışmalarını başlattı. Bunun üzerine Almanya Maliye Bakanı Christian Linder, "Almanya hasta adam değil. Almanya uykusuz bir gece sonrasındaki yorgun bir adam. ekonomik açıdan başarılı olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

FİLM DEĞİL GERÇEK!
İngiltere'de yaşayan Y.K, boşandıktan sonra İstanbul'a taşındı. Yapımcı C.A, film çekeceğini söyleyerek kendisine ortaklık teklifi yaptı. Y.K., film için 1 milyonun üzerinde ödeme yaptı. Çeşitli bahanelerle çekimlerin sürekli ertelenmesinden şüphelenen kadın, şahsın borcu olduğunu ve icralık konumuna geldiğini öğrenin şok yaşadı. Filmin gişe hasılatından pay alacağı ümidiyle çıktığı yolda dolandırıldığını anladı. Soluğu savcılıkta aldı. Suç duyurusunda bulundu.
Deniz YUSUFOĞLU

'KOCAM DA KOCAM' DEDİ!
Konya'da O.K. (17) ile D.K. (17) görücü usulü ile tanıştı. Yaşları küçük olduğu için ailelerinin imzalı onayı ile geçen yıl 3 Ağustos'ta nikah kıyıldı. 3 gün 3 gece sürecek Balıkesir'deki düğün için hazırlıklara başlandı. Düğün günleri geldi çattı. Ancak ikili, henüz 2. günde kavgaya tutuştu. Konya'ya dönen D.K, zorla alıkonulduğunu söyleyerek O.K. ile ailesinden şikayetçi oldu. D.K, Kütahya'da oturan çocuk damadın yanına döndü. "Her şey eskide kaldı. Kocamı çok seviyorum. Kocam ile çok mutluyum" dedi.

İNANILMAZ
İzmir'de B.İ. (20), tartıştığı babası C.İ.'yi (46) sırtından bıçaklayarak hayattan kopardı. Kaçan katil, yakalandı. Canavar evlat, "Babama 1 ay önce annemle tartıştığı için küstüm. Tartışınca bıçakladım" ifadesini kullandı.

TREN FACİASI
Almanya Koblenz'de harita mühendisi Taylan Bakuş (40), çalıştığı raylarda trenin altında kaldı. Hayata gözlerini kapadı. Polisi, soruşturma başlattı. Bakuş'un naaşı Tunceli'de toprağa verilecek.

YÜZDE YÜZ MUTLULUK
Antalya'da evlerindeki yangında yüzü yanan Uğur Acar'a, 21 Ocak 2012'de Ahmet Kaya'nın yüzü nakledildi. Operasyonu Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi gerçekleştirdi. Acar "12 yıldır yeni yüzümle mutlu ve huzurluyum. Evlenmek istiyorum. Tek hayalim bir ailemin olması" dedi.
Erdoğan ÖZTÜRK

YENİ ŞOFÖR NEBAHAT: NAZLI BÜLBÜL
İstanbul Arnavutköy'de yaşayan 24 yaşındaki Nazlı Bülbül, geçtiğimiz yıl yaptığı yolculuklarda harcadığı fazla ücretlerden şikayet etti. Taksici olmak istedi. Azmetti. Taksi şoförü oldu.

Bir müddet araç sahipleri ve diğer taksi şoförleri tarafından yargılandı. Ancak birkaç ay ücretsiz şekilde taksi durağında çalışıp işi öğrendikten sonra direksiyon sallayarak ekmeğini kazanmaya başladı. Aracına binenlere hizmet etmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Bülbül, zaman zaman wwaracında oluşan problemleri de kendisi giderdiğini anlattı. Ehliyeti aldıktan sonra uzun yıllar araç kullanmayı bile bilmeyen kadının azmi ve tutkusu diğer kadınlara da örnek oldu.

HEM ANA HEM BABA
Aksaray'da yaşayan Songül ile Şaban Serin çifti, gördükleri tedaviye rağmen çocuk sahibi olamadı. 5 yıl önce evlat hasretini dindirmek için yaşları 3 ile 13 arasında değişen 3 kardeşe evlerini açtı. Ancak Şaban Serin, 2 yıl önce hayata gözlerini kapadı. Songül Serin de çocuklarla yalnız kaldı. "Kardeşleri ayırmak istemedim ve 3 kardeşin koruyucu ailesi olduk. Allah'a şükür iyi ki de almışız, çok mutluyuz. Çok şükür bir aile gibi olduk. Eşimi kaybettiğimde çok boşluğa düştüm, iyi ki yavrularım yanımdaydı" ifadesini kullandı.

KİM BU YOLCUL'AIR'!
Afganistan'da jet düştü. Rusya, Athletic Group'a ait olduğunu öne sürdü! Ölen 6 kişi, meçhul...

ÇAKAL ORADA KAL!
Tarım Bakanı Yumaklı, Türkiye'de ilk kez 'albino çakal' görüldüğünü açıkladı.

PARAYI SAÇTILAR
İstanbul Esenyurt'ta 100 kilo kaçak saç ele geçirildi. Değerinin 5 milyon lira olduğu belirlendi.

KADERE BAK!
Denizli'de Ramazan Mermer, otomobil hakimiyetini kaybetti. Ağaca çarparak durabildi. Aracı bir anda alevler çevreledi! Dede Mermer, adını taşıyan 5 yaşındaki torunu Ramazan'la birlikte can verdi.

3 MİLYON TL'LİK ZİYAFET!
Ünlü restorancı Nusret Gökçe, Dubai'deki restoranına gitti. Kasaya geçti. Bir masanın ödediği 3 milyon 277 bin TL'lik hesabı gösterdi. "Para gelir, gider" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN