Son dakika: Kocaeli'de Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ait siloda şiddetli patlama!

Son dakika haberi... Kocaeli'nin Derince Limanı'nda şiddetli bir patlama meydana geldi. Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ait siloda vuku bulan olay sonrası bölgeye çok sayıda ekip gönderildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, patlamada 12 kişinin yaralandığını, 3 kişinin entübe edildiğini duyurdu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise patlamayla ilgili adli soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.TMO'dan yapılan açıklamada, ise 53 silodan 13'ünün patlamada hasar aldığı belirtilerek, "Patlamanın toz sıkışması nedeniyle olabileceği değerlendirilmekte olup, detaylı teknik inceleme sonucunda sebebi netleşecektir" denildi. Öte yandan A Haber canlı yayınına katılan Büyük Endüstriyel Kaza Uzmanı Dr. Hacer Kayhan, patlamanın nedenine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Giriş Tarihi 07 Ağustos 2023, 14:57 Güncelleme 08 Ağustos 2023, 09:18
Son dakika: Kocaeli’de Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ait siloda şiddetli patlama!

İÇİNDEKİLER

Kocaeli'nin Derince ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosunda meydana gelen patlamada 3'ü ağır 12 kişi yaralandı. İlçenin sahil kesiminde saat 14.40 sıralarında TMO Kocaeli Başmüdürlüğü liman silosunda henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.

Patlama anı kamerada! İşte yeni görüntü | VİDEO

Yoğun duman ve toz bulutuna neden olan patlama sonucu bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Patlamada 3'ü ağır 12 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince kentteki hastanelere kaldırıldı.

3 KİŞİ ENTÜBE DURUMUNDA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Kocaeli'de meydana gelen patlamayla ilgili "Kocaeli Derince Toprak Mahsulleri Ofisi deposunda meydana gelen patlamadan 12 kişi etkilenmiş olup, 3'ü yoğun bakımda entübe durumdadır. Yaralıların tedavileri Kocaeli Şehir Hastanesi, Derince Devlet, Seka Devlet ve Kocaeli Üniversitesi Hastanesinde devam ediyor." açıklamasında bulundu.

BAŞKAN ERDOĞAN: "KOCAELİLİ VATANDAŞLARIMA GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİ İLETİYORUM"
Öte yandan Başkan Erdoğan, sosyal medya hesabından patlamaya ilişkin yaralılara geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Başkan Erdoğan, "Kocaeli Derince Limanı mevkindeki Toprak Mahsulleri Ofisi silosunda meydana gelen patlamada yaralanan kardeşlerimize Allah'tan acil şifalar diliyorum. Kocaelili vatandaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

PATLAMAYLA İLGİLİ İNCELEME BAŞLATILDI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Derince Liman Silosu'nda meydana gelen patlamayla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu. Bakan Yumaklı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Toprak Mahsulleri Ofisimizin Derince Liman Silosu'nda meydana gelen patlamada yaralanan kardeşlerimize Allah'tan acil şifalar diliyorum. Kocaelili vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Patlamayla ilgili teknik inceleme başlatılmış olup, gerekli çalışmalar yürütülmektedir" ifadelerine yer verdi.



Patlama sesi Körfez'in birçok kesiminden duyuldu. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Derince ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosundaki patlamada yaralananları ziyaret etti.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosundaki patlamanın ardından hastanelerde yaralıları ziyaret eden ve durumlarının takibini yapan Yavuz, Kocaeli Şehir Hastanesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yaralıların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini söyledi.

Yavuz, "Yaralılarımızın kurtarılması için devletimizin tüm imkanları en kısa sürede seferber edilmiş ve olay yerine intikal etmiştir. Bu organizasyondan sonra ben de olay yerine intikal ettim ve oradaki yaralıların sevki esnasında organizasyonu yaptık. Hastalarımızı bütün sağlık kuruluşlarında ziyaret ediyoruz. Önce Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesini ziyaret ettik. Seka Devlet Hastanesini ve şimdi Kocaeli Şehir Hastanesinde bulunuyoruz. Dolayısıyla şu an itibarıyla 12 kardeşimizin ciddi bir kısmının durumları iyi, 3 kardeşimizin durumları biraz daha ağır. Onlarla ilgilide hekimlerimiz müdahalelerine devam ediyor. Olayın sebebiyle ilgilide elbette detaylı inceleme ve araştırmalar yapılıyor." şeklinde konuştu.

ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Derince'de TMO silosunda meydana gelen patlama ile ilgili adli soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Kocaeli'nin Derince ilçesinde TMO silosunda meydana gelen patlama ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Kocaeli Derince'de Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ait siloda meydana gelen patlamada yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, acil şifalar diliyorum. Elim hadisenin aydınlatılması için gerekli adli soruşturma başlatılmıştır" ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN AÇIKLAMA: "3'Ü YOĞUN BAKIMDA ENTÜBE DURUMDADIR"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kocaeli'nin Derince ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosunda meydana gelen patlamadan 12 kişinin etkilendiğini, bunlardan 3'ünün tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü bildirdi. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "TMO deposunda meydana gelen patlamadan 12 kişi etkilenmiş olup, 3'ü yoğun bakımda entübe durumdadır. Yaralıların tedavileri Kocaeli Şehir Hastanesi, Derince Devlet, Seka Devlet ve Kocaeli Üniversitesi Hastanesinde devam ediyor. Yaralılara, Kocaeli Derince Toprak Mahsulleri Ofisi çalışanlarına ve şehir halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

"GEREKLİ TÜM BİRİMLER İNCELEMELERİ YAPACAKTIR"
Patlamanın sebebinin buğday tozu sıkışması olabileceğini vurgulayan Yavuz, şunları kaydetti :

"Orada 60 silomuz var 13 tanesi etkilenmiş durumda. Olayı her yönüyle inceliyor ve araştırıyoruz. Dolayısıyla şu anda olayı etkileyen sebebi buğday tozu sıkışması olarak değerlendiriyoruz. Elbette gerekli tüm birimler incelemeleri yapacaktır. Öncelikle tüm kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Yaralılarımıza Rabbim acil şifalar versin inşallah. Yaralılarımızı sağlığına kavuşturmak için sağlık ekiplerimiz gerekli tüm müdahaleleri yapıyorlar. tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. "

Yavuz, 3 yaralının yoğun bakımda tedavilerine devam edildiğini aktararak, "İlk andan itibaren Sağlık Müdürümüzle beraberiz. Hekimlerimizle sürekli istişare halindeyiz onların son durumlarını takip ediyoruz. Hastaneye gelerek yerinde görmek istedik. Yoğun bakımda olanlara mümkün olduğunca girmemeyi tercih ettik. Diğerlerini burada ziyaret ettik. Dolayısıyla şu anda 3 tane yoğun bakımda yaralımız var süreçleri de hekimlerimiz tarafından takip ediliyor." diye konuştu.

"BİZ TÜM LİMANLARI VE BÖLGEYİ DENETLİYORUZ"
İlk değerlendirmelerin buğday tozu sıkışması olduğunu anlatan Yavuz, "Şu anki ilk değerlendirmemiz buğday tozu sıkışması bu sektörde olabilecek sebeplerden bir tanesi ve öyle görünüyor şu anda. Mutlaka olay yeri inceleme ekiplerimiz olayı tüm yönleriyle araştırır. Değerlendirmemiz bizim şu anda bu yönde, emareleri de bunu gösteriyor. Elbette farklı bir şey olursa bunu kamuoyuyla net bir şekilde paylaşırız." ifadelerini kullandı.

Vali Yavuz, bir gazetecinin bölgedeki diğer siloların tehlike riskinde olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, "Hava sıcaklıkları olağanüstü bir şekilde 40 dereceleri bulan sıcaklarla karşı karşıyayız. Biz tüm limanları ve bölgeyi denetliyoruz. Meydana gelen hadise liman kaynaklı değil. Dolayısıyla tedbirlerimizi alıyoruz. Bu olay hakikatten hepimizi üzdü ama bahsettiğimiz havalandırma ve soğutma sistemleri bu işin bir parçası orada bizim 60 silomuz var. Gerekli güvenlik tedbirleri ve soğutma çalışmaları da devam ediyor. Etrafta herhangi bir risk oluşmaması bakımından da güvenlik tedbirleri konusunda ekiplerimiz sahada çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Olay yerine gelen AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu yaptığı açıklamada, olayı duyar duymaz bölgeye geldiklerini belirtti.

Gölcük'te olduğunu ve patlama sesini duyduklarını kaydeden Katırcıoğlu, "Hemen bölgeye intikal ettik. Devletin bütün organları burada kimseye bir zarar gelmeden süreci yöneteceğiz inşallah. Bizler de olay yerindeyiz. Vali'miz, Belediye Başkanı'mız ve milletvekillerimiz burada gerekli önlemleri alıyoruz. Geçmiş olsun." diye konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da bölgede ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.


Yaralı sayısının 12'ye çıktığı bilgisini veren Büyükakın, "12 yaralımız var maalesef. Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor." dedi. Büyükakın, ekiplerin gerekeni yaptığını, ilave önlemlerin alındığını aktararak, "Patlama sırasında merkezdeydim, olur olmaz haberini aldım detayları zaman içerisinde öğreneceğiz." ifadelerini kullandı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Kocaeli'nin Derince ilçesindeki siloda meydana gelen patlamanın toz sıkışması nedeniyle olabileceğinin değerlendirildiğini bildirdi. TMO, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"TMO Derince Silosu'nda 14.45 dolaylarında bir patlama meydana gelmiştir. Patlama nedeniyle 13 silo kuyusu ve müştemilatı yapılarında hasar meydana gelmiştir. Patlamanın toz sıkışması nedeniyle olabileceği değerlendirilmekte olup detaylı teknik inceleme sonucunda sebebi netleşecektir."

PATLAMA NEDEN GERÇEKLEŞTİ?
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, "53 silodan 13'ü patlamada hasar aldı. Patlama toz sıkışması kaynaklı olabilir. " dedi.

UZMAN İSİM A HABER'DE AÇIKLADI: SÜRTÜNMEDEN KAYNAKLI
A Haber canlı yayınında bunun bir toz patlaması olduğunu belirten Büyük Endüstriyel Kaza Uzmanı Dr. Hacer Kayhan, "Atmosferde yanabilen bir tozun patlaması gibi duruyor ama sebebini bilmiyoruz. ATEX dediğimiz patlaması dediğimiz şey havadaki yanabilen gazların veya tozların bir tutuşturucu kaynakla buluşması sonucu oluşan patlamadır. Benim tahminim şu; gemiden silolara nakil yapılırken o kapalı hacmin oluşturduğu toz miktarı sürtünmeden dolayı bir statik elektrik oluşturmuş, bu durumda o kapalı hacmi patlatmıştır." dedi.

Yönetmeliklerin ATEX patlamaları için düzenlendiğini belirten Kayhan, "İçeride bir gaz varsa hemen bir patlamadan korunma dökümanı hazırlanır. Olmaması için tedbir alınır" ifadelerini kullandı.



"CAN KAYBI OLMAMASINI TEMENNİ EDİYORUM"
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Derince ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarındaki patlamaya ilişkin, "Maalesef 12 yaralımız var, bunlardan üçü entübe, durumu ciddiyetini koruyor bu kardeşlerimizin. Diğerlerinin durumu iyi." dedi.

Başkan Büyükakın, olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, teknik ekipten hububat yüklenirken ve boşaltılırken toz sıkışması durumu olabildiği ve zaman zaman patlamalara sebep olabileceği bilgisini aldıklarını ifade etti.

Olayın teknik tarafını henüz kendisinin de bilmediğini vurgulayan Büyükakın, "Arkadaşlarımız gerekli incelemeyi yapacaklar. Ardından daha teknik bilgiler onlar tarafından verilecek." diye konuştu.

"Maalesef 12 yaralımız var, bunlardan üçü entübe, durumu ciddiyetini koruyor bu kardeşlerimizin. Diğerlerinin durumu iyi." diyen Büyükakın, "Biz hastane ziyaretini az önce yaptık. Onların durumlarını gördük. Maalesef üçü, durumu ciddi ve onlarla ilgili, şu anda sağlık çalışanlarımız tüm gerekenleri yapıyor. Bu alanda da itfaiye teşkilatımız, soğutma çalışmalarına devam ediyor. Alanda yeni bir toz sıkışmasından kaynaklı patlama riski olmadığını düşünüyoruz. Teknik ekipler bu bilgileri verdiler. İnşallah başka bir şey olmayacak. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Yeni bir yangın ortaya çıkmasın diye arkadaşlarımız tedbirlerini aldılar." ifadelerini kullandı.

Büyükakın, silolardaki hasar ve aranan kişi olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Toplam 60 tane silo var. Aralarına girilemedi ancak arkadaşların ilk tespitlerine göre 13 tanesinde yıkım olduğu söyleniyor. İçine girildikten sonra daha detaylı bilgi vermek mümkün. Şu anda içeride kimsenin olmadığına eminiz. Tüm teyitleri arkadaşlar yaptılar. Yaralı sayısında bir artış beklenmiyor. Hepsi bulunmuş ve hastanelere sevk edilmiş vaziyette." dedi.

İhmal olup olmadığı yönündeki soru üzerine de Büyükakın, "İhmal söz konusu olursa yetkili arkadaşlar gerekeni yaparlar, ben belediye başkanı olarak konuya ilişkin değerlendirme yapacak durumda değilim. Bir ihmal varsa gereken yapılır." değerlendirmesinde bulundu.

İlçenin sahil kesiminde saat 14.40 sıralarında TMO Kocaeli Başmüdürlüğü liman silosunda patlama meydana gelmiş, yoğun duman ve toz bulutuna neden olan patlama sonucu bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edilmiş, patlama sesi Körfez'in birçok kesiminden duyulmuştu.




PATLAMA ANI
Derince'deki patlama anı saniye saniye kameralara yansıdı. Patlamanın etkisiyle TMO silosunda göçük olduğu gözlemlendi.

"GEMİLERDE OLUMSUZ BİR DURUM YOK"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kocaeli TMO silosundaki patlamaya ilişkin yapılan kontrollere göre silonun yer aldığı limandaki gemilerde herhangi bir olumsuzluğun bulunmadığını bildirdi.

A HABER PATLAMANIN OLDUĞU NOKTADA I VİDEO İZLE

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait KIYEM-3 hızlı tahlisiye (can kurtarma) botunun bölgeye yönlendirildiği belirtildi.

İstanbul-Kuruçeşme'deki Nene Hatun Acil Müdahale Gemisi ve Tuzla'da konuşlu şark römorkörünün de kalkışa hazır olarak bekletildiği kaydedilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde, limanda bulunan gemilerde herhangi olumsuz bir durum söz konusu değildir." ifadesi kullanıldı.

PATLAMANIN OLDUĞU ALAN DRONLA GÖRÜNTÜLENDİ
Kocaeli'nin Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) liman silosunda patlamanın olduğu alan dronla görüntülendi.

PATLAMADA YARALANANLARIN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Patlama nedeniyle yaralanan ve çevre hastanelere kaldırılan çalışanların isimleri de belli oldu. İşte yaralılar ve tedavi gördükleri hastaneler;

Derince Eğitim Araştırma Hastanesi

Ekrem KALKAN (Ağır)
Yüksel BİLGİÇ
Saim YİĞİT
Cumhur ÇAVUŞ
Şükrü Tarık KARA (Bilinç açık)

Şehir Hastanesi

Elif KAYAOĞLU (Ağır- Yanık)
Memili ÇALAR" (Yanık)
Yavuz KAHRAMAN
Turgut GÜLER
Hüseyin Cahit HALHALLI
Ahmet ÖZCANLI

Seka Devlet Hastanesi

Murat BUDAK

Umuttepe Üniversite Hastanesi

İsmail ÇETİN



AFAD: "DERİNCE'DEKİ PATLAMADA GÖÇÜK ALTINDA KALAN BİR VATANDAŞ KURTARILDI"
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kocaeli'nin Derince ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silosunda meydana gelen patlamada göçük altında kalan bir kişinin kurtarıldığını bildirdi.

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, saat 14.50'de Liman bölgesindeki patlamada oluşan yangına, AFAD, emniyet, jandarma, itfaiye ve 112 ekiplerinin müdahale ettiği belirtildi.


Patlama sonucunda göçük altında kalan bir vatandaşın kurtarıldığı aktarılan açıklamada, "SAKOM'dan alınan bilgiye göre, olayda 10 vatandaşımız yaralanmış olup, an itibarıyla can kaybı bulunmamaktadır. Olaydan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN