Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü ilk ne zaman kutlandı? 8 Mart Kadınlar Günü tarihçesi, anlam ve önemi nedir? İşte hikayesi...

Sabah saatlerinde yoğun bir şekilde 8 Mart Kadınlar Günü tarihçesi, anlam ve önemi nedir sorusunun yanıtı sık sık araştırılır oldu. Her yıl tüm dünyada kutlanan özel günler arasında yer alan ve kadınların önemli, değerli olduğuna, kadınların haklarına ilgi çekmeyi amaçlayan Dünya Kadınlar Günü Türkiye'de ilk ne süre kutlandı? 8 Mart'a tarihine ilgi çekilen Dünya Kadınlar Günü ile ilgili detaylı bilgiyi, hikayesini haberimizde bulabilirsiniz.

Giriş Tarihi 08 Mart 2022, 13:42 Güncelleme 08 Mart 2022, 13:42
Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü ilk ne zaman kutlandı? 8 Mart Kadınlar Günü tarihçesi, anlam ve önemi nedir? İşte hikayesi...

İÇİNDEKİLER

8 Mart Kadınlar Günü tarihçesi, mana ve önemi nedir? Dünya Kadınlar Günü Türkiye'de ilk ne zaman kutlandı? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sık sık yapılıyor. Her sene 8 Mart'ta dünya çapında kutlanan Kadınlar Günü yarın yani 2022 senesinde Salı günü kutlanacak ve ile ilgili veriler de merak hususu oldu. 8 Mart Kadınlar Günü'nün niçin kutlandığına dair veriler haberimizde yer alıyor.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDİR?

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı.

1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü' olarak ilan edildi. Kadınlar Günü'nün geçmişi ise eskilere dayanmaktadır.

Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın başlangıcı, 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir. Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermiş, bu olaylardan 52 yıl sonra (1910), Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin'in önerisiyle, 1857'de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl "Kadın Günü" olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.

1975 yılında Uluslararası Kadınlar Yılı olarak kutlandı. Yapılan etkinlikler kapsamında Birleşmiş Milletler, 8 Mart'ı "Dünya Kadın Günü" olarak kutlamaya başladı. İki yıl sonra 1977 de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 8 Mart, "kadın hakları, uluslararası barış günü" olarak kabul edildi.

Bu kabule gerekçe olarak iki temel neden gösterildi. Bunlar: dünya barışının korunması, sosyal gelişim ve temel insan haklarının kullanılması için kadınların da eşitlik ve kendilerini geliştirmelerine olanak sağlama gereksinimi idi. Kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.

Günümüzde Dünya Kadınlar Günü, kadınlar açısından daha farklı anlamlar taşımaktadır. Artık 8 Mart, kadın hakları açısından bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanmasını sağlayan özel bir gündür. Dünya genelinde kadın hakları alanında son yıllarda olumlu gelişmeler sağlansa bile kadınlar açısından bir çok sorun hala çözülebilmiş değildir. Dünyadaki en yoksul insanların büyük bir çoğunluğu hala (%70'i) kadındır. Dünyadaki eğitim almamış insanların büyük çoğunluğu (2/3'si) yine kadınlardır.