112 bin kişiye af geliyor! Mahkumlara af son dakika haberi: İnfaz indirimi ile tahliye olacak mahkum sayısı ve kritik tarih verildi

Mahkumlara af son dakika haberi: Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi ile tahliye olacak mahkum sayısı ve hangi tarihten önce işlenen suçların düzenlemeye dahil edileceği konuları netleşti. Ceza infaz yasası için gözler Meclis'e çevrildi. 2020 af yasası son dakika gelişmeleri mahkum yakınları tarafından sorgulanıyor. İnfaz düzenlemesinde son durum gündemin ilk sırasında yer alıyor. Peki, ceza indirimi kimleri kapsayacak? Genel af infaz düzenlemesi için sona gelinirken, koronavirüs nedeniyle çalışmalar hızlandırıldı. İnfaz düzenlemesinin 1 Mart 2020 'den önce işlenen suçlarda geçerli olacağı belirtiliyor.

Giriş Tarihi 24 Mart 2020, 10:32 Güncelleme 24 Mart 2020, 11:12
112 bin kişiye af geliyor! Mahkumlara af son dakika haberi: İnfaz indirimi ile tahliye olacak mahkum sayısı ve kritik tarih verildi

İÇİNDEKİLER

Mahkumlara af son dakika haberi: Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi bu hafta meclise geliyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, geçtiğimiz hafta yapığı açıklamalarda; "İnfaz düzenlemesiyle alakalı son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Mecliste önümüzdeki hafta diğer siyasi parti gruplarıyla görüşmeler yapacağız. Onlarla görüştükten sonra teklifimizi nihai hale getirip Meclis Başkanlığına sunacağız." sözlerini kullandı. Koronavirüs salgınından sonra infaz yasası raftan masaya indi. İki indirim öne çıkıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle 112 bin mahkûmun tahliyesi planlanıyor. İkinci formülde ise terör suçları hariç, diğer suçlarda indirim yapılması öngörülüyor.

TAHLİYE OLACAK MAHKUM SAYISI

Uyuşturucu suçlarının da kapsam içine alınmasıyla birlikte tahliye olması beklenen mahkum sayısı 112 bine çıktı. Yasayla birlikte cezade yüzde 50 indirim yapılacak ve denetim serbestlik 3 yıl olacak.

CORONA NEDENİYLE DÜZENLEME HIZLANDIRILDI

Seçimin üstünden 2 yıl geçmesine rağmen hala gündeme gelmeyen infaz düzenlemesi, corona virüs pandemisi nedeniyle hızlandırıldı. Pandeminin cezaevlerine gelmemesi için hızlandırılan düzenleme ile mahkumların büyük çoğunluğunun tahliye edilmesi bekleniyor.

KAPSAM DEĞİŞEBİLİR

AK Parti tarafından hazırlanan ve MHP ile yapılan görüşmelerle son şeklini alacak düzenlemeye uyuşturucu madde ticareti ve örgütlü suçların da eklenmesi bekleniyor. Öte yandan tekrar suç işleyenlerin de kapama alınmasını savunanlar var. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise infaz düzenlemesi için yaptığı açıklamada düzenlemenin tutukluları da kapsaması gerektiğini belirtti.

AK Parti 'nin Meclisten tam mutabakat ile geçmesini istediği infaz düzenlemesine yeni değişiklikler yapılacak.

HANGİ TARİHTEN ÖNCE İŞLENEN SUÇLAR?

Yapılan son açıklamada, infaz düzenlemesinin 1 Mart 2020 'den önce işlenen suçlarda geçerli olacağı bildirildi.

CEZAEVİ KAPASİTESİ: 235 BİN

HÜKÜMLÜ SAYISI: 257 BİN

TUTUKLU SAYISI: 43 BİN

CEZAEVİNDEKİ TOPLAM KİŞİ SAYI: 300 BİN

UYUŞTURUCU: 65 BİN

HIRSIZLIK: 45 BİN

CİNAYET: 34 BİN

TERÖR: 37 BİN

YAĞMA-GASP: 27 BİN

ÖRGÜTLÜ SUÇLAR: 4 BİN

DİĞER: 89 BİN

TOPLAM: 300 BİN

1 AY CEZAYA BİLE HAPİS

Düzenleme ile kamuoyunda rahatsızlık yaratan ve cezasızlık algısı doğuran konularda önemli bir adım atılacağı ifade ediliyor. Buna göre, erteleme, paraya çevirme ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi karar verilmeksizin 1 ay dahi hapis cezası alanların belirli bir süre cezaevine konulması öngörülüyor. Mevcut sistemde 18 ayın altında ceza alan biri cezaevine hiç girmiyordu. Çünkü 18 ay cezanın infazı yani 2/3'ü 1 yıl olarak hesaplanıyordu. Bu sürede denetimli serbestlik kapsamına girdiği için bu kişiler cezaevine hiç girmiyordu.

DENETİMLİ SERBESTLİK DÜZENLENECEK

Yeni düzenleme ile bu sistem son buluyor. 1 yıllık otomatik denetimli serbestlik mekanizması terk ediliyor. 1 ay hapis cezası alan birisinin cezasının infazı 15 gün olacak. Bu sürenin 1/5'i denetimli serbestlikte değerlendirilecek. Yani 1 ay hapis cezası alan bir kişi 12 gün cezaevinde kalacak. Tabi bu süre 3 yılı altında kaldığı için açık cezaevinde geçirilecek.

CEZA İNDİRİMİ KAPIDA

Yeni sisteme göre, mahkemelerce verilen cezaların 2/3'ü yani % 67'si yerine ½'si yani yüzde 50'si cezaevinde geçirilecek. Bu sürenin de 1/5'i denetimli serbestlikte geçirilebilecek. Denetim süresi her koşulda 3 yılın üzerinde olamayacak. Örneğin; mahkemece 10 yıl hapse mahkum edilen bir kişinin cezasının infazı 5 yıl olacak. Bu 5 yılın 4 yılı cezaevinde geçirildikten sonra hükümlü iyi halliyse denetimli serbestlik kapsamında tahliye edilecek. Yani 10 yıl ceza alan bir kişi iyi halli olması durumunda cezaevinde toplamda 4 yıl geçirecek. Mevcut sistemde 10 yıl ceza alan biri 5 yıl 8 ay cezaevinde kalıyordu.

Koşullu salıverilme süresinde yeniden suç işleyen birisinin, kalan koşullu salıverilmesi de yanıyordu. Yani bu kişiler; yeni suçlarından aldıkları cezanın yanı sıra, yeni suçu işledikleri tarihten bihakkın tahliye tarihine kadar olan süreyi aynen cezaevlerinde geçiriliyorlardı. Kamuoyunda "infaz yakma" olarak bilinen bu usul hakkında da önemli bir adım atılıyor. Yeni düzenlemeye göre, koşullu salıverilme süresinde işlenen yeni suç için kanunda öngörülen cezanın bir katı oranında süre için infazın yanmasına karar verilecek. Örneğin; herhangi bir yeni suçtan 1 yıl ceza alan bir hükümlünün, koşullu salıverildiği süreden sadece 2 yılın yanmasına karar verilecek.