Dezenfektan nedir? Dezenfektan ne işe yarar? Evde dezenfektan yapımı…

Dezenfektan nedir? Dezenfektan ne işe yarar? Koronavirüsten korunmak isteyen vatandaşlar evde dezenfektan yapımı hakkında araştırma yapıyor. Kolonya ve temizlik ürünlerine akın eden vatandaşlar, şimdi de dezenfektan almak istiyor. Peki, dezenfektan nedir? Dezenfektan; ; cansız ortamdaki bakteri endosporları dışında kalan patojen mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulması işlemidir.

Giriş Tarihi 17 Mart 2020, 13:04 Güncelleme 17 Mart 2020, 13:04
Dezenfektan nedir? Dezenfektan ne işe yarar? Evde dezenfektan yapımı…

İÇİNDEKİLER

Dezenfektan nedir? Dezenfektan ne işe yarar? Evde dezenfektan yapımı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Yeni tip koronavirüsün etkileri devam ederken vatandaşlar kendilerini alkol bazlı ürünler ve dezenfektan ile koruma altına almaya çalışıyor. Peki, dezenfektan nedir? Evde dezenfektan nasıl yapılır? Dezenfeksiyon ya hastalık sırasında ya da hastalık sonrasında uygulanır. Yalnız hastaya, onun dokundugu nesnelere, çamaşırına, tükürdüğüne, dışkısına değil, onu tedavi eden personele, ziyaret eden kişilere, yattığı odaya, eşyaya, duvarlara ve döşemeye de uygulanmalıdır.

DEZENFEKTAN NEDİR?

Dezenfeksiyon ya da dezenfektasyon; Cansız ortamdaki bakteri endosporları dışında kalan patojen mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulması işlemidir. Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan denir. Dezenfeksiyon sterilizasyon demek değildir. Sterilizasyon cansız ortamdaki patojen olan ya da olmayan tüm mikroorganizmaların yok edilmesidir. Sağlıklı olduğu halde mikrop taşıyanların çokluğu ve bulaşıcı hastalıkların belirsiz biçimlerinin sıklığı nedeniyle dezenfeksiyonun etkisi kısıtlıdır. Dezenfeksiyon özellikle dolaysız ve büyük bulaşmaları sınırlar.

Dezenfektanların etki biçimi, ışık, ateş ve kostikler (sönmemiş kireç) gibi fiziksel ya da mekaniktir. Ancak yaygın dezenfektanlar, kimyasal maddelerdir. Bunlar üç değişik biçimde kullanılabilir:

1. Gaz halde (formol buharı,klor, kükürt dioksit, etilen oksit)

2. Sıvı halde (fenol, krezilol, klorofenol, bakır sülfat, demir sülfat, demir permanganat, oksijenli su, tentürdiyot)

3. Katı ya da kıvamlısıvı halde (Kireç, kalsiyum klorür, trioksimetilen)

SAĞLIKTA DEZENFEKSİYON

Dezenfeksiyon ya hastalık sırasında ya da hastalık sonrasında uygulanır. Yalnız hastaya, onun dokundugu nesnelere, çamaşırına, tükürdüğüne, dışkısına değil, onu tedavi eden personele, ziyaret eden kişilere, yattığı odaya, eşyaya, duvarlara ve döşemeye de uygulanmalıdır.

Kapalı yerlerin dezenfeksiyonu ya buharla (formol, sülfür anhidrit, klor) ya da püskürtülebilecek antiseptik eriyikle (Javel suyu, süblime, asit fenik vb.) yapılır. Eşyaların dezenfeksiyonu genellikle buharla ya da kuru ısıyla çalışan eütvlerle ya da dezenfektan gazlarla yapılır. Bildirilmesi zorunlu hastalıklarda (tularemi,besin zehirlenmeleri ve tetanos dışında) dezenfeksiyon zorunludur.

EVDE DEZENFEKTAN NASIL YAPILIR?

200 ml temiz su

2,5 yemek kaşığı doğal aloe vera jel

23 damla limon yağı

10 damla tarçın yağı 10 damla kekik yağı

10 okaliptus yağı

10 damla karanfil tomurcuğu yağı

Karışımı çalkayabileceğiniz kapaklı bir şişeye su ve aloe vera jeli boşaltın. Üzerlerine geriye kalan malzemeleri ekleyin ve şişenin kapağını kapatarak iyice çalkalayın. Çalkalama işleminin yanı sıra malzemeleri bir kaşık yardımıyla da karıştırabilirsiniz. Tüm malzemeler tamamen karıştıktan sonra püskürtmeli bir şişeye koyun. Hazırladığınız anti bakteriyel sıvıyı elinize sıkarak kullanabilirsiniz.

MALZEMELER

250 ml beyaz sirke

250 ml su

10 damla lavanta esansı.

YAPILIŞI

Sirke ile el ve oda spreyi hazırlayarak tüm mikrop ve virüslere karşı oldukça etkili bir dezenfektan yapmış olacaksınız. 250 ml elma ya da beyaz sirkeye eşit oranda soğuk su ve on damla kadar bergamot ya da lavanta esansını sprey şişesiyle, her gün bulunduğunuz ortama günde üç kez uygulamanız yeterli olur. Hazırlanan bu karışımı özellikle çocuklarınızda el ve vücut hijyeni için de son derece güvenli kullanabilirsiniz.