Bahar Kalkanı Harekatı dünya gündeminde! "Ankara gücünü gösterdi"

İdlib'de askerlerimizin uğradığı hain saldırı sonrası başlatılan Bahar Kalkanı Harekatı, dünyanın gündemine oturdu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı SİHA'lar ile İdlib'de gerçekleştirilen operasyonlar, "Ankara teknolojik gücünü gösterdi" manşetleriyle dünyaya duyuruldu.

Giriş Tarihi 03 Mart 2020, 06:59 Güncelleme 03 Mart 2020, 07:32
Bahar Kalkanı Harekatı dünya gündeminde! Ankara gücünü gösterdi

İÇİNDEKİLER

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kullandığı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) İdlib'de Esed rejimi güçlerine yönelik saldırıları dünya gündeminde.

İdlib'de SİHA'ların rejime ağır kayıp vermesi dünya medyasında da geniş yankı buldu.

"ANKARA GÜCÜNÜ GÖSTERDİ"
ABD'li merkezli medya kuruluşu Bloomberg, Türk SİHA'ların başarısını "Ankara teknolojik gücünü gösterdi" sözleriyle yansıttı. Haberde benzeri görülmemiş sayıda uçağın eşgüdüm içinde hareket ettiğine dikkat çekildi. İlk kez bir ülkenin geniş bir hava sahasını drone sürüsü kullanarak yönettiği aktarıldı.

"Düzinelerce uzaktan kontrol edilen uçak, Suriye üslerini, kimyasal savaş depoları ve iki Su-24 savaş uçağını vurdu" denildi.

Voice of America da Türk SİHA'larının yaptığı nokta atışların görüntülerini yayınladı.

GUARDİAN GAZETESİ: 24 SAAT İÇİNDE 2 UÇAK DÜŞÜRÜLDÜ
İngiliz Guardian gazetesi, 'Türkiye iki uçakla birlikte, aralarında tanklar ve radar sistemlerinin de bulunduğu onlarca zırhlı aracı yok ederek, rejimin İdlib bölgesindeki hücumlarına ivme kaybettirdiğini' yazdı.

Rejimin sekiz yıllık savaşta 24 saat içerisinde iki savaş uçağı birden kaybetmediğini belirten The Guardian, uçakların vurulmasının Şam hükümetinin ülkenin kuzeyindeki hava sahasını savunacağı iddiasını boşa çıkarttığını vurguladı:

"Son dört yıldır bu rolü Rusya devralmıştı ve Ankara son üç gündür Rus güçleriden kaçındı. Bunun yerine Türk İHA'ları ve topçuları Suriye mevzilerini yerle bir etti.

En az 106 asker öldürüldü. Öldürülenlerin arasında Lübnan Hizbullah'ının 14 üyesi ve İran tarafından İdib'e gönderilen Afgan ve Pakistanlı Şiiler de vardı."

Rusya'nın son 72 saattir Suriye'nin çıkarlarını savunmakta isteksiz davrandığını aktaran gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin arasında planlanan görüşmeyi 'bağlayıcı bir anlaşmanın ufukta olduğuna dair bir gösterge' diye yorumladı:

"Böyle bir uzlaşma, merkezi hükümetin tamamen kontrolü dışındaki son yer olan İdlib'deki gerilimin azaltılmasında çok işe yarar. Ancak sonrası için daha geniş bir uluslararası uzlaşma gerekiyor. Suriye ve özellikle İdlib yıkıcı bir savaşla yele bir oldu ve sivillerin üzerindeki etkisi yakın tarihteki tüm diğer çatışmalara kıyasla daha çok oldu."

WASHİNGTON POST
Amerikan Washington Post gazetesi, "Suriye iki jetinin Türkiye tarafından düşürüldüğünü açıkladı" başlığını kullandı.

AL JAZEERA
Al Jazeera English, "Türkiye İdlib semalarında iki Suriye savaş uçağını düşürdü. Resmi medya pilotların paraşütle atladığını bildiriyor" ifadesini kullandı.

NEW YORK TİMES
Amerikan New York Times gazetesi, gelişmeleri "Türkiye, verdiği en ağır kaybın ardından Beşar Esad rejimine karşı büyük bir harekat başlattığını duyurdu" başlığıyla verdi.

THE TİMES
İngiliz The Times gazetesi ise, Ortadoğu muhabiri Richard Spencer imzasıyla yayınladığı haberde, "Esad rejimi dün Sukhoi-24 tipi iki jetinin, ABD yapımı F-16'larla donatılmış Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldüğünü doğruladı" dedi.

The Times, rejimin kayıplarının büyük olduğunu, Lübnan'dan gelen videolarda ölü ve yaralı Hizbullah savaşçılarını Bekaa Vadisi'ne taşıyan minibüs konvoylarının görüldüğünü belirtiyor.

Richard Spencer'ın analizi şöyle devam ediyor: "Rusya geride kalırken, sayısız Esad yanlısı savaşçı öldü. Erdoğan'ın amacı sınır boyunca 3,5 milyon Suriyeli'ye ev sahipliği yapacak bir tampon bölge. Bu bölgeye kesinlikle bölgenin en önemli kenti İdlib de dâhil. İdlib, Esad'ın kolayca bırakmayacağı bir ödül."

Rusya'daki muhalif gazete Novaya Gazeta'nın yazarlarından Pavel Felgengauer'in analizi ise, 'Rusya ve Türkiye yeniden kavga etmek üzere' başlığını taşıyor. Felgengauer, Rus resmi makamlarının anlamsız ve pervasız küçük yalanları yüzünden meselenin daha da derinleştiğini yazdı.