Ceza infaz yasası ne zaman çıkacak? Af yasası, ceza infaz düzenlemesinde son gelişmeler nelerdir?

Ceza infaz yasası ne zaman çıkacak? Af yasası ve ceza infaz yasası uzun bir süredir gündeminde bulunan konular arasında yer alıyor. Geçtiğimiz haftalarda açıklama yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, infaz düzenlemesinin yakın zamanda Meclis gündemine geleceğini duyurdu. Ceza infaz yasası hakkında son açıklamayı Cumhurbaşkanlığı kabinesi toplantısının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı. Kalın infaz düzenlemesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Peki, af yasası, ceza infaz düzenlemesinde son gelişmeler nelerdir? İşte detaylar

Giriş Tarihi 13 Şubat 2020, 18:48 Güncelleme 25 Şubat 2020, 14:54
Ceza infaz yasası ne zaman çıkacak? Af yasası, ceza infaz düzenlemesinde son gelişmeler nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Yüz binlerce kişiyi ilgilendiren ceza infaz düzenlemesi ve af yasası hakkında yapılan son açıklamalar yakından takip ediliyor. Uzun bir süredir üzerinde çalışan yasa ve düzenleme hakkındaki detaylar yavaş yavaş netleşmeye başladı. Bu kapsamda son gelişmeleri anlık olarak öğrenmek isteyenler arama motorlarında "Af yasası, ceza infaz düzenlemesinde son gelişmeler nelerdir?" sorusuna yanıt arıyor. Peki, ceza infaz yasası ne zaman çıkacak? İşte son gelişmeler

AF YASASI VE CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİNDE SON GELİŞMELER

AK Parti'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı infaz sistemine ilişkin yasa teklifi, alternatif infaz yöntemlerinin de aktif olarak sistemde kullanılmasını öngörüyor. Bu yöntemler şöyle sıralanıyor:

EVDE İNFAZ

Belli yaşın üstündekilerin, belli suçlardan cezalarını evde geçirmeleri öngörülüyor. 65 yaş için 1 yıl, 70 yaş için 2 yıl, 75 yaş ve üstü için ise 4 yıla kadar kalan cezanın evde çekilmesi planlanıyor. Hamile kadınların cezalarını da evde geçirmeleri yönünde öneri teklifte yer alıyor. Uygulama elektronik kelepçe takılarak evlerinin dışına çıkılmaması şeklinde olacak.

HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU İNFAZ

Hükümlüler sabah işte olacak, akşam cezasını çekmek için cezaevinde kalacak. Ya da hafta içi normal hayatını sürdürüp hafta sonunun cezaevinde geçirecek. Mevcut sistemde çok fazla uygulanmada da 6 aya kadar olan suçlarda bu yöntem bulunuyor. Yeni düzenleme ile 2 yıla kadar hapis cezasını öngören suçlar için bu infaz yönteminin uygulanması planlanıyor.

DENETİMLİ SERBESTLİK

Denetimli serbestliğin kapsamı genişletilerek belli suçlarda denetimli serbestlik kapsamına alınması düşünülüyor.

6 SUÇU KAPSAMIYOR

Düzenlemenin terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçları kapsamayacağı öngörülüyor.

40 BİN KİŞİ YARARLANACAK

Kısa süreli hapis cezaları konusunda hafta sonu ve gece infaz yöntemleri de uygulanacak. Bu haktan yararlanacak hükümlüler hafta içi dışarıda, hafta sonu hapiste olacak. Gece infazı konusundaki şartları yerine getirenler için de gündüz işe gidebilme imkânı sağlanacak. Bu durumdaki hükümlüler, gündüz dışarıda, gece ise hapishanede kalan cezalarını tamamlayacak. Mevcut mevzuata göre, 6 ayın altındaki cezalar için bu yöntemler uygulanabiliyor. Yeni yapılacak düzenleme ile bu sürenin 2 yıla çıkarılması planlanıyor. Yasa çıktıktan sonra, 2 yıl ve altında hapis cezası kalanlar, Cuma günü saat 19.00'da cezaevine girecek ve Pazar günü saat 19.00'da çıkacak.

Gündüz veya hafta içi işine gidip, gece veya hafta sonu cezaevine döneceklerin büyük bölümünün 'Ekonomik suçlarla ilgili ceza alanlara' uygulanacağı, böylece işlerini yürütebilmelerine imkân verileceği belirtiliyor. AK Parti kaynakları, ceza indirimi ve farklı infaz uygulamaları ile cezaevi dışına çıkacakların sayısının ilk etapta 40 bin civarında olacağını, ilerleyen süreçte ceza süreleri doldukça cezaevi dışına çıkacakların sayısının 100 bini aşacağını dile getirdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada "İnfazla ilgili çalışma Adalet Bakanlığımız tarafından devam ettiriliyor. Özellikle Meclis'te belli bir oydaşma sağlamak üzere çalışma devam ediyor. Meclis'te tartışmasını öngörüyoruz. Çalışmanın ciddi bir noktaya geldiğini ifade edebilirim." ifadelerini kullandı.