Hipotermi nedir, neden olur? Uludağ'da kaybolan dağcılar Mert Alpaslan ve Efe Sarp'ın ölüm nedeni hipotermi mi?

Hipotermi nedir, sorusu Uludağ'da kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan ve Efe Sarp'ı arama çalışmalarının 17'nci gününde bulunmasının ardından gündeme geldi. Efe Sarp'ın ölüm nedeninin ilk bulgulara göre hipotermi olduğu belirlenmişti. Peki, hipotermi nedir? Hipotermi neden olur? İşte hipotermi ile ilgili merak edilenler...

Giriş Tarihi 19 Aralık 2019, 09:05 Güncelleme 19 Aralık 2019, 09:05
Hipotermi nedir, neden olur? Uludağ’da kaybolan dağcılar Mert Alpaslan ve Efe Sarp’ın ölüm nedeni hipotermi mi?

İÇİNDEKİLER

Hipotermi nedir? Uludağ'da zirve tırmanışı yapmak isterken kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan (31) ve arkadaşı Efe Sarp'ı (37) arama çalışmalarının 17'nci gününde, üzücü haber geldi. Bursa Adli Tıp Kurumu morguna getirilen ilk cansız beden Efe Sarp'ın ölüm nedeninin ise ilk bulgulara göre hipotermi olduğu belirlenmişti. Peki, hipotermi nedir? Hipotermi neden olur? İşte hipotermi ile ilgili ayrıntılar...

HİPOTERMİ NEDİR?

Hipotermi 37 derece olan normal vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düşmesi halinde meydana gelen rahatsızlıktır. Genellikle uzun süreli olarak soğuk ortama maruz kalmaktan kaynaklanan hipotermi, genellikle yağmur, rüzgar, kar veya soğuk suya maruz kalma gibi faktörler tarafından tetiklenir.

DETAYLAR BİR SONRAKİ SAYFADA

HİPOTERMİ NEDEN OLUR?

Hipotermi aşırı üşüme nedeniyle meydana gelir. Uzun süre boyunca soğuk ortamlara maruz kalmanın ardından görülür. Vücudun sıcak tutmaya yetecek kadar kalın giyilmemişse veya başa herhangi bir şey giyilmemişse (vücut sıcaklığının yüzde 20'si kafa bölgesinden kaybedilir) hipotermi riski artar. Çok soğuk olmayan havalarda da hipotermi geçirmek mümkündür. Örneğin yağmurda sırılsıklam ıslanıp ardından iyice kurumadan soğuk bir rüzgara maruz kalınması halinde de hipotermi geçirilebilir. Su ciltten buharlaşırken, vücut sıcaklığı düşer.

ULUDAĞ'DAN ACI HABER GELDİ

Uludağ'da zirve tırmanışı yapmak isterken kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan (31) ve arkadaşı Efe Sarp'ı (37) arama çalışmalarının 17'nci gününde, üzücü haber geldi. Ekipler, daha önce Efe Sarp'a ait mont, bere ve anahtarlık ile bir dağcı batonunun bulunduğu bölgeye yakınlarından iki ceset buldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, cesetlerin Mert Alpaslan ve Efe Sarp'a ait olduğunu açıkladı. Acı haberi alan aileler bir kez daha yıkıldı. Cenazeler Bursa'ya götürülerek Adli Tıp morguna kaldırıldı.