Saçı yanan tazminat alır

Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde kaleme aldığı yazıda yine okuyucularımızdan gelen soruları yanıtladı. İşte İmal'e sorulan sorular ve yanıtları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2019 Güncelleme 24 Ağustos 2019, 07:57
Saçı yanan tazminat alır

İÇİNDEKİLER

Kuaför saçlarımı yaktı. Belime kadar uzayan saçlarımı kestirmek zorunda kaldım. Ne yapabilirim?
Kuaförün saçınızı yakması bir hizmet ayıbıdır ve bunun için de kuaföre dava açarak hem maddi hem de manevi tazminat talep edebilirsiniz. Ayrıca, yanık saç nedeniyle darp raporu alarak kuaför hakkında suç duyurusunda bulunan kimi mağdurların açmış olduğu davalarda, kuaföre taksirle yaralama suçundan ceza verildiği mahkeme kararları da mevcuttur.

AYIPLI ÜRÜNDE 4 SEÇENEK VAR
Aldığım telefon 2 ay sonra arızalandı. Tamir gördü, yeniden bozuldu. Firma yenisinin verilmesi talebimi geri çevirdi. "Tamiri var" diyor. Ne yapabilirim?
Tüketicin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) ile tüketiciye, aralarından biri seçilmek üzere 4 hak tanınmaktadır. Tüketici, bu haklardan birini tercih etmekte serbesttir. Satıcı ise tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Madde 227/I hükmünde de alıcının sahip olduğu seçimlik haklar şu şekilde sıralanmıştır:
Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme,
Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
İmkan varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme. Tüketici kural olarak bu seçimlik haklardan dilediğini seçebilir. Firma talebinizi reddediyorsa hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurarak telefondaki ayıp nedeniyle sözleşmeden dönebilir veya değiştirilmesini talep edebilirsiniz.

SİZ SORUN YAZARIMIZ CEVAPLASIN / FERİDE HİLAL İMAL