22 Mart Dünya Su Günü'nün önemi nedir?

1993 yılından itibaren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınan kararla her yıl 22 Mart Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır. Peki, 22 Mart Dünya Su Günü'nün önemi nedir? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 21 Mart 2019, 19:09 Güncelleme 22 Mart 2019, 11:03
22 Mart Dünya Su Günü’nün önemi nedir?

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 1993 yılında alınan kararla birlikte her yıl 22 Mart tarihi, Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır. 22 Mart tarihinin Dünya Su Günü olduğunu öğrenenler 22 Mart Dünya Su Günü'nün önemi nedir sorusuna yanıt aramaya başladı.

22 MART DÜNYA SU GÜNÜ'NÜN ÖNEMİ NEDİR?

1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 22 Mart tarihini "Dünya Su Günü" olarak ilan etti. Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin dışında, içilebilir su kaynakları ve su yaşamını destekleyen bazı sivil toplum kuruluşları da Dünya Su Günü'nü, çağımızın öncelikli su sorunlarına dikkat çekmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirmektedir.

İlk kez 1992'de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu.

Her üç yılda bir toplanan ve 2009'da İstanbul'da düzenlenen Dünya Su Konseyi'nde katılımı artıran Dünya Su Günü, artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğunu vurgular.

SUYUN ÖZELLİKLERİ

Su; Dünya'da bol miktarda bulunan ve hayat için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir bileşik. Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle tabii bir mavi renge sahiptir. Doğada su katı, sıvı ve gaz hâllerinde görülür.