Böbrek taşınan korunmanın yolu sağlıklı beslenmekten geçer! Böbrek taşına limonata mucizesi...

Yaşam kalitesini düşüren böbrek taşından korunmanın yolu, sağlıklı beslenmekten geçiyor. Limonata, portakal ve bal kabağı, bu hastalığın tedavisinde ilaç etkisi gösteriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2019 Güncelleme 26 Şubat 2019, 07:59
Böbrek taşınan korunmanın yolu sağlıklı beslenmekten geçer! Böbrek taşına limonata mucizesi...

İÇİNDEKİLER



Vücudun
sağ ve sol tarafında fasulye görünümünde olan böbrekler, kandaki zararlı maddeleri süzerek idrar ile vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bedenin su ve tuz dengesini sağlayan bu organın sağlıklı olması tüm vücudu etkiliyor. Toplumda sık görülen bir sağlık sorunu olan böbrek taşı, yaşam kalitesini düşürüyor. Tanfer Sağlık Grubu'ndan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Murat Gökçe, böbrek taşından korunma yöntemleri hakkında bilgi veriyor. Vücuda alınan kalsiyum, oksalat ve ürik asit maddelerinin kristalleşmesi sonucu oluşan böbrek taşlarının tanısı röntgen, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, kan ve idrar tetkikleriyle konuluyor.


KANAMA YAPABİLİR
Böbrek taşı şikayetleri, taşın büyüklüğüne, yerine ve tıkanma yapıp yapmamasına göre değişiyor. Genellikle taş, böbrekten hareket edip üreter denilen üst idrar kanalına girince ağrıların şiddeti ani artış gösteriyor. Taş, enfeksiyonlara da neden olabiliyor. Bir yabancı cisim olduğundan taş enfeksiyon yaparak ve antibiyotik tedavisinin etkisini azaltıyor. Böbrek iltihabına neden olabiliyor. Yine böbrek içerisinde hareket eden taşlar, kanama yapabiliyor.


PORTAKAL SUYU İÇİN
Böbrek taşlarının oluşmasında beslenme ile ilgili olan kalsiyum ve ürik asit önem taşıyor. Bu taşların önlenmesine doğru ve dengeli beslenme programları kullanmak etkili oluyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Murat Gökçe, böbrek taşlarından korunmak için günde mutlaka 2.5 litre su içilmesi gerektiğini söylüyor. Su haricinde limonata, portakal suyu ve greyfurt suyu gibi C vitamini içeren meyve suları da taş oluşumunu önlüyor. Limon ve portakal, idrarın asitliğini gideren sitrat maddesini yüksek oranda içerdiğinden portakallı limonata içmek böbrek taşı ağrısına iyi geliyor.


ISIRGANIN GÜCÜ
Sağlıklı böbrekler için tüketilen tuz miktarının azaltılması gerekiyor. Günlük beslenmede patates cipsi, hamburger, işlenmiş gıdalar, hazır çorbalar ve şarküteri ürünlerinin yerine sebze ve meyve yenmesi öneriliyor. Isırgan otu ve yaban mersini ile hazırlanan karışımlar, böbrek taşlarını küçülterek vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor. Elma sirkesi ve bal ile hazırlanan karışımlar da böbrek taşlarını eritmeye yardımcı olarak, taşların atılmasını sağlıyor.


ELMA YİYİN
Böbrek sağlığında tüketilen besinler, ilaç tedavisi kadar etkili oluyor. Lifli yapısı ile elma, böbreğin süzme işleminin gerçekleşmesine yardımcı oluyor. Probiyotik bir besin olan yoğurt, böbrek sağlığını koruyor. Bal kabağı, böbrekleri güçlendiriyor. Böbrek taşı tedavisini destekliyor. Taşların vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor.